6 plekken waar je slapend de wereld een beetje mooier maakt

blog

Geschreven op
dinsdag 23 juli
Geschreven door
Delen op social media

Slapend rijk worden lijkt een sprookje, maar slapend de wereld een beetje mooier maken kan echt. Hoe fantastisch is dat? Wij noemen deze slaapplekken een ‘hotel met een hart’. Deze plekken dragen bij aan de wereld, doordat de eigenaren zich inzetten voor de lokale gemeenschap, zich bezighouden met natuurbehoud of op een andere manier positieve impact op de wereld hebben. We delen zes van onze favoriete plekken met je.

1. Kamperen bij de Masai in Kenia

Kenia Masai kamperen

De Masai, de trotse herders van de Afrikaanse savanne, vormen is een goedlachs en vrolijk volk, dat als een van de weinige stammen nog vasthoudt aan zijn eigen cultuur. En die delen ze graag met je. Reis je door Kenia, dan kun je één nacht ervaren hoe het is om als een Masai te leven.

Trek er samen met een herder op uit en ontdek de natuur vanuit een heel ander perspectief. Je bezoekt de traditionele woningen, maakt samen vuur en leert hoe je een speer werpt. Slapen doe je in een ruime koepeltent in het private camp, dat wordt gerund door de Masai. Bij het kampvuur vertellen ze je hun verhalen over de jacht van hun voorouders en wanneer de zon opkomt loop je samen naar het uitkijkpunt over de immense savanne.

Een private camp is een kleinschalige kampeerlocatie midden in de natuur. De naam zegt het al: de campsite heeft een privékarakter. De sfeervolle tenten zijn opgebouwd uit natuurlijke materialen en voor alles wordt gezorgd: lakens en dekens en een (als je geluk hebt warme) douche. De toiletten staan op een gat in de grond en zijn geen spoeltoiletten. Maar je zit als een koning op een troon en het uitzicht over de savanne maakt een hoop goed.

Kamperen bij de Masai

2. Slapen bij Cubanen thuis

Cuba Santa Clara casa particular

Hoe kun je je beter onderdompelen in een andere cultuur dan bij de mensen thuis te slapen? In Cuba kan het in de talrijke casa particulares.  Toegegeven, echt luxe zijn ze over het algemeen niet, maar ze bevatten alles wat je nodig hebt en de ervaring maakt alles goed. Al kletsende met de man of vrouw des huizes leer je over het leven van de Cubanen hun cultuur. Slapen in een casa particular is niet alleen een onvergetelijke ervaring, je helpt deze Cubaanse ondernemers ook nog een handje!

Onvergetelijke overnachtingen in Cuba

3. Op expeditie oermens in Zuid-Afrika

In eSwatini, het voormalige Swaziland waar je vaak een pitstop maakt op reis door Zuid-Afrika, kun je overnachten in een heuse grot die ooit bewoond werd door de San, de oorspronkelijke bewoners van zuidelijk Afrika. Restanten van eeuwenoude grottekeningen zijn nog vaag te zien. Tijdens de wandelsafari van en naar de grot vertelt de gids je van alles over de flora en fauna uit het gebied. Gelukkig hoef je niet als een echte holbewoner op zoek naar je eigen eten, want ’s avonds bij het kampvuur wordt er heerlijk voor je gekookt. Je slaapt in een stevige bivakzak met een matras, fatsoenlijk kussen en een warme deken voor als het ’s nachts koud wordt.

Op expeditie oermens

4. Thuis bij de Tibetanen in Nepal

Nepal Homestay

Tibetanen in Nepal … nee, we hebben echt opgelet bij Aardrijkskunde. In Jampalang, nabij het Nepalese Pokhara, word je gastvrij verwelkomd in een Tibetaanse gemeenschap, die zich hier gesetteld hebben na de Chinese bezetting van Tibet.  Oude vrijheidsstrijders die deze bezetting nog hebben meegemaakt kunnen je hun verhalen vertellen en geven je een inkijkje in het leven van de Tibetanen alhier. Je bezoek draagt bij aan het levensonderhoud van de gemeenschap en jij gaat met een zak vol ervaringen weer naar huis.

Maak kennis met de Tibetanen in Nepal

5. Kamperen in de delta van Botswana

De Okavangodelta in Botswana is de grootste delta ter wereld: een moeras met een enorm web van grote en kleine waterwegen dat zich uitstrekt over honderden kilometers. Veel reizigers maken er een dagtocht doorheen, maar jij kunt er blijven slapen! Vaar door het ondiepe water naar een van de eilandjes, waar je gids het kamp opslaat aan de oevers. Een kok bereidt het diner op een houtvuur, terwijl je bij het kampvuur geniet van de bushgeluiden op de achtergrond. De sanitaire voorzieningen zijn basic, maar hier in de bush heeft dat ook juist z’n charme. Wanneer de duisternis valt, hoor je in de verte de nijlpaarden knorren en zorgt de maan voor een sprookjesachtig effect.

Kamperen in de Okavangodelta

6. Glamping aan het Lakmeer in Vietnam

Vietnam glamping Lak meer

Als je aan Vietnam denkt, denk je wellicht vooral aan toeterende brommers, kleurrijke lantaarns, karstbergen en tempels. Maar er is meer: in de centrale hooglanden vind je op een heuvel aan de rand van een spiegelend meer een aantal comfortabele safaritenten. Als een van de weinige reizigers ontdek je hier verborgen watervallen en slaperige dorpen. In de omgeving van het Lakmeer is de werkgelegenheid laag en hebben de mensen weinig te besteden. Het glampingkamp is opgezet om opleiding en werkgelegenheid te bieden aan de jongeren uit dit gebied. Zo krijg jij een unieke ervaring en zij een betere toekomst.

Ga glampen in Vietnam

Duurzaam reizen: het hoeft niet moeilijk te zijn

Dat reizen fantastisch is, dat hoeven we jou natuurlijk niet te vertellen. Maar we weten stiekem ook allemaal dat de wereld verkennen ook zo z’n schadelijke gevolgen heeft en daar willen we als reisorganisatie de ogen niet voor sluiten. Daarom zijn we constant op zoek naar manieren om de positieve impact van onze reizen zo groot mogelijk te maken. Duurzaamheid zit in ons DNA en we doen er dan ook alles aan om onze reizen zo verantwoord mogelijk te organiseren. Dat doen we met onze hotels met een hart, maar óók met verantwoorde activiteiten en door te kiezen voor lokaal vervoer. Lees alles over ons duurzaamheidsbeleid.