ANVR logo
Calamiteitenfonds logo
SGR logo
Menu background

Naar boven

Klimaat en beste reistijd Zuid-Afrika

Algemene informatie

Beste reistijd Zuid-Afrika klimaat

Hoe warm is het in Zuid-Afrika? Het antwoord op deze vraag geven we op deze pagina. Wie zijn wij? Bij ons, Riksja Zuid-Afrika, stel je samen met de Zuid-Afrika reisspecialisten je ideale reis samen met onze Zuid-Afrika-bouwstenen. Dit zijn korte Zuid-Afrika-reizen van een aantal dagen, verspreid door het land. Ook hebben we alvast wat rondreizen door Zuid-Afrika voor je samengesteld.

Onze wintermaanden

En nu terug door jouw vraag: wanneer is het lekker weer in Zuid-Afrika en wat is de beste reisperiode? Nou, in Zuid-Afrika zijn de seizoenen precies andersom dan bij ons. Dit betekent dat het in onze wintermaanden in Zuid-Afrika zomer is. De verschillen tussen de winter en zomer zijn niet groot, waardoor je weinig rekening hoeft te houden met het klimaat bij het plannen van je reis. Zuid-Afrika heeft een gemiddelde temperatuur van 25°C. Ondanks dat het land een enorm oppervlakte beslaat, zijn de temperatuurverschillen tussen de verschillende gebieden minimaal.

Zuid-Afrika is het hele jaar goed te bereizen, maar in december en januari is het hoogseizoen. In deze maanden hebben de Zuid-Afrikanen zomervakantie en deze wordt veel in eigen land doorgebracht. Vooral Krugerpark, Umhlanga en de Tuinroute zijn populair. Accommodaties kunnen in deze periode snel vol zitten, dus we raden je aan om tijdig te boeken.

Zuid-Afrika reizen, Mauritius

Onze zomermaanden

Naast het hoogseizoen (december en januari) zijn ook onze zomermaanden (juli en augustus) populaire reismaanden. In deze maanden wordt er veel gereisd door Europese toeristen. Ook hier geldt dat we je aanraden niet te lang te wachten met het maken van een beslissing over je reis. In onze zomer heb je in Zuid-Afrika te maken met de winter. Dit doet zeker niets af aan je Afrika-ervaring. Je zult alleen een extra trui moeten inpakken, want het kan ’s nachts flink afkoelen. Een hoogtepunt van de wintermaanden is de kans op het spotten van de machtige walvissen. Dit seizoen loopt van juli tot en met november. Daarnaast zijn de wintermaanden perfect voor safari.

Mocht je liever in een rustigere periode willen genieten van Zuid-Afrika, dan kun je altijd in het voorjaar of najaar reizen. De temperaturen zijn aangenaam en het is een stuk rustiger in het land. Het najaar is de uitgelezen mogelijkheid om te genieten van de tuinroute die in volle bloei staat.

Het onderstaande schema geeft een globaal overzicht van de regio’s en seizoenen. Voor het gemak hebben wij hierbij een opsplitsing gemaakt in drie gebieden: het noorden, oosten en zuiden.

Klimaattabellen

Regio Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Krugerpark safari (noorden) 30+ °C 30+°C 26 °C 26 °C 26 °C 20-25 °C 20-25 °C 20-25 °C 27 °C 27 °C 27 °C 30+ °C
Koninkrijken, Drakensbergen (oosten) 28 °C 28°C 26 °C 26 °C 26 °C 22 °C 22 °C 22 °C 25 °C 25 °C 25 °C 28 °C
Tafelberg en Tuinroute (zuiden) 29 °C 29°C 23 °C 23 °C 23 °C 19 °C 19 °C 19 °C 22 °C 22 °C 22 °C 29 °C
background-pattern