Afrika

9 bestemmingen in Afrika

Wie Afrika zegt, zegt safari. En niet zonder reden, want o, wat is er veel wild om te spotten! Zowel in Namibië en Botswana als in Kenia, Tanzania of Zuid-Afrika kun je je hart ophalen. Maar als je alleen denkt aan wilde dieren, dan doe je het continent Afrika tekort. Want wat dacht je van Marokko, met medina’s, souks, Sahara en gebergten? Of de cultuur van de Masai in Kenia of de Bosjesmannen in Namibië? De fantastische wijnlanden van Zuid-Afrika en de geweldige stranden van Tanzania? En vergeet Madagaskar niet, met kameleons, dansende sifaka’s en prachtige stranden. Afrika biedt voor ieder wat wils. Voor welk land ga jij?

Boek vóór 1 april 2021 en heb de zekerheid van gratis annuleren of wijzigen tot 14 dagen voor vertrek indien de bestemming code oranje is.
We begrijpen dat het ten tijde van de corona-pandemie spannend en onzeker is om een reis te boeken. Toch willen we je heel graag weer in de reisstemming laten komen. Daarom bieden we je een unieke kans mét alle flexibiliteit die je op dit moment wenst. Als je voor 1 april een reis bij ons boekt heb je de zekerheid van gratis annuleren tot 14 dagen voor vertrek indien een bestemming code oranje heeft. Ook kun je tot 14 dagen voor vertrek kosteloos wijzigingen aanbrengen in je vertrekdatum of zelfs je reisbestemming indien je huidige reisbestemming code oranje heeft. lees hier meer over de actievoorwaarden

Zuid-Afrika

afrika zuid afrika

Zuid-Afrika is het land van de Big Five en wereldstad Kaapstad én een plek waar je van het goede leven kunt genieten: proef de beste wijnen, smul van een lekkere braai en geniet van alle landschappen tijdens je selfdrive.

Tanzania

afrika tanzania

In Tanzania vind je de Kilimanjaro – de hoogste berg van Afrika -, witte stranden op Zanzibar en een overdaad aan wild. Kampeer tussen grazende zebra’s onder de sterren midden in de Serengeti.

Namibië

afrika namibie

Namibië staat voor zand, uitgestrekte vlaktes en natúúrlijk wildlife spotten. Je rijdt met je eigen huurauto en slaapt onderweg in safaritenten, woestijnlodges of onder de sterren in de daktent van je 4×4.

Marokko

afrika marokko

Op slechts vier uur vliegen beland je in Marokko in een compleet andere wereld. Slenter door de souks vol kruiden, verken palmoases, maak kennis met gastvrije vriendelijke Berbers en slaap in sfeervolle riads.

Kenia

afrika kenia

In Kenia vind je nationale parken om wild te spotten, kleurrijke mensen en poederwitte stranden. Bijkomend voordeel: safari’s zijn hier iets vriendelijker voor je portemonnee dan in Tanzania.

Botswana

afrika botswana

Combineer Namibië met Botswana: vaar in een houten mokoro-boot door de Okavangodelta en beleef de immense Victoria-watervallen. Botswana is de ultieme plek voor avonturiers.

Madagaskar

afrika madagaskar

Hoort het bij Afrika? Hoort het bij Azië? Madagaskar lijkt een mix van beide. Je vindt er tropische stranden, reusachtige baobabbomen én rijstvelden en riksja’s. Hier spot je niet de Big Five, maar wel kameleons, maki’s en dansende sifaka’s.

Mozambique

afrika mozambique

Mozambique is misschien wel de meest uitdagende Afrika-bestemming. Combineer Zuid-Afrika met Mozambique tijdens een volledige rondreis per 4×4 of pak een paar dagen tropisch strand mee.

Mauritius

afrika mauritius

Op Mauritius kun je ultiem genieten. Vlieg na je Afrika-reis door naar Mauritius en eindig je vakantie relaxed onder een palmboom met je voeten in het zand: een tropisch toetje.

Egypte

egypte piramides

Egypte heeft warme stranden, een schat aan cultuur en is nog geen vijf uur vliegen. Maar kun je als individuele reiziger ook buiten de platte stranden en grote toeristengroepen om door Egypte reizen? Wij denken van wel.

Algemene informatie over Afrika

Afrika is enorm divers. En dat mag ook wel, want met ruim dertig miljoen vierkante kilometer is het op een na grootste continent ter wereld. Van de grootste woestijn ter wereld tot weelderige jungle en van de immense savanne tot uitgestrekte stranden, dit continent heeft het allemaal. Dat zorgt er ook voor dat er voor elke reiziger wel iets is: In Marokko, op nog geen vier uur vliegen, waan je je in een sprookje van Duizend-en-een-nacht en in Namibië, Botswana, Kenia, Tanzania en Zuid-Afrika spot je de Big Five in het wild. Madagaskar is een ervaring op zich: het heeft zich midden in zee genesteld en je vindt er dan ook een unieke mix van Afrikaanse en Aziatische ingrediënten. Ervaar de natuurlijke hoogtepunten (soms letterlijk!) van Afrika: van de Kilimanjaro in Tanzania en de Victoria Falls in Zimbabwe tot de zandduinen van de Sossusvlei en Deadvlei in Namibië en het uitgestrekte landschap van Krugerpark in Zuid-Afrika. Combineer grote steden, eindeloze savannes, tropische stranden en groene jungle met een keuken om je vingers bij af te likken en bijzondere culturen en je weet: wat je ook zoekt, Afrika heeft het. Lees hier de 7 reden om naar Afrika te reizen. Of bekijk de 10 mooiste uitzichten van Afrika.

Meestgestelde vragen over Afrika

Welke bestemmingen kan ik het beste combineren?

In Afrika kun je veel verschillende landen combineren, vooral in het zuidelijke deel van het continent. Reis bijvoorbeeld vanuit Zuid-Afrika door naar Namibië in het noorden of Mozambique in het oosten. Waar Zuid-Afrika doorgaans heel groen is, mag je in Namibië rekenen op veel zand en savannes. Dat biedt een prachtige afwisseling voor een rondreis. Namibië is trouwens ook uitstekend te combineren met Botswana, waar de Okovangodelta zorgt voor veel groen en daarmee veel wildlife.
Zoek je een tropische afsluiting van je reis, kies dan voor Mozambique of voor Mauritius; beide landen zijn uitgerust met prachtige stranden.Lees meer over de stranden van Afrika.
In het centrale deel van Afrika vind je aan de oostkust Kenia en Tanzania, die perfect te combineren zijn. Beide landen staan bekend om hun grote wildpopulatie en zijn ideale safaribestemmingen. In Tanzania vind je tevens de Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika, en het achtste wereldwonder: de Ngorogorokrater. Je reis sluit je desgewenst tropisch af op Zanzibar. Lees hier meer over een combinatiereis in Afrika.

Zijn alle bestemmingen in Afrika veilig?

Zoals in elk land geldt ook in Afrika: gebruik je gezonde verstand. Onze Riksja-bestemmingen zijn veilig te bereizen. Je doet er wel verstandig aan om de kluis in je hotel te gebruiken voor geld, paspoorten en eventuele waardepapieren. Vrijwel al onze hotels en guest houses hebben een kluis bij de receptie. Laat waardevolle bezittingen niet in je kamer achter en zorg ervoor dat je ’s avonds op straat – met name in de grote steden – geen waardevolle bezittingen op zak hebt en laat je sieraden thuis. Je doet er verstandig aan om ’s avonds een taxi te nemen van je hotel naar een restaurant en terug; in de schemering of nacht kun je beter niet over straat lopen. Hetzelfde geldt – ook bij daglicht – voor verlaten gebieden of gebieden waarvan de locals je afraden om ze te bezoeken. Bekijk voordat je op reis gaat altijd het actuele reisadvies op de ANVR of het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Welke Afrikaanse bestemming is het meest geschikt om op safari te gaan?

In Afrika zijn er eindeloos veel mogelijkheden om op safari te gaan. De bekendste plek voor safari is Kruger National Park in Zuid-Afrika. Met een beetje geluk spot je hier de gehele Big Five. In Botswana is Moremi National Park een perfecte plek om leeuwen te spotten. Het land kent bovendien de grootste olifantenpopulatie ter wereld. Ruil de jeep in voor een bootje en dobber over de Choberivier op zoek naar wildlife. Kom oog in oog te staan met de zwarte neushoorn tijdens een rhinotrekking in Namibië. Wil je zelf rondrijden, dan haal je je hart op in het Namibische Etosha National Park. In Tanzania kun je op safari in een kano en in Kenia reis je samen met een gids door het beroemdste wildpark Masai Mara. Wil je een unieke safari maken? Ga dan voor een onderwatersafari in Mozambique. Meer inspiratie gewenst? Lees hier de 9 plekken om op safari te gaan in Afrika.

Welke Afrikaanse bestemmingen zijn goed te bereizen met kinderen?

Zuid-Afrika is een van onze Riksja Family-bestemmingen, omdat het ideaal is om met kinderen te bereizen. Je reist door Zuid-Afrika per huurauto; zo kun je zelf bepalen waar je heen gaat en wanneer je stopt. De grotere doorgaande wegen in Zuid-Afrika zijn zeer goed onderhouden, dus autorijden is er overdag zeer.
Ook Namibië is een Riksja Family-bestemming; we hebben een aantal individuele familiereizen door Namibië en Botswana samengesteld. Je verblijft op kindvriendelijke en sfeervolle slaapplekken met voldoende comfort.
In noordelijk Afrika vind je Marokko, dat verrassend goed per huurauto te verkennen is. De afstanden zijn relatief kort, het wegennet en de bewegwijzering goed en de mensen zijn zeer vriendelijk en gastvrij. Met Riksja Family Marokko slapen jullie in sfeervolle, kindvriendelijke hotels met waar mogelijk een zwembad. Slaap onder de sterren in de Sahara en waan je in Aladins sprookje van 1001 nacht.
Kenia en Tanzania zijn prima vakantiebestemmingen voor avontuurlijke gezinnen met kinderen van zes jaar en ouder. Beide landen hebben reizigers veel te bieden, maar kennen ook zo hun beperkingen. In veel gebieden komt malaria voor, maar met de juiste medicatie hoeft dat geen obstakel te zijn. Houd wel rekening met langere reisdagen. De grote hoeveelheid wildparken en safari’s kunnen voor sommige kinderen vermoeiend zijn. Meer weten over familiereizen, lees hier alles over reizen met kinderen.

Wat is de voordeligste Afrikaanse bestemming?

Zuid-Afrika is een van de goedkoopste bestemmingen in Afrika. Hier tank je je auto voor zo’n twintig euro vol en maaltijden kosten minder dan een tientje. Ook een fijne bijkomstigheid: de heerlijke wijnen kosten bijna niets.

Hoe is de gezondheidszorg in Afrika?

In de Zuid-Afrikaanse steden is het niveau van medische zorg hoog. De beste zorg krijg je over het algemeen in privéklinieken, waar je als reiziger vaak direct aan de beurt bent. Op het platteland zijn de voorzieningen beperkter.
Zowel in Namibië als Botswana is de gezondheidszorg vrij goed. Het is weliswaar gemakkelijker om zorg te verkrijgen in de steden dan op het platteland, maar ook hier is soms een tekort aan medicijnen. Het is daarom ten zeerste aan te raden eventueel benodigde medicijnen zelf mee te nemen.
In Tanzania en Kenia is de zorg redelijk, er is een groot aantal ziekenhuizen. Het verschil in kwaliteit is wel groot. Als de zorg geen spoed heeft, is het aan te raden te wachten totdat je een stad bereikt.
In Madagaskar is de zorg van wisselende kwaliteit. Ook hier is de zorg met name in de grotere steden voor reizigers goed toegankelijk en van een redelijk niveau. In Marokko is de gezondheidszorg in de steden redelijk tot goed. Voor nog betere zorg zijn er in de grotere steden privéklinieken. Buiten de steden zijn de medische voorzieningen beperkt.
In vrijwel alle bestemmingen in Afrika geldt dus dat de zorg vooral toegankelijk is in de steden. Ga voor privéklinieken als de kosten dit toelaten en sluit een goede reisverzekering af. Neem benodigde medicijnen voldoende zelf mee. Laat je adviseren bij de GGD over welke vaccinaties verplicht en/of aangeraden worden voor je bestemming en welke medicijnen (bijvoorbeeld voor malaria) je moet meenemen.

In welk seizoen kan ik naar welke bestemming?

Kenia en Tanzania zijn het hele jaar door goed te bereizen. Januari is een droge periode, waardoor dieren zich sneller rond drinkplaatsen laten zien. Juni tot en met september en december tot en met februari zijn de droogste periodes.
De beste reistijd voor Namibië en Botswana is van mei tot en met oktober. Deze maanden vallen buiten het regenseizoen, waardoor het makkelijker wordt om wild te spotten. De beste maanden hiervoor zijn september en oktober.
De beste periode om door Marokko te reizen is het voor- en najaar. In deze seizoenen schommelen de temperaturen overdag tussen de 24 en 30 graden.
April en mei zijn verreweg de beste maanden om Madagaskar te bezoeken. Het is rustig, de temperatuur is aangenaam, alles staat in bloei en je kunt er veel dieren spotten.
Zuid-Afrika bezoek je het beste tussen maart en mei als het er herfst is, en tussen september en november – in de Zuid-Afrikaanse lente. In de herfst is de drukte voorbij, is de luchtvochtigheid minder hoog en schommelen de temperaturen tussen de 20 en 26 graden. In de lente staat alles in bloei en kleurt het landschap groen. Ook dan ligt de temperatuur tussen de 20 en 26 graden.

Welke bestemming is het meest geschikt voor een selfdrive?

Zuid-Afrika en Namibië zijn het meest geschikt om zelf rond te rijden; sterker nog, het is een ideale manier om te reizen. Met een auto heb je de vrijheid om je eigen reisritme te bepalen. In Zuid-Afrika zijn de meeste wegen geasfalteerd. Je rijdt er weliswaar links, maar dat went snel. De meeste Zuid-Afrikareizigers kiezen voor huurauto en slapen onderweg in diverse accommodaties. In Namibië wordt ook links gereden. Hier is zo’n tachtig procent van de wegen onverhard. Je kunt een gewone auto huren, maar een 4×4 biedt je meer comfort. Niet alleen vangt deze de hobbels beter op, maar je auto ligt ook hoger op de weg waardoor je beter wild kunt spotten.