Midden-Oosten

Het Midden-Oosten verbindt Europa met Azië. In een gebied dat veel roerigheid kent, is Jordanië een stabiel rustpunt waar reizen en vakantie samenkomen. Hier proef je de gastvrijheid letterlijk in de smakelijke mezze en figuurlijk in de knusse slaapplekken. Verken wereldwonder Petra, slof op de rug van een kameel door de Wadi Rum-woestijn, dobber als een badeendje in de Dode Zee en val in slaap onder de sterren.

Boek vóór 1 maart 2021 en heb de zekerheid van gratis annuleren of wijzigen tot 14 dagen voor vertrek.
We begrijpen dat het ten tijde van de corona-pandemie spannend en onzeker is om een reis te boeken. Toch willen we je heel graag weer in de reisstemming laten komen. Daarom bieden we je een unieke kans mét alle flexibiliteit die je op dit moment wenst. Als je tussen 1 februari en 28 februari 2021 een reis bij ons boekt heb je de zekerheid van gratis annuleren tot 14 dagen voor vertrek indien een bestemming code oranje heeft. Ook kun je tot 14 dagen voor vertrek kosteloos wijzigingen aanbrengen in je vertrekdatum of zelfs je reisbestemming indien je huidige reisbestemming code oranje heeft. lees hier meer over de actievoorwaarden

Jordanië

midden-oosten jordanië

Waar het vaak roerig kan zijn in het Midden-Oosten, is Jordanië een veilige haven. En wie Jordanië zegt, zegt Petra. De rotsstad Petra is een van de zeven wereldwonderen en terecht. Waar je je tijdens een Jordanië-rondreis volop kunt onderdompelen in cultuur, gaat je dat in de Dode Zee niet lukken. Het water is zó zout, dat je niet anders kan kan drijven en dobberen als een badeendje in heel grote badkuip. Dwaal door de souks en eet je eerste falafelbroodje in hoofdstad Amman. Bezoek Romeinse opgravingen, hobbel op een kameel door de Wadi Rum-woestijn en overnacht in een bedoeïenentent. En dan hebben we nog niet eens gerept over de kleurrijke onderwaterwereld van de Rode zee.

Algemene informatie over het Midden-Oosten

Het Midden-Oosten is geen officieel continent, maar een regio die deels onder Afrika en deels onder Eurazië valt. Het ligt dan ook op het kruispunt van het Europese, Afrikaanse en Aziatische continent. Veelal worden de landen uit Zuidwest-Azië (denk aan Saoedi-Arabië, Irak en Iran) tot het Midden-Oosten gerekend, maar vaak ook delen van Noord-Afrika. Dat is niet zo gek, als je bedenkt dat het noorden van het Afrikaanse continent net als West-Azië veel moslimculturen kent; denk aan Marokko, Tunesië en Egypte. Toch bestaat het Midden-Oosten uit drie religies: de islam, het jodendom én het christendom. Zo vind je hier Mekka voor de isam, Jeruzalem voor de joden en Bethlehem voor de christenen. Riksja Travel biedt op dit moment enkel Jordanië aan als bestemming binnen het Midden-Oosten.

Veelgestelde vragen over het Midden-Oosten

Wat is de beste reistijd voor het Midden-Oosten?

In de verschillende landen in het Midden-Oosten kan het klimaat verschillen. Een redelijk groot deel van het Midden-Oosten vormt de ‘aride zone’ van Azië. In Iran en Irak zijn de winters koel, terwijl die op het Arabisch schiereiland (bestaande uit Saoedi-Arabië, Jemen, Oman, Qatar, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten) juist zeer mild uitvallen. De zomers zijn overal warm tot zeer heet. Middagtemperaturen die ruim boven de veertig graden uitkomen zijn in de maanden juli, augustus en september geen uitzondering. De beste reistijd voor een redelijk groot deel van het Midden-Oosten is in onze lente en herfst, in de maanden maart, april, oktober en november. Voor de noordelijke regionen kun je maart en november beter vergeten omdat het dan te koud is. Op het Arabisch schiereiland moet je juist in de periode november tot en met april op vakantie gaan.

Het klimaat dat in grote delen van het Midden-Oosten heerst, zorgt ervoor dat het Midden-Oosten vooral een winterzonbestemming is, hoewel dat niet voor alle landen geldt. Zo kan het in Irak, Iran, Turkije en Syrië tijdens de wintermaanden serieus koud en guur worden, zeker in de hogergelegen gebieden in het binnenland. Voor de meeste rondreizen zijn het late najaar en het vroege voorjaar de beste reisperiodes.

De beste reistijd voor Jordanië is de lente of de herfst. De temperatuur is dan milder en daardoor aangenaam. In de lente kan er af en toe wat regen vallen, waardoor de natuur zich ook van zijn groene kant laat zien. Houd wel rekening met de Ramadan, die ook in deze tijd kan vallen.
Op rondreis door Jordanië kan ook in hartje zomer; je hotels en auto zijn gelukkig van airco voorzien. Jordanië kent een droge hitte en in hogergelegen gebieden staat er vaak een aangenaam briesje. We raden wel aan om plekken als Petra in de vroege ochtend of late namiddag (of zelfs avond) te bezoeken om de ergste hitte te omzeilen. De winters zijn fris voor Jordaanse begrippen met twintig graden aan de kust tot een graad of tien in Amman. In de woestijn kan het zelfs vriezen en sneeuwen.

Zijn bestemmingen in Midden-Oosten wel veilig?

Het Midden-Oosten is politiek gezien een van de lastigste regio’s ter wereld. Dat wordt veroorzaakt door tegenstellingen in religie en cultuur. Het is een van de grootste gebieden ter wereld dat al jarenlang verscheurd wordt door interne conflicten.
Het Midden-Oosten is een wereld vol tegenstrijdigheden: rijkdom, olie, armoede en twisten om geloof en macht. Ondanks de voornamelijk negatieve berichtgeving over het Midden-Oosten zijn er gelukkig nog genoeg landen die veilig te bezoeken zijn.
Ondanks de onrust in de buurlanden is Jordanië wel degelijk veilig. Het vormt een soort veilige haven in alle onrust. Er wonen veel vluchtelingen in Jordanië, die zich vooral in het noorden gevestigd hebben. Als reiziger krijg je hier weinig tot niets van mee. 95% van de bevolking is islamitisch; dat vereist wel een zekere aanpassing van jou als reiziger. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om als vrouw niet in een kort broekje te lopen en is het niet gebruikelijk om naast iemand van een ander geslacht in de bus te gaan zitten.

Hoe is de gezondheidszorg in het Midden-Oosten?

In de oliestaten van het Midden-Oosten en Israël zijn de medische voorzieningen over het algemeen goed te noemen. Dat geldt zeker voor de grote steden. In meer afgelegen gebieden kan de medische zorg beperkt zijn.
Voor vakanties naar Midden-Oosten zijn geen inentingen verplicht, maar vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A worden wel aanbevolen. Deze vaccinaties zijn lang geldig en zijn dan ook handig voor volgende reizen. Mocht je een frequente reiziger zijn, dan is de kans groot dat je deze inentingen al hebt. Neem voor een up-to-date advies contact op met de GGD of je huisarts.

In Jordanië is het risico om ziek te worden niet veel groter dan in Nederland. De gezondheidszorg is in de steden redelijk ontwikkeld. Wel heb je op vakantie vaak een lagere weerstand en is de hygiëne wellicht minder goed dan je thuis gewend bent.

Zoek je het graag wat dichterbij huis? Bekijk onze Europa bestemmingen zoals bijvoorbeeld Georgië, Italië, Portugal of Griekenland.