Met kooktoestellen de wereld een beetje veranderen

blog

Geschreven op
dinsdag 3 mei
Geschreven door
Delen op social media

Steun CO2-reductie, gezondheid en ondernemerschap

Lokale ondernemers in ontwikkelingslanden helpen én ontbossing en CO²-uitstoot tegengegaan, daar investeren wij graag in! Via microfinancieringsorganisatie Wakibi kan het.

Wakibi, wat is dat?

Nou, dat is een initiatief waar we volledig achterstaan! Wakibi verstrekt leningen aan ondernemers in ontwikkelingslanden. Zo kun je Dennis, 20 jaar oud, ondersteunen met €25,-. Hij is boer en verbouwt groentes in de achtertuin, die hij vervolgens doorverkoopt in de stad. Hij wil graag uitbreiden, zodat hij ook vee kan kopen en zichzelf zo kan onderhouden.

En wat gebeurt er als hij jouw €25,- heeft terugverdiend? Dan krijg jij deze lening weer terug en kun je, als je wilt, opnieuw investeren in een ondernemer.

De schone kooktoestellen:

Wij zelf hebben recentelijk via Wakibi vijf ondernemers in Kenia gefinancierd in de aankoop van clean cooking stoves (schone kooktoestellen). Deze cooking stoves worden door de ondernemers op hun beurt weer doorverkocht aan arme gezinnen in de sloppenwijken van Kenia. Want wist je dat bijna een derde van de wereldbevolking nog iedere dag kookt op open vuur of op vervuilende kooktoestellen? Dit heeft een enorme impact op hun gezondheid en op het milieu. Dus tijd om daar wat aan te doen! Wat zijn de voordelen?

Wakibi Riksja Travel

Foto: eepafrica.org

1. Goed voor de portemonnee van arme gezinnen

Door te koken op clean stoves heb je minder houtskool nodig, wat arme gezinnen heel wat geld bespaart. Dat geld kunnen ze investeren in essentiële levensbehoeftes, zoals voedsel, huisvesting en onderwijs. Daarnaast kunnen gezinnen – meestal vrouwen en kinderen in ontwikkelingslanden – meer tijd besteden aan andere zaken dan het bij elkaar sprokkelen van hout.

2. Goed voor de gezondheid van arme gezinnen

De clean stoves verbruiken veel minder houtskool; er is 50 tot 100 % minder hout nodig bij het koken. Hierdoor komen minder giftige stoffen vrij, wat de gezondheid van arme gezinnen in ontwikkelingslanden sterk ten goede komt.

3. Goed voor het milieu

Door te koken op clean stoves hoeven er minder bomen te worden gekapt. Bovendien komen er bij verbranding minder giftige stoffen vrij. In andere woorden: ontbossing wordt tegengegaan en er wordt minder CO² uitgestoten.

Het verhaal van Teresia, een van de gesteunde ondernemers

Ontmoet Teresia, zij woont in Kenia en is een van de sales medewerkers voor iSmart Kenia, een organisatie dat als doel heeft banen voor jongeren en vrouwen te creëren in de sloppenwijken van Kenia.

kenia-micro-krediet

Teresia heeft een sales- en marketingopleiding afgerond en is nu begonnen met haar werk als huis-aan-huisverkoopster voor iSmart. Het meest verkochte product van iSmart is het schone kooktoestel. Teresia verkoopt de schone kooktoestellen van deur tot deur in de sloppenwijken van Nairobi. Door de ontvangen lening heeft zij voldoende kooktoestellen voor de verkoop. Haar klanten besparen geld en leven gezonder. Bovendien wordt ontbossing en CO²-uitstoot teruggedrongen.

Reizen is mooi, maar het laat ook een voetdruk achter. We vinden het dan ook meer dan logisch om iets terug te doen. Ondernemen met een hart, lees hier wat we nog meer doen om een (klein) verschil te maken.