Naar boven

Met de juiste verwachtingen op reis

Algemene informatie

Met de juiste verwachtingen op reis

In Cuba doe je een grote stap terug in de tijd, wat het land bijzonder maakt. Ronkende oldtimers rijden door straten met koloniale gebouwen waar de verf vanaf bladdert. De modernisering is lange tijd tegengehouden, maar de banden met Amerika worden inmiddels aangehaald. Cuba verandert, een goede reden om nú naar Cuba te reizen. De populariteit van Cuba heeft invloed op de beschikbaarheid ter plaatse van hotelkamers en auto’s. De beschikbaarheid daarvan is beperkt. Het huidige systeem, de veranderende situatie en de populariteit van Cuba brengen een aantal bijzonderheden met zich mee voorafgaande en tijdens je reis. Omdat wij je graag met de juiste verwachtingen op reis willen laten gaan, hebben we deze bijzonderheden hieronder voor je op een rijtje gezet.

cuba havana oldtimer

Voorafgaand aan je reis

Dat Cuba niet met de tijd is mee gegaan heeft effect op de organisatie van je reis. Een reservering voor je hotel of huurauto verloopt via bureaucratische staatsbedrijven waar een andere mentaliteit heerst. Een bevestiging van bijvoorbeeld een auto of een hotel neemt met gemak zes weken in beslag. Als we door de beperkte beschikbaarheid op zoek moeten naar alternatieven, dan kan het zelfs nog langer duren. We raden je dan ook aan je aan de reis tijdig te boeken. Als een hotel vol geboekt is wijken we soms uit naar een casa particular, een knusse Bed & Breakfast gerund door een Cubaanse familie. Een auto kan een ander model worden of bieden we aan via een andere autoverhuurmaatschappij. Mocht een auto uiteindelijk niet beschikbaar zijn, dan zijn er in Cuba goede alternatieve vervoersmogelijkheden zoals het reizen per comfortabele bus en/of privé transfers. We bespreken natuurlijk de mogelijkheden met je.

Last-minute betekent op Cuba zo’n drie weken voor vertrek. We kunnen de reis dan vaak nog voor je organiseren op basis van overnachtingen in casa’s particulares en vervoer per bus en/of privé transfers. Omdat casa’s particulares privé ondernemingen zijn krijgen we die sneller bevestigd. Ook het reserveren van de bus en/of transfers kost minder tijd.

Tijdens de reis

Eenmaal in Cuba, word je meteen ondergedompeld in de sfeer van de jaren ‘50. Wandel door straatjes met koloniale gebouwen, pak een terrasje of fotografeer de kleurrijke oldtimers bij het Capitolio. ’s Avonds galmen de muziekklanken door de straten.

Ook tijdens je reis merk je wat de invloed is van Castro’s jarenlange bewind. Omdat de hotels eigendom zijn van de staat duurt het vaak lang voordat er weer onderhoud gepleegd wordt. En hoewel het personeel steeds beter wordt opgeleid, laat het service niveau nogal eens te wensen over. De autovloot wordt niet met regelmaat vernieuwd en aangevuld. De kwaliteit van de auto’s is daardoor niet vergelijkbaar met auto’s die je in veel andere landen gewend bent. Ook het afhalen van de auto kost vaak enige tijd. Onze tip; met een assertieve maar geduldige en vriendelijke opstelling krijg je in Cuba het meeste voor elkaar. Houd in gedachten dat wat voor een Cubaan logisch is, voor ons niet altijd logisch is en vice versa.

Cuba is een land in ontwikkeling. De afgelopen jaren heeft de Castro regering de
regels versoepeld en zijn er mogelijkheden gecreëerd voor klein ondernemerschap. Er zijn eilandbewoners die kansen pakken, anderen blijven achter. Hierdoor ontstaan er grotere verschillen tussen arm en rijk, met als gevolg dat de kleine criminaliteit groeit. Iedereen probeert wat bij te verdienen naast het minimale basis inkomen van de staat. De Cubanen hebben slimme ‘trucjes’ bedacht om iets bij te verdienen. De ene keer kun je erom lachen, de andere keer is het vervelend. We lichten de bij ons meest bekende trucs toe:

Het komt regelmatig voor dat de bewegwijzering is weggehaald. ‘Toevallig’ staat er altijd wel iemand die je voor een paar CUC de weg wijst. Vaak vraagt hij je dan gelijk om hem even bij zijn tante te brengen die in de buurt woont. Onderweg kom je er dan soms achter dat dit niet het geval is.

Zorg dat je alles goed gecheckt hebt bij het ophalen van de auto. Niet alleen de buitenkant maar ook dat de reservematerialen in goede staat aanwezig zijn. Het kan namelijk gebeuren dat je na een lunch terug komt bij je huurauto en je band leeg is. Of onderweg lagen er spijkers op de weg. Met genoeg reserve materiaal kun je zelf met de krik en sleutel de reserveband eronder zetten en naar een garage rijden die je autoverhuurder heeft aangeraden. Zo ben je niet afhankelijk van een Cubaan, die je weliswaar graag helpt, maar hier ook een fors bedrag voor vraagt.

Bij wisselkantoren wordt weleens wat gesjoemeld. Om misverstanden te voorkomen raden we je aan om het te wisselen bedrag in het zicht van de beambte te tellen en het te ontvangen bedrag goed te controleren. Vraag ook altijd naar een bonnetje, zodat je alles nog eens rustig kunt narekenen.

Soms moet je enigszins op je hoede zijn maar onze ervaring is dat de ontmoetingen met de Cubanen juist ook kunnen zorgen voor dierbare herinneringen aan je reis. Je kunt terecht komen op een Cubaans familie feestje of verhalen horen over de roerige geschiedenis en de ontwikkelingen die het land nu mee maakt. Zo krijg je ook begrip voor ‘waarom dingen in Cuba gaan zoals ze gaan’. Laat je er niet door weerhouden, er is geen land zoals Cuba, wat het juist zo uniek maakt.

background-pattern