Hermanus: Kajak tussen de walvissen

bouwsteen

 • Reisschema:
  Hermanus
 • Reisduur:
  2 dagen / 1 nacht
 • Reissom:
  vanaf € 105,- p.p. bij 2 personen
 • Inclusief:
  o.a. kajaksafari op zoek naar walvissen
Hermanus staat bekend als een van de beste plekken ter wereld om walvissen te spotten. Hoor je hoorngeschal, snel dan naar de kustlijn, want dat betekent dat er walvissen zijn gespot. Wij gaan iets verder en proberen ze te spotten terwijl we langs de zuidelijkste kustlijn van het Afrikaanse continent peddelen. Reis je van juli tot half november, dan is de kans groot dat je walvissen spot. In de overige maanden is je ervaring zeker niet minder. Al peddelend zoek je naar dolfijnen, pinguïns, zeeleeuwen en pelikanen.

Tijdens deze Zuid-Afrikaanse walvissen-bouwsteen slaap je in Hermanus, een voormalig vissersplaatsje vlak bij Kaapstad. In deze bouwsteen gaan we uit van één overnachting. Heb je voldoende tijd in je reis, dan is dit (zeker in het walvisseizoen) een leuke plek voor een nachtje extra.

Dag 1 – aankomst Hermanus

Een van de mooiste kustwegen van Zuid-Afrika ligt tussen Kaapstad en Hermanus. We raden je dan ook aan om de snelweg links te laten liggen en de R44 te pakken. Over een kronkelende bergweg langs de oceaan tuf je op je gemak naar Hermanus. Neem de tijd, want onderweg kom je genoeg stops tegen voor een kiekje of een picknick.

Hermanus is een voormalige vissersplaats, maar daar zie je weinig van terug. Het is een gewilde plek bij toeristen en Zuid-Afrikanen zelf voor een weekendje weg. Inmiddels is het centrum uitgegroeid tot een gezellig havenstadje met verschillende restaurants en terrassen. Hermanus staat het meest bekend om de walvissen die hier elk jaar de baai in zwemmen om te broeden. Vergeet je verrekijker niet om de oceaan af te turen. Je slaapt in een sfeervol guesthouse, centraal gelegen in het stadje of in het nabijgelegen Gansbaai.

Dag 2 – kajakken tussen de walvissen van Zuid-Afrika

Vanmorgen is het zover: kajakken op zee, op zoek naar spartelende zeeleeuwen, schattige pinguïns en indrukwekkende walvissen. Na een uitgebreide briefing van de gids stap je in de kajak. We vonden het vaartuig verrassend stabiel en ook voor onervaren kajakkers prima te doen. Je blijft in de baai van Hermanus, waar de zee rustig is. Wij konden de Marine Big Five (walvis, haai, dolfijn, pinguïn en pelsrob) bijna allemaal aftikken. Walvissen zijn er in het seizoen van juli tot en met half november. Je peddelt niet alleen: er gaat een gids mee en eventuele andere reizigers. Tip: leg een droog setje kleren in de auto klaar, zodat je daarna direct door kunt rijden.

’s Middags reis je verder richting het Zuid-Afrikaanse wijngebied, waar je fietsend tussen de velden van een wijntje nipt. Of je reist richting het binnenland en maakt kennis met het Afrikaanse leven met de bouwsteen Thuis op Route 62.

Onze slaapplekken

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

Variant
1

Optionele excursie: boottocht langs de walvissen

 • Reissom:
  € 57,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  Boottocht van 1 à 2 uur inclusief snacks, mineraalwater en sapjes

Is kajakken je iets te actief? Dan kun je ook gaan walvisspotten vanaf een boot. In het walvisseizoen (juli-november) vaart de boot tot vijftig meter bij de walvissen, de afstand die met de boot is toegestaan. Onze ervaring is echter dat ze zelf vaak dichter bij de boot komen, soms wel op een meter afstand! De baai van Hermanus is een populaire plaats en ze liggen regelmatig vlak bij de kust. In de maanden september en oktober heb je de meeste kans om deze reuzen te zien. De boottocht vertrekt vier keer per dag (9:00, 12:00, 14:00 en 16:00 uur) en is weersafhankelijk. Als je een voorkeur hebt voor een tijd, dan horen we dat graag.

Variant
2

Optionele excursie: wijnhopper in Hermanus

 • Reissom:
  € 22,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  Ticket voor de hop-on-hop-off wijnsafari
Met deze hop-on-hop-off wijnsafari ontdek je de wijnhuizen van Hemel & Aarde Vallei in een open wagen in safaristijl. Deze vallei ligt vlakbij Hermanus en staat bekend om zijn Chardonnay en Pinot Noir, maar ook de Sauvignon Blanc en Shiraz hebben unieke, elegante smaken. De regio wordt gekenmerkt door een relatief koel, maritiem klimaat met een gemiddelde temperatuur van 25°C. We kunnen een extra nacht in Hermanus voor je inplannen als je dat graag wilt.
Variant
3

Verander je verblijf: bijsonder plekkie in Hermanus

 • Reissom:
  € 134,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  overnachting met ontbijt in comfortabele accommodatie, incl. kajakken met walvissen

Zoek je wat meer comfort? Dan kun je slapen in ons bijsonder plekkie. Nog steeds kleinschalig en centraal gelegen in Hermanus. De kamers zijn voorzien van een tv en is er wifi in het pand. Daarnaast kun je genieten van een lekker zwembad.

Deze bouwsteen is goed te combineren met