ANVR logo
Calamiteitenfonds logo
SGR logo

Naar boven

Geld in Zuid-Afrika

Voorbereid op reis

Informatie voor Zuid Afrika reis
Geld Zuid-Afrika

Geld in Zuid-Afrika

Tijdens je Zuid-Afrika-rondreis betaal je met de Zuid-Afrikaanse rand (ZAR). Een rand is circa € 0,055. Euro’s kun je op veel plaatsen omwisselen, maar pinnen is voordeliger. Op luchthavens en in steden kun je pinnen. Mastercard en Visa worden op veel plaatsen geaccepteerd. Travellercheques worden redelijk geaccepteerd, maar bij banken moet je vaak lang in de rij staan en veel papieren invullen. Terug wisselen van rand in harde valuta is geen probleem.

De meest gebruikelijke betaalmiddelen in Botswana zijn Zuid-Afrikaanse Randen en US Dollars. Ook kun je op veel plekken Euro’s omwisselen voor lokale valuta. Pinnen is vrijwel nergens mogelijk. Entree voor de parken moet met Pula’s worden betaald. Let op: neem voor Zimbabwe voldoende cash mee. De pinautomaten hebben nauwelijks tot geen geld, wegens economische crisis al geruime tijd. In Livingstone (Zambia) kun je pinnen met je Visa Card. Of je wisselt in het centrum Euro’s, Dollars en Zuid-Afrikaanse Randen om naar Kwatcha. In Mozambique kun je in de grotere plaatsen pinnen, maar er zijn regelmatig storingen. We raden aan om cash US dollars of Zuid-Afrikaanse Rand mee te nemen.

Gebruik van je betaalpas buiten Europa

Bij de meeste Nederlandse banken zijn om veiligheidsredenen bankpassen standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Je kunt er zelf voor kiezen om deze uit te breiden naar ‘wereld’, zodat je pinpas ook buiten Europa bruikbaar is. Omdat je gaat reizen buiten Europa raden we je aan dit voor vertrek te doen. Voor meer informatie kun je contact met je bank opnemen.

background-pattern