Naar boven

Overnachten in Cuba

Voorbereid op reis

Waar slaap je in Cuba?

Tijdens een rondreis Cuba met Riksja Cuba slaap je veel in een casa particular (ook wel casas genoemd). Dit is een bed & breakfast, waarbij je in een Cubaans huis verblijft. Vroeger was dit een eenvoudige maar goede manier om in contact te komen met de Cubanen, tegenwoordig zijn het comfortabele en professionele privé ondernemingen met een hoog serviceniveau. En nu de overheid de teugels laat vieren, schieten de bijzondere casas als paddenstoelen uit de grond. Van nette, knusse casas tot huizen die niet onderdoen voor een boetiekhotel. Daarom bieden we verschillende categorieën aan. Ze hebben één ding gemeenschappelijk: je voelt er de passie van de eigenaren. In tegenstelling tot de service bij hotels, waar commercieel belang vrijwel geen rol speelt, is het serviceniveau in een casa een stuk hoger.

Casa Traditional

Wij hebben een unieke selectie van casas gemaakt die allemaal gelegen zijn in of nabij het centrum en wat betreft comfort vrijwel niet onderdoen voor een hotelkamer. En tja, over smaak valt niet te twisten. Cubanen houden namelijk wel erg van kitsch. De kans is dan ook groot dat er een glanzend, knalroze dekbedovertrek op je bed ligt of er een bosje nepbloemen mét glitters je nachtkastje siert. Uiteraard beschikt je kamer over een eigen badkamer, airconditioning, warm water en elektra. Een gekleurd plattelandshuisje in tabaksdorp Vinales of een koloniaal huis met hoge plafonds en antieke meubels zijn voorbeelden van een karakteristieke casa particular. De meeste overnachtingen van Riksja Cuba vallen binnen deze categorie.

Casa Ambiance

De kamers in deze casas zijn vaak iets ruimer en lichter en de locatie ervan centraler. Ook is het er minder een bonte verzameling van spullen, waardoor de casa en je kamer meer eenheid uitstraalt. De comfort casas zijn vooral iets sfeervoller dan de karakteristieke casas. Een comfortabele casa in Cienfuegos met een ruim terras en ligstoelen, waarbij je zo de zee induikt is hier een voorbeeld van. Maar ook een sfeervolle casa middenin het centrum van Havana met dakterras, balkon of patio valt onder deze categorie.

Casa Boutique

In deze casas is aan werkelijk alles gedacht. Een ruime kamer met queen- of kingsizebed en smaakvolle decoraties, douche met mozaïektegels en regendouche, een terras met loungebanken en een bar bijvoorbeeld. Ze liggen middenin het centrum of dicht aan zee. De kans is groot dat je de eigenaar hier niet tegenkomt en het voelt dan ook echt aan als een hotel. Echter met een veel betere prijskwaliteitverhouding en hoger serviceniveau dan de Cubaanse staatshotels.

Van strandbungalow tot berghotel

Waar het echt een meerwaarde biedt of je niet in een casa kunt verblijven, bieden wij een verblijf in een hotel aan. Denk hierbij aan een bungalow aan het strand op een tropisch eiland of een ecohotel met verkoelend zwembad. Ook de grote resorts, met extra faciliteiten zoals een minibar in de kamer en (water-)sportfaciliteiten, vallen onder deze categorie. Vaak liggen ze bij de grotere badplaatsen. Voor de bouwstenen ‘Cuba koralenstrand’ en ‘Zon, zee, zonder zorgen‘ verblijf je in een comfortabel all-inclusive hotel aan zee. Hoewel commerciële belangen ook in hotels steeds meer een rol spelen, is de service er vaak lager dan in casas. Is er iets kapot in je kamer, dan zit er niets anders op om je schouders op te halen en af te wachten of er iemand komt om het te maken.

background-pattern