Riksja Travel Bouw je eigen reis

Naar boven

contact riksja

Wat is de beste reistijd per maand?

blog

Geef toe: er is niets erger dan op een paradijselijk bountyeiland je dagen binnen door te moeten brengen omdat buiten een tropische moessonregen raast, of erachter komen dat het grootste jaarlijkse festival op je reisbestemming begint op de dag dat jij naar huis vliegt. Hieronder staan beknopt al onze bestemmingen die wij aanraden omdat het weer in die maand heerlijk is of omdat er een bijzonder feest of festival plaatsvindt. In het algemeen geldt dat de lokale zomermaanden in elk land het drukst zijn. Maar ook het leukst, want dan vinden de meeste festivals plaats. Onze bestemmingsexperts kunnen je per bestemming verder adviseren.
Decorative torn edge
Geschreven op
dinsdag 17 maart
Geschreven door

Januari

Cuba

beste reistijd cuba

Schud de winterblues uit je lijf op het ritme van de rumba, rijd in een oldtimer door historisch Havana en maak een rit te paard door de tabaksvelden voordat je neerploft op een van de Caribische stranden.

Kenia

beste reistijd kenia

Januari is een droge periode, waardoor je snel dieren rond drinkplaatsen kunt spotten. Kenia en ook Tanzania zijn het hele jaar door goed te bereizen. Juni t/m september en december t/m februari is de beste periode.

Thailand

beste reistijd thailand

In Thailand is het in januari goed toeven. Heerlijke temperaturen en vaak regenvrij in januari. De kerstkilo’s loop je eraf tijdens een trekking naar bergstammen, ga daarna eilandhoppen in het zuiden.

Februari

Australie

beste reistijd australië

Als het bij ons winter is, kun je prima Down Under duiken voor wat zomerse zonnestralen. In het noorden is het regenseizoen, maar de stranden aan de zuidoostkust en Tasmanië kun je nu perfect bezoeken. In februari of maart vindt in Sydney de Mardi Gras plaats met uitbundige feesten en een gayparade, leuk om mee te pikken.

Zuid-Argentinië en Chili

beste reistijd argentinië

December tot april is voor Patagonië de beste reisperiode. Koud is het hier dan nog steeds (zo’n vijf graden), maar dat wil je ook met een landschap van gletsjers en drijvende stukken ijs. Ook leuk: rondom Santiago de Chile worden in februari en maart de druiven geoogst voor de wijn.

Myanmar

beste reistijd myanmar

Februari is een ideale maand om deze onontdekte schatkast van Zuidoost-Azië te verkennen. Het is hier nu de koelste en droogste periode, waardoor ook een bezoek aan het strand van Ngapali mogelijk is – in de zomermaanden spoel je daar namelijk letterlijk weg.

Maart

Bhutan

beste reistijd bhutan

In maart begint het toeristenseizoen net en is het de droge periode. In het voorjaar is de natuur met bloeiende bloesems en rododendrons op z’n mooist, dus het perfecte moment om dit land met kloosters, festivals en Bruto Nationaal Geluk te ontdekken.

India

beste reistijd india

In India is er altijd wel ergens een religieus feest waar je per ongeluk op stuit tijdens je reis. Het summum is in maart: dan viert heel India het kleurige Holi-festival. Het is tijdens deze maand ook nog eens warm en droog in noordelijk Rajasthan en in Kerala.

Costa Rica

beste reistijd costa rica

Costa Rica, Nicaragua en Panama: zo’n drie maanden per jaar regent het hier wat minder, van december tot maart. Minder ja, want er valt nog steeds wel eens een plensbui. Het is hier niet voor niks zo groen! In maart is er weinig regen, is het zicht onder water goed voor snorkelen & duiken en liggen de temperaturen hoger.

Vietnam

beste reistijd vietnam

In maart is het koel in het noorden van Vietnam, maar voor een strandverblijf zit je goed in het zuiden. Het is dan ook een stuk rustiger dan in februari, wanneer het Tet-festival plaatsvindt, de viering van het nieuwe jaar voor de Vietnamezen. Tet kun je beter vermijden, want het is dan overal erg druk.

April

Ecuador

beste reistijd ecuador

Dit is de beste maand om de Galápagoseilanden te bezoeken, zowel vanwege het weer (warm en veel blauwe luchten), het water (warm en helder; heerlijk om te snorkelen) als het planten- en dierenleven. Schildpadeieren komen uit, albatrossen komen broeden en de eilanden zelf zijn heel groen.

Indonesië

beste reistijd indonesie

In april begint de droge tijd. De temperatuur loopt op tot 28 graden en ’s avonds blijft het lang warm. De rijst staat op springen en zal binnenkort geoogst worden. Hierdoor zijn de velden mooi groengeel.

China

beste reistijd china

Deze ‘pittige’ bestemming is ideaal om te bezoeken in april als de winter is afgelopen, het nog geen toeristisch hoogseizoen is en er geen miljoenen Chinezen op de been zijn.

Mei

Maleisië

beste reistijd maleisië

Maleisië kun je eigenlijk het hele jaar bezoeken, maar in deze maanden kun je ook goed naar de oostkust van het land waar kleine tropische eilanden liggen. En dat is een echte bonus, want de Perhentian-eilanden zijn ware bounty-pareltjes.

Marokko

beste reistijd marokko

In Marokko schommelen de temperaturen in mei tussen de 24 en 30 graden. Je hebt nog geen last van snikheet weer en ook de woestijn is nu mooi om te bezoeken met minder koude nachten. In Marokko waan je je werkelijk in het sprookje van 1001 nacht. Gelukkig heb je minder dagen nodig om het land te ontdekken.

Namibië

beste reistijd namibië

Namibië is spectaculair in de droge periode van mei tot november. Een combinatie van Namibië en Botswana is in de maand mei ideaal. Liters water storten van de Victoria Falls en de natuur staat nog volop in bloei.

Griekenland

beste reistijd griekenland

De beste reistijd voor een reis naar Griekenland is in het voor- of najaar. In Mei is het nog niet onwijs druk in Griekenland en zijn de temperaturen erg aangenaam. De ideale tijd om Griekenland te ontdekken, maar ook om af en toe te ontspannen op het strand of aan het zwembad.

Italië

beste reistijd Italie

De beste periode voor lekkere ijsjes eten in Italië, flaneren door Rome en het Toscaanse buitenleven, is van mei tot november. Vanaf het voorjaar loopt de temperatuur op van zo’n 25 naar 30 graden in de zomer.

Spanje

beste reistijd spanje

Het voorjaar is de beste periode voor een culturele vakantie door Andalusië. Mei en juni zijn heel geschikte maanden om naar Spanje te gaan. De temperaturen zijn aangenaam, je hebt te maken met gunstige tarieven en het is overal nog niet zo druk. Ook vinden er in het voorjaar veel lokale festivals plaats. Alle ingrediënten om de batterij weer eens lekker op te laden.

Juni

Canada

beste reistijd canada

Canada kent een kort reisseizoen. Juli en augustus zijn de beste maanden, maar kun je in juni gaan, dan is het nog rustiger en vaak wat minder duur. De temperatuur ligt tussen 15 en 22 graden, de bossen zijn groen, rivieren en meren fris helder en – belangrijk! – je hebt lang daglicht.

Peru

beste reistijd peru

Dit is de beste maand om de Incatrail naar Machu Pichu te lopen. Het Inti Raymifestival op 24 juni is een spectaculair Incafeest bij Cuzco. Na een vermoeiende tocht verwerk je je spierpijn op een eiland in het Titacacameer tussen de lokale Quechua-indianen.

Portugal

beste reistijd portugal

Portugal heeft net als de andere landen in Zuid-Europa nu warme temperaturen en de topdrukte is nog niet begonnen. ’s Avonds blijft het lekker lang licht en kun je buiten op het terras je sardines eten.

Tibet

beste reistijd tibet

Tibet: de zomer is de beste tijd om het dak van de wereld te bezoeken. Ontdek Lhasa en ga per jeep naar het Everest Base Camp. Onderweg maak je kennis met de bevolking, bij wie het boeddhistische geloof net zo diep verankerd is als de Mount Everest hoog is.

Noorwegen

Beste reistijd Noorwegen & Zweden

Noorwegen heeft in de zomermaanden de warmste temperaturen en de meeste zon. Hoewel het ook onstuimig kan zijn is het misschien iets lekkerder om die avontuurlijke bergwandelingen in de zon te maken. Ook is er in Juni ‘Midzomernacht’, die feestdag mag je niet missen.

Juli

Amerika

beste reistijd amerika

Amerika: van april tot oktober kun je goed reizen door het zuidwesten van Amerika. Juli is dit dé zomermaand met veel outdooractiviteiten (volop baseballseizoen) en Independence Day op 4 juli. Ontdek groot, groter, grootst vanuit onze sfeervolle kleinschalige hotels.

Brazilië

beste reistijd brazilië

Brazilië is altijd lekker, maar we raden in de zomermaanden de tropische noordoostkust aan, bijvoorbeeld Salvador de Bahia en/of Recife, in combinatie met de Amazone die nu op z’n ‘droogst’ is.

Canada

beste reistijd canada

Canada: de zomermaanden juli en augustus zijn qua temperatuur het best voor een reis door de Rocky Mountains. Ontdooide bergmeren, begaanbare wandelpaden en de kans op beren spotten. Let’s go into the wild!

Augustus

Tanzania & Kenia

beste reistijd tanzania

Dé Grote Trek van miljoenen gnoes van de Serengeti in Tanzania naar de Masai Mara in Kenia: een van de meest intrigerende schouwspelen van moeder natuur. In het kielzog van de gnoes struinen leeuwen de savanne af op zoek naar de zwakkere dieren.

Sri Lanka

beste reistijd sri lanka

In juli en augustus is de meeste regen van de zuidwestmoesson voorbij en kun je een rondreis over het hele eiland maken. Sri Lanka is Azië in het klein: het heeft alles van tempels en theevelden tot stranden op behapbare afstanden.

Zuid-Afrika

beste reistijd zuid afrika

In de Zuid-Afrikaanse winter (juni t/m september) is de gemiddelde temperatuur een aangename 19 graden. Doordat er minder begroeiing is kun je perfect wilde dieren spotten. En vergeet niet dat de wintermaanden dé periode vormen om walvissen langs de kust voorbij te zien zwemmen.

September

Namibië

beste reistijd namibië

De ideale reistijd is in het voor- en najaar. De temperaturen zijn dan gemiddeld: niet te koud en niet te warm. Daarnaast pik je ook het droge seizoen mee, ideaal voor het spotten van wild. Maar net als bij ons geldt: het weer blijft onvoorspelbaar in elke periode van het jaar.

Peru en Bolivia

beste reistijd peru bolivia

De beste reistijd voor Peru en Bolivia is de lokale winter (juni t/m september), aangezien dit de droge tijd is. Vaak is het een beetje wintersportweer met blauwe luchten en een zonnetje. Kom maar op met die grappige perspectieffoto’s op de beroemde zoutvlakte van Uyuni!

Zuid-Afrika

beste reistijd zuid-afrika

Zuid-Afrika: het voorjaar is begonnen, alles begint weer groen te worden en de bloemen staan in bloei. Hierdoor zijn de uitzichten spectaculair. Stap in je auto en rijd door de heuvelachtig omgeving van de Tuinroute en maak stops bij de vele wijnboerderijtjes.

Georgië

Georgie beste reistijd

Georgië: de beste reistijd in Georgië ligt tussen april en eind september. Reizen in het voor- en najaar door Georgië is ideaal. De piekmaanden zijn voorbij en zeker in het vroege voor- of late najaar is het er rustig. Wat houdt jou nog tegen?

Oktober

Portugal

beste reistijd portugal

Portugal: heerlijk in oktober. De zomerdrukte is voorbij en het zeewater is nog lekker warm. Oktober is ook perfect voor het verkennen van de portugese steden en typische dorpen met witte huisjes.

Marokko

beste reistijd marokko

Marokko: topbestemming om deze maand een week (of twee) naartoe te gaan. De hitte is uit de steden en de nachten in de woestijn zijn nog niet zo koud.

Bhutan

beste reistijd bhutan

Bhutan: de beste reistijd is van maart tot mei en oktober. In de herfst steken de witte bergtoppen mooi af tegen de kraakheldere blauwe lucht en het groene landschap. Perfect voor het schieten van mooie foto’s, zeker in combi met de vele kleurrijke festivals.

November

Argentinië en Chili

beste reistijd chili en argentinie

Het is volop lente, waardoor de natuur fris opbloeit en de lucht vaak blauw is, maar de sneeuw op bergtoppen nog niet is gesmolten. Picture perfect. Argentijnen hebben zelf nog geen vakantie en de walvismigratie voltrekt zich langs de kust.

Laos en Cambodja

beste reistijd cambodja

Laos en Cambodja: het drogere hoogseizoen is net gestart en de temperatuur schommelt rond de 25 graden. Wegen zijn weer goed begaanbaar en het landschap is diepgroen. Ideaal om deze onbekende Aziatische bestemmingen te gaan ontdekken.

Midden-Amerika

beste reistijd mexico

Midden-Amerika: in de Cariben eindigt nu het regen- en orkaanseizoen. De stranden van Cuba, Mexico en Florida liggen er uitnodigend bij, de natuur is op z’n mooist, de temperatuur is gemiddeld 24 graden en je bent de decemberdrukte voor.

Nieuw-Zeeland

beste reistijd nieuw zeeland

Nieuw-Zeeland: het is lente en de natuur staat in bloei. Verder zijn er in november veel outdoorconcerten, Maorikunstexposities, food- en wijnfestivals en zeilwedstrijden. Je kunt je reis nu mooi combineren met de Fiji-eilanden, ook daar is het nu mooi weer.

December

Cuba

beste reistijd cuba

Kerst wordt nauwelijks gevierd, maar op dit eiland in de Caribische zee wordt altijd wel gedanst en muziek gespeeld, dus een feestmaand is het sowieso. En het droge seizoen is begonnen!

Meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

background-pattern