Van bus tot trein: 6x duurzaam vervoer op reis

blog

Geschreven op
dinsdag 23 juli
Geschreven door
Delen op social media

Als fervent wereldreiziger weet je hoe fantastisch reizen is, maar ook dat al die reizen zo hun effecten op de wereld hebben. We doen er daarom alles aan om de  positieve impact van onze reizen zo groot mogelijk te maken, bijvoorbeeld door de volledige CO2 van je reis te compenseren. En hoewel je doorgaans wel een vliegtuig nodig hebt om op je vakantiebestemming te komen, kun je ter plekke je reis duurzamer te maken door bewust te kiezen voor bepaalde types vervoer, zoals de bus of de trein. Niet alleen beter voor het milieu, maar bovendien een stuk leuker! Dit zijn zes van onze favoriete trein- en busreizen.

1. Boemelen met de trein door India

Treinreis India

India is een groot en majestueus land, met lange afstanden. Een goede manier om die afstanden te overbruggen, is de nachttrein. Het is even wennen om in een relatief kleine ruimte in slaap te komen terwijl de trein aan alle kanten wiebelt en kraakt, maar geloof ons: het is een van de leukste manieren om door India te reizen. Luxe komt op een ander moment wel weer, dit moet je eigenlijk gewoon een keer meegemaakt hebben. Tegelijkertijd is het ook ontzettend handig: je sluit je ogen en komt de volgende ochtend aan in een andere stad. Als je tenminste niet aan de praat raakt met een Indiër, want de trein is een ideale plek om mensen te ontmoeten.

Boemelen in India

2. Vergeet de huurauto: pak de bus in Cuba

Busreis Cuba

Ooit je afgevraagd waar al onze oude gele ov-bussen zijn gebleven? Nou, in Cuba! In het land van sigaren en rum is de bus een verrassend goed alternatief voor een huurauto. Maar dan reis je niet in onze ‘afdankertjes’: tijdens een rondreis maak je gebruik van zeer comfortabele touringcars, die zijn voorzien van airconditioning en toiletten en erg punctueel rijden. Vergeet puzzelen met landkaarten, zoeken naar straatnamen die nergens worden aangegeven en zoeken naar de juiste route: vanuit je stoel zie je het afwisselende Cubaanse landschap aan je voorbijtrekken en reis je zo van A naar B (of C of D of …). Er wordt regelmatig gestopt zodat je even de benen kunt strekken en een snack kunt kopen. O en het is niet alleen duurzamer: reizen per bus is een stuk voordeliger dus duurzamer voor je portemonnee. Kijk, da’s ook niet onbelangrijk.

Laat je vervoeren door Cuba

3. Tsjoek tsjoek langs de koningssteden van Marokko

Marokko treinreis

Casablanca, Rabat, Meknes, Fes en Marrakech … de koningssteden van Marokko zijn stuk voor stuk de moeite van het ontdekken waard. En mooi meegenomen: ze zijn perfect te combineren met de trein. De afstanden tussen de steden zijn over het algemeen niet lang en de treinen zijn een comfortabele manier om van A naar B te komen, terwijl de heuvelachtige landschappen aan je voorbijrazen. In de steden kun je oneindig ronddwalen door de smalle steegjes in de medina’s, rondstruinen over de souks en een bezoekje brengen aan een van de paleizen.

Per trein langs Marokkaanse koningssteden

4. Tuffend door Mexico

Busreis Mexico

Net als Cuba is Mexico een perfecte bestemming om met de bus doorheen te reizen. Het netwerk is prima en de bussen zijn uiterst comfortabel. Vanuit de bus kijk je je ogen uit bij de schitterende omgeving en heb je genoeg tijd om onderweg van alles te ontdekken. Stap uit en slenter over koloniale pleintjes in Merida en Campeche en dans op de muziek van de mariachi’s. Neem een kijkje in de keuken en de kerk bij de Chamula-indianen in San Cristobal en ontdek uiteraard alles over de Maya-cultuur bij Chichèn Itza en Palenque.

Verken de hoogtepunten van Mexico per bus

5. Treinen door Vietnam

Treinreis Vietnam

Tijdens je rondreis door Vietnam is de trein een van de fijnste vervoersmiddelen. Jij leunt lekker achterover, terwijl de trein zich langzaam wiebelend voortbeweegt. Onderweg zie je bergen, zee, dorpjes en natuurlijk talloze rijstvelden aan je voorbijtrekken. Niet alleen een ideale manier van reizen, ook nog eens een stuk goedkoper dan reizen in een auto met chauffeur. Geniet van het landschap en de Vietnamezen om je heen.

Op naar Vietnam

6. Met de trein door Sri Lanka

Treinreis Sri Lanka

In twee weken de belangrijkste bezienswaardigheden van Sri Lanka zien? Ga rondreizen met de trein! Je stippelt (met onze hulp) je route zo uit dat je alle leuke en bijzondere plekken meepakt en hebt onderweg lekker veel vrijheid. Voor sommige trajecten koop je ter plekke een treinkaartje en voor de korte afstanden regel je een tuktuk of taxi. Dit is pas echt avontuur!

Boemelend door Sri Lanka

Duurzaam reizen: het hoeft niet moeilijk te zijn

Dat reizen fantastisch is, dat hoeven we jou natuurlijk niet te vertellen. Maar we weten stiekem ook allemaal dat de wereld verkennen ook zo z’n schadelijke gevolgen heeft en daar willen we als reisorganisatie de ogen niet voor sluiten. Daarom zijn we constant op zoek naar manieren om de positieve impact van onze reizen zo groot mogelijk te maken. Duurzaamheid zit in ons DNA en we doen er dan ook alles aan om onze reizen zo verantwoord mogelijk te organiseren. Dat doen we met onze vervoermiddelen, maar óók met verantwoorde activiteiten en door te kiezen voor hotels met een hart. Lees alles over ons duurzaamheidsbeleid.