ANVR logo
Calamiteitenfonds logo
SGR logo

Naar boven

Handige weetjes over Zuid-Afrika

Voorbereid op reis

Informatie voor Zuid Afrika reis
Kruger Park giraffe spotten Zuid-Afrika

Reizen met Riksja Zuid-Afrika

Gebruik je gezonde verstand en je zult merken dat Zuid-Afrika een prima vakantieland is. Geld, paspoorten en waardepapieren kun je het beste in de kluis van je hotel achterlaten. Bijna alle hotels en guesthouses waar Riksja Zuid-Afrika gebruik van maakt, hebben bij de receptie een kluis. Laat nooit waardepapieren op de kamer achter. Vermijd liever ook om ’s avonds met waardepapieren over straat te lopen. Met name in de grote steden Johannesburg, Pretoria, Durban en Kaapstad geldt dit. Loop sowieso, ook in de kleinere plaatsen, niet in de schemering of in het donker over straat, neem na 18:00 uur een taxi van je hotel naar een restaurant. Neem verder geen dingen mee die je je niet kunt veroorloven te verliezen, zie er niet uit alsof je waardevolle spullen bij je hebt. Dus loop niet met opzichtige sieraden, laat deze liever thuis. Luister naar lokale adviezen, als je twijfelt om een bepaald gedeelte te gaan bezoeken en ga niet naar verlaten gebieden (ook niet bij daglicht).

Drinkwater en stroom tijdens je Zuid-Afrika-vakantie

Leidingwater is drinkbaar in Zuid-Afrika, echter niet in Mozambique. De ijsblokjes zijn in de lodges in Mozambique en in de grote steden in Zuid-Afrika zeker betrouwbaar, let er wel op dat het geen afgehakte stukken zijn maar mooie ronde of vierkante blokjes. In afgelegen of landelijke gebieden is het, zeker als je niet in luxe accommodaties verblijft, beter om het leidingwater niet te drinken. Flessen water zijn dan altijd voorhanden tijdens je Zuid-Afrika-rondreis, ook in de lodges.

Stroom in Zuid-Afrika en Mozambique is 220 V. Je hebt een speciale, grote, driepotige verloopstekker (ronde poten) nodig. Deze kun je kopen bij de meet & greet-persoon (niet bij iedereen), maar is ook verkrijgbaar in Nederland, bijvoorbeeld bij de ANWB. Deze stekker is alleen in Zuidelijk Afrika bruikbaar. In bushcamps is niet altijd stroom in je accommodatie, maar vaak wel weer bij de receptie/keuken, etenswaar moet tenslotte ook koel blijven.

Waterprobleem rondom Kaapstad

In Kaapstad kampen ze jaarlijks met een groot watertekort. Dit is ieder jaar een probleem in deze regio na/tijdens de zomer. Er valt de laatste jaren erg weinig tot geen regen, waardoor dit probleem ontstaat. Hierdoor is het ook voor toeristen noodzakelijk zich aan te passen en rekening te houden met het waterverbruik. Normaal gesproken is het drinkwater in Kaapstad verder prima. In de periodes dat het waterpeil iets lager is, raden we flessen water aan.

Zuid-Afrika Soweto
Eten bij lokaal gezin

Bagage voor Zuid-Afrika-vakanties

Wat neem je (niet) mee? Veelal ben je lang onderweg, dus de neiging is er om behoorlijk wat mee te nemen. Denk dan aan het volgende:

1. Zuid-Afrikanen en Mozambicanen zijn doorgaans informeel gekleed, dus vakantiekleding is geen probleem. Wel dien je bij een bezoek aan de lokale bevolking rekening te houden met de lokale normen en waarden. Loop bijvoorbeeld niet opzichtig met dure zaken rond en ga degelijk gekleed (geen ontbloot bovenlijf).
2. Zorg voor kleding in meerdere lagen: de verschillen tussen dag- en nachttemperaturen zijn in grote delen van het land aanzienlijk (zie ook onze klimaat-pagina)
3. Hardschalige koffers passen niet goed in de bagageruimte van auto’s. Neem roltassen of een andere zachte tas/ rugzak mee, maar zorg wel dat die met kleine hangslotjes af te sluiten zijn.
4. Zorg voor een goede moneybelt. In de auto moet je, zoals overal, niets van echte waarde achterlaten. Natte doekjes (wetties) zijn heel handig in de auto, een zaklantaarn eveneens.
5. Over het algemeen is een maximum van twintig kilo per persoon toegestaan op de internationale en binnenlandse vluchten in Zuid-Afrika en Mozambique. Check voor vertrek de maximum toegestane hoeveelheid op je tickets, zodat je met inpakken hier rekening mee kunt houden.

background-pattern