Steden die terugkomen in muzieknummers

blog

Geschreven op
maandag 30 juli
Geschreven door
Delen op social media

Liefde is een veelvoorkomend onderwerp in muziek, maar wist je ook dat er heel wat nummers zijn geschreven over landen en steden? Reden genoeg voor ons reisfanaten om de tien populairste steden uit te lichten!

1. New York

Het zal je niets verbazen, maar de meeste muzieknummers zijn toch echt over The City That Never Sleeps New York gemaakt. En dat is niet zo gek ook: bijna iedereen die deze stad bezoekt, raakt op slag verliefd op de metropool. Denk aan het wereldberoemde New York, New York van Frank Sinatra, aan Englishman in New York van Sting of aan Empire State of Mind van Alicia Keys. Hoeveel nummers over New York kan jij uit het hoofd benoemen?

2. Parijs

Met ruim twintigduizend nummers volgt Parijs op de tweede plek en ook dat vinden we niet zo vreemd: de stad van de liefde staat bekend om haar prachtige steegjes, mooie terrassen en natuurlijk de Eiffeltoren. Maar tegelijkertijd is het ook de stad van de fashion. Beroemde artiesten als Prince, The Beatles en Queen hebben gezongen over deze prachtige stad, maar vergeet ook zeker niet ‘Parijs’ uit 2015 van Kenny B.

3. Londen

Londen heeft de derde plek op de lijst weten te bemachtigen. London Town van Paul McCartney, Streets of London van Ralph McTell en A Day in Life van The Beatles zijn maar enkele voorbeelden van de kleine vijftienduizend nummers die over Londen zijn gemaakt.

4. Rome

Er zijn bijna twaalfduizend nummers uitgebracht over het prachtige Rome, een van onze lievelingssteden. Enkele voorbeelden zijn Arrivederci, Roma van Mario Lanza en Luisa di Meo of ‘Rome’ van Phoenix.

5. New Orleans

Als er één stad om muziek draait, dan is het New Orleans wel. Natuurlijk hoort de stad dan ook in deze muzieklijst thuis. Denk bijvoorbeeld aan jazz en blues, met I’m Walking to New Orleans van Fats Domino als het beroemdste nummer. En zo zijn er nog een kleine negenduizend!

6. Miami

Er zijn ongeveer duizend nummers minder gemaakt over Miami dan over New Orleans, maar nog steeds is het aantal overweldigend veel. Een nummer dat over de gehele wereld zeer populair was, is Miami van Will Smith. En al is het nummer in 1997 uitgebracht, velen kunnen de hit nog helemaal meezingen.

7. Berlijn

Het zijn voornamelijk Duitsers zelf die nummers over hun hoofdstad Berlijn hebben geschreven, maar toch hebben een aantal de hitlijsten buiten Duitsland gehaald. Das ist Berlin van Merlene bijvoorbeeld, of het gelijknamige nummer van Die Hymne für die Stadt. De teller met nummers over Berlijn staat inmiddels op ruim zesduizend.

8. Atlanta

Zelf hadden we niet verwacht dat Atlanta de top tien zou halen, maar toch is ze geliefd: bijna vijfduizend nummers zijn over deze Amerikaanse stad in de staat Georgia geschreven. Atlanta wordt gezien als de hoofdstad van hiphop, maar ook R&B, blues, country en gospel zijn hier populair. Het beroemdste nummer? Night Train van James Brown!

9. Houston

Er zijn bijna evenveel nummers over Atlanta als over Houston gemaakt, met I can almost see Houston from here van Bobby Bare als het beroemdste nummer. Ken jij het nog?

10. Tokyo

Last but not least: Tokyo! Net als Houston en Atlanta zijn er een kleine vijfduizend nummers over deze stad gemaakt, zoals Woman from Tokyo van Deep Purple. Wist je overigens dat Japan en daarmee ook Tokyo een van onze nieuwste bestemmingen is?

Grappig genoeg staan er vijf Amerikaanse en vier Europese steden in de lijst. Daarom aan jou de vraag: ken jij meer wereldhits die juist niet over een stad in Europa en Amerika gaan? Laat het ons weten en wie weet voegen we jouw nummer toe!