ANVR logo
Calamiteitenfonds logo
SGR logo

Naar boven

Visum Zuid-Afrika

Voorbereid op reis

Informatie voor Zuid Afrika reis
Paspoort visum Zuid-Afrika

Heb je voor Zuid-Afrika een visum nodig?

Je hebt geen visum nodig voor een Zuid-Afrika-rondreis korter dan 90 dagen. Dat geldt ook voor reizen naar Mauritius en Lesotho. Bij Swaziland wordt het visum gratis afgegeven, net als in Botswana, Zimbabwe (Vic Falls, betaal US $ 30,- cash voor een ‘single entry’) en Zambia (voor een ‘double entry’ $ 50,-). Bij de douane krijg je een sticker in je paspoort (let erop dat je minimaal twee lege bladzijden in je paspoort hebt). Het paspoort moet tenminste 30 dagen geldig zijn na terugkomst. Verder moet je een vliegticket hebben met bevestigde terug- of doorvlucht. Bezoek je ook Swaziland en Lesotho tijdens je reis, houd dan respectievelijk een periode van drie en zes maanden aan bij aankomst in het land. Voor Mauritius, Zimbabwe en Zambia geldt ook zes maanden. Ga je de grens over met Botswana dan dient je paspoort minimaal drie maanden bij aankomst in het land geldig te zijn.

Let op: kinderen tot 18 jaar dienen een eigen reisdocument te hebben om Zuid-Afrika binnen te komen. Bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders is niet voldoende. Zie onderstaand meer informatie over de benodigde reispapieren van je kinderen.

Zuid-Afrika visum: de grens over op z’n Afrikaans

Regelmatig combineren reizigers hun Zuid-Afrika-rondreis met een bezoek aan een van de buurlanden. De grens oversteken in Afrika gaat iets minder soepel dan in Europa en het aanschaffen van een visum kan lang duren. Wij vonden het geen vervelende ervaring. Zolang je beschikt over een flinke dosis geduld, heeft die Afrikaanse bureaucratie ook haar charme.

Zo dien je voor Mozambique in het bezit te zijn van een visum. Wij adviseren om het visum te regelen bij aankomst aan de grens. De kosten van het aanschaffen van het visum bedragen $50 USD (let op dat je nette, ongekreukelde biljetten meeneemt) en betaal je ter plekke.

Heb je geen zin om lang te wachten bij de grens, dan kun je van tevoren je visum in Nederland regelen. Vooral in december en januari (vakantieperiode voor de Zuid-Afrikanen) en in de weekenden kan het druk zijn bij de grens en raden we aan om je visum vooraf te regelen. Voor meer informatie over het aanschaffen van een visum kun je kijken op de website van de visumdienst.

Drakensberg Zuid-Afrika
Eten bij lokaal gezin

Vliegticket en geboorteakte Zuid-Afrika

Recent heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken van Zuid-Afrika een aanpassing van de immigratiewetgeving ingevoerd. Dit betekent dat je officieel niet verplicht bent om een originele geboorteakte of een uittreksel daarvan bij je te dragen als je met minderjarigen reist. Alleen bij uitzondering wordt hier nog om gevraagd.

Ondanks deze wijzigingen blijven wij adviseren om een geboorteakte of (internationaal) uittreksel daarvan mee te nemen, als je met minderjarigen naar Zuid-Afrika reist, omdat luchtvaartmaatschappijen of douanebeambten alsnog om dit document kunnen vragen.

Wil je dit nog een keer rustig doorlezen: klik hier
Reis je als moeder alleen met je kind of met een samengesteld gezin? Vaak komt het voor dat kinderen de achternaam van hun vader krijgen, waardoor hun achternaam afwijkt van die van de moeder. Dit geldt ook voor reizen in Botswana en Namibië. Wanneer je als moeder of vader alleen op reis gaat met je kinderen, dien je het volgende mee te nemen:

  • Engelse vertaling van de originele geboorteakte
  • kopie van het paspoort van de de andere ouder met een handtekening erop
  • kopie van de uitspraak van de rechter over het ouderlijk gezag
  • verklaring in het Engels

Voor kinderen van gescheiden ouders

Je moet als ouder, wanneer je alleen met je kinderen reist, schriftelijke toestemming krijgen van de andere ouder. Hiervoor kun je een formulier downloaden.

Let wel op: dit formulier moet ondertekend worden door de persoon die toestemming geeft. Vervolgens moet het document bij een gemeentekantoor of notaris worden gecontroleerd op echtheid. In het Engels noemt men dit ook wel een ‘Commissioner of oaths’. De persoon die toestemming geeft moet daarbij aanwezig zijn. Dit document zal dan worden gestempeld of getekend als bewijs. Ookal heb je dezelfde achternaam, ze controleren hier zeer streng op. Het is daarom belangrijk om de juiste papieren mee te nemen. Ze aarzelen niet om je terug te sturen met de eerste vlucht naar huis, dus bereid je goed voor. Bel ons gerust bij twijfel.

Tenslotte moet je ook nog een vliegticket hebben met bevestigde terug- of doorvlucht om toegang te krijgen tot Zuid-Afrika, Botswana en Namibië. Bovenstaande informatie geldt alleen voor reizigers met een Nederlandse paspoort: heb je een paspoort uit een ander land, dan kunnen andere regels gelden. Neem dan contact op met de Zuid-Afrikaanse ambassade om te checken welke regels gelden voor jouw nationaliteit.

Transkei Coffee Bay kinderen
background-pattern