ANVR logo
Calamiteitenfonds logo
SGR logo

Naar boven

Slapen in grot Zuid-Afrika - eSwatini

Op expeditie in Mlilwane Park

bouwsteen

 • Reisschema:
  Mlilwane Wildlife Park, Swaziland
 • Reisduur:
  3 dagen / 2 nachten
 • Aanvang:
  dagelijks m.u.v. donderdag en vrijdag
 • Reissom:
  vanaf € {37744},- p.p. bij 2 personen
 • Inclusief:
  o.a. wandelsafari en nacht in grot
✓ Ontdek het Mlilwane National Park per mountainbike of paard
✓ Verblijf een nacht 'back to basic' in een grot waar vroeger de San woonden
✓ Koken op het kampvuur terwijl de gids verhalen vertelt van vroeger

Slaap in een grot die ooit bewoond werd door de San bushmen, de oorspronkelijke bewoners van Zuidelijk Afrika. Restanten van eeuwenoude grottekeningen zijn nog vaag te zien. Tijdens de wandelsafari van en naar de grot vertelt de gids je over de flora en fauna die je onderweg tegenkomt. ’s Avonds bij het kampvuur wordt er voor je gekookt, komen de verhalen naar boven rondom het kampvuur en leer je meer over elkaars cultuur.
Slapen in grot Zuid-Afrika - eSwatini
Decorative torn edge

Decorative torn edge

Dag 1 – Welkom in eSwatini (voorheen Swaziland)

Vandaag kom je aan bij het Mlilwane National Park, het grootste en oudste park van Swaziland. Kom je vroeg aan, dan zou je nog kunnen overwegen een mountainbike te huren of een tocht per paard door het park te maken. De Big Five vind je hier niet terug, waardoor je veilig het park kunt verkennen. Naast veel bijzondere vogels kom je hier wel zebra’s, nijlpaarden, gnoes, krokodillen en veel soorten antilopen tegen. Zwijntjes en kudu’s scharrelen zelfs rond de huisjes van het restcamp waar je verblijft. Je vindt er ook een zwembad om in af te koelen en een restaurant/bar waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje. Er zijn ook plekken om te barbecueën en als het ’s avonds afkoelt, kun je je opwarmen bij een kampvuur.

Aangezien het Mlilwane park in het hoogseizoen (juli en augustus) erg populair is, zijn de kamers in het park snel volgeboekt. Wij doen ons best om je in het park te laten verblijven, maar hebben ook leuke alternatieven net buiten het park.

Decorative torn edge

Dag 2 – Holbewoner voor een nacht – Mlilwane park

In de ochtend ben je vrij om zelf te bepalen wat je gaat doen, na de lunch begint het avontuur. Je maakt kennis met je gids en voordat je vertrekt, wordt er vriendelijk verzocht je telefoon uit te doen. Het is nu tijd om met de natuur en elkaar te verbinden in plaats van met de Wi-Fi. De gids toont je een kaart van het park en samen bespreek je de route die je gaat nemen. Je hoeft alleen een kleine rugzak met persoonlijke spullen mee te nemen, de rest van je bagage kun je in de auto achterlaten. Tijdens de wandeling toont de gids je de sporen van diverse dieren en vertelt hij je van alles over de flora en fauna. Na een wandeling van circa drie uur kom je aan bij de grot, waar de kampeeruitrusting al klaar ligt. De grot is niet diep, maar biedt wel de nodige beschutting. Een tent is niet nodig, je slaapt in een stevige bivakzak met een matras, fatsoenlijk kussen en een warme deken voor als het ’s nachts koud wordt.

Decorative torn edge

Op korte afstand van de grot vind je tussen de rotsen een primitief toilet. Vanaf een grote rots bij de grot kijk je uit over de vallei en waan je je in een scène uit de film de Lion King. Onze gids wees ons in de verte het huis van de koning (die hier ook als leeuw wordt aangeduid), waar hij met zijn inmiddels 15 vrouwen woont. Elke jaar mag hij bij een traditioneel festival weer een nieuwe vrouw uitkiezen. Zijn vader had toen hij stierf 70 vrouwen, 180 kinderen en meer dan 1000 kleinkinderen!

Na het sprokkelen van aanmaakhout is het tijd om vuur te maken en eten te koken. Het eten wordt bereid in gietijzeren ketels en smaakt ons prima. Na het eten delen we verhalen rond het kampvuur en kijken we vanaf de rots naar de hemel vol sterren.

Decorative torn edge

Dag 3 – Vertrek uit Mlilwane park

Waarschijnlijk ben je vandaag al vroeg wakker door de zon die opkomt en de vogels in de bush. Kunst is nu om het vuur weer aan te krijgen met de kooltjes van de avond ervoor. Zodra het brandt gaat de ketel er op zodat er koffie en thee kan worden gezet. Na het grillen van wat tosti’s boven het vuur is het tijd om alles weer op te ruimen en afscheid te nemen van de grot. Er wordt op de terugweg een ander pad genomen dan de route op de heenweg, zo zie je weer een ander deel van het park en kom je hopelijk ook weer andere dieren tegen. Rond een uur of elf ben je weer terug bij het kamp, neem je afscheid van je gids en mag je telefoon weer aan. Wij hadden hem niet echt gemist, maar toch is het dan weer leuk om het avontuur dat je zojuist hebt meegemaakt, met vrienden en familie thuis te kunnen delen.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

Op expeditie in Mlilwane Park

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

eSwatini bijenkorfhuisje in Zuid-Afrika
eSwatini bijenkorfhuisje in Zuid-Afrika
eSwatini paardrijden in Zuid-Afrika
Variant
1

Op expeditie in Mlilwane Park + extra nacht

 • Reissom:
  € {37746},- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  2 nachten in Mlilwane restcamp incl. ontbijt + 1 nacht in de grot incl. diner en ontbijt

Verleng je verblijf in Mlilwane met een extra nacht in het restcamp na afloop van je expeditie en haal daarmee het tempo van je reis wat omlaag. Je kunt dan op je gemak bijkomen van het avontuur en de dag daarop je reis weer helemaal fit vervolgen. Veel reizigers reizen vanuit Mlilwane door naar St. Lucia aan de kust van Zuid-Afrika en dat is best een pittige rit van circa vijf uur. De middag dat je terugkomt uit de grot is verder vrij te besteden. Je kunt hier mountainbikes huren of bijvoorbeeld nog een tocht door het park met een gids te paard maken.

Decorative torn edge

Deze bouwsteen is goed te combineren met

Zuid-Afrika wandelsafari giraffe
bouwsteen

Swazi safari in Mkhaya Game Reserve

 • Mkhaya Game Reserve
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 475,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Pongola olifanten safari
bouwsteen

Pongola glamping avontuur

 • Pongola Game Reserve
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 165,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Zee St. Lucia Zuid-Afrika
bouwsteen

St. Lucia nijlpaarden bootsafari

 • St. Lucia Wetlands - Hluhluwe NP
 • 4 dagen / 3 nachten
 • vanaf € 197,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern