Verantwoord én leuk: 6 duurzame activiteiten op reis

blog

Geschreven op
dinsdag 23 juli
Geschreven door
Delen op social media

De mooiste reiservaringen zijn die waarbij je na het hele verhaal zegt: “Eigenlijk had je erbij moeten zijn.”  En let maar eens op: dat soort ervaringen zitten vaak niet eens in een grootse beleving, maar juist in iets kleins. Wanneer je bijvoorbeeld een hapje bent gaan eten bij mensen thuis, een fietstocht door een spectaculair landschap hebt gemaakt of samen met een lokale gids een wandeling hebt gemaakt en een goed gesprek hebt gevoerd. Bijkomend voordeel: veel van dat soort activiteiten laten niet alleen een blijvende indruk achter, maar zijn ook nog eens hartstikke duurzaam! We hebben zes van onze favoriete activiteiten op reis op een rij gezet, die niet alleen fantastisch zijn om mee te maken, maar ook een steentje bijdragen aan een mooiere wereld.

1.  Fietsen door de rijstvelden van Vietnam

Vietnam Hoi An fietsen

Vietnam is het land van streetfood en loempia’s, maar ook van Heel. Veel. Toeterende scooters. Een fietstoer net buiten Hoi An is een aanrader, als je even aan die hectiek wilt ontsnappen. De omgeving is vlak en het fietstempo is laag, dus je hebt genoeg tijd om lekker om je heen te kijken. Samen met je gids trap je op de pedalen tussen de rijstvelden en neem je de ferry naar een rustig eiland zonder verkeer. Hier maak je kennis met het traditionele leven van de Vietnamezen alhier. Leer het geheim van het weven van gekleurde stromatten en drink onderweg een kop thee bij een Vietnamese familie. Wedden dat je na zo’n drie uur weer helemaal zen bent?

Fietsen in Vietnam

2. Door de wilderness kanoën in Zuid-Afrika

Zuid Afrika Kano varen

Touwsrivier in Zuid-Afrika is misschien wel het leukst om te ontdekken per kano. Al peddelend vaar je langs hoge bergen. Vergeet vooral niet goed de omgeving af te speuren naar de vele vogels, waaronder de kleurrijke Knysna Lourie met z’n opvallende groene kuif. Onderweg stop je bij een waterval om je goed gevulde picknickmand soldaat te maken en weer even wat energie op te doen, voordat je terugpeddelt naar de bewoonde wereld.

Peddelen door de Afrikaanse wilderness

3. Eten bij de Peruanen thuis

Peru eten

‘Food brings people together’, zeggen ze weleens. En dat is niet voor niets! Tijdens je rondreis door Peru kun je dat zelf ervaren tijdens een lunch of diner bij een Peruaans gezin. We werken hiervoor samen met een stichting die gezinnen helpt die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Zij kunnen op deze manier zonder grote investeringen te hoeven maken meeprofiteren van het toerisme. Zo hebben zij wat extra bijverdiensten, jij een heerlijke maaltijd en hebben jullie allemaal een bijzondere ontmoeting! De Peruanen spreken geen Engels, maar met handen, voeten en thuis al een minicursus Spaans via Duolingo kom je een heel eind.

Eten bij de Peruanen

4. Kanoën door de jungle van Costa Rica

Costa Rica Jungle Kano

Het nationaal park Tortuguero in Costa Rica bestaat uit een wirwar aan kanalen, die je pas echt goed ontdekt tijdens een kanotocht dwars door de jungle. Samen met gids Roy peddel je net na zonsopkomst door de smalle rivieren, waarbij je af en toe moet bukken om onder laaghangende takken door te kunnen. Roy weet alles van de jungle en vertelt je honderduit over de kleurrijke ijsvogels, bijna verstopte hagedissen en nieuwsgierige apenfamilies. Af en toe is het heerlijk om de peddels aan boord te halen en in alle stilte te genieten van de junglegeluiden.

Op kanosafari in Costa Rica

5. Oefen je favoriete hobby uit in Cuba
Cuba muziek maken

Ben jij een fervent gitaarspeler, sta je graag in de boksring of heb je een bijzonder tekentalent? Wat het ook is, je hoeft je hobby tijdens je vakantie niet te parkeren, want in Cuba kun je deze samen met een Cubaan uitoefenen! Als wij weten waar jij gelukkig van wordt, gaan wij in Cuba op zoek naar iemand die jouw passie met je deelt. Volg bijvoorbeeld een bokstraining, wandel door een volkswijk om foto’s te maken met een bijzonder perspectief, breng een bezoek aan een galerie, loop samen een rondje hard of drink een kopje koffie van zelfgemalen koffiebonen. Ondertussen wissel je levensverhalen uit en leer je Cuba echt op een unieke manier kennen.

Dichter bij je passie in Cuba

6. Surfles op Bali

Indonesië Sanur

Of je nu net van het vliegveld komt of je reis door Indonesië op Bali afsluit, Sanur is dé plek om te ontspannen. Handdoekje op het strand, boekje erbij en relaxen maar. Als het na een paar uurtjes in zen-modus toch begint te kriebelen om wat te doen, dan hoef je het niet ver te zoeken. Vlak bij dit plaatsje kun je namelijk surfles volgen. Van de opbrengsten van jouw surflessen geeft de surfschool spelenderwijs les aan weeskinderen. Ze krijgen niet alleen surf- en zwemles, maar leren ook over natuurbehoud en worden zelfs geholpen om te gaan studeren. Dus terwijl jij op je board staat, draag je meteen bij aan een mooiere wereld. Surf’s up, dude! 

Tijd om een Balinees golfje te pakken

Duurzaam reizen: het hoeft niet moeilijk te zijn

Dat reizen fantastisch is, dat hoeven we jou natuurlijk niet te vertellen. Maar we weten stiekem ook allemaal dat de wereld verkennen ook zo z’n schadelijke gevolgen heeft en daar willen we als reisorganisatie de ogen niet voor sluiten. Daarom zijn we constant op zoek naar manieren om de positieve impact van onze reizen zo groot mogelijk te maken. Duurzaamheid zit in ons DNA en we doen er dan ook alles aan om onze reizen zo verantwoord mogelijk te organiseren. Dat doen we met onze activiteiten, maar ook door te kiezen voor hotels met een hart en voor lokaal vervoer. Lees alles over ons duurzaamheidsbeleid.