Naar boven

Hoe reis je door Cuba?

Vervoer & verblijf

Oldtimer Cuba reis
Bici taxi Cuba vervoer

Vervoer in Cuba

De reizen van Riksja Cuba kunnen gedaan worden met eigen huurauto, openbaar vervoer of privétransfers. Volgens ons is er geen verkeerde manier om Cuba te ontdekken. Of dat nu per huurauto, openbaar vervoer of privétransfers gedaan wordt, wij helpen je graag op weg met het maken van een keuze in het type vervoer dat het best bij jou als reiziger past.

Autohuur

Rondrijden in Cuba op eigen houtje is leuk, avontuurlijker dan per bus en bovendien veilig. Dit is voor ons dan ook dé manier om Cuba te zien. Met een huurauto bepaal je zelf je tempo en kun je stoppen waar en hoelang je wilt. Een extra voordeel is dat er weinig verkeer is op de snelweg. Langs de weg lopen echter wel vaak mensen en dieren en ook zitten er vaak gaten in het asfalt. Wees dus altijd alert tijdens het rijden. De wegbewijzering en straatnamen op Cuba laten nog wel eens te wensen over. Ondanks dat je van ons een uitgebreide wegenkaart meekrijgt, raden we je aan om de app MAPS.me te downloaden. Met de kaart van deze app kan je offline navigeren. Tomtom en Google Maps werken niet in Cuba. Op onze autoverhuur pagina kun je meer informatie terugvinden over autohuur in Cuba. Ook vind je nog handige informatie op het Cuba reisblog.

Cuba auto met gekleurde huisjes vervoer
Cuba centrum bus vervoer

Reizen met de Viazul bus

Wil je liever niet autorijden in Cuba, dan is de Viazul bus een goede optie. Viazul is een busmaatschappij van de Cubaanse overheid en rijdt alle grote populaire toeristische routes in Cuba. De bussen zijn comfortabel, zoals westerse touringcars, rijden keurig op tijd, hebben een wc aan boord en ook airconditioning (tip: neem voor de zekerheid wel een warme trui mee). Het is aan boord van de Viazul bus altijd een mengeling van buitenlandse toeristen, waardoor er vaak leuke gesprekken tussen reizigers ontstaan en reistips worden uitgewisseld. Je bent wat minder flexibel dan met een huurauto, maar een reis per Viazul bus is wel financieel aantrekkelijk: een tweeweekse reis valt ongeveer €200,- per persoon goedkoper uit (en je hoeft ter plekke ook geen autoverzekering en benzine te betalen, waardoor je aan het eind van de rit zelfs nog wat voordeliger uit bent). Wij hebben een aantal busreizen samengesteld waarmee je de bus afwisselt met privé transfers. Zo kun je op een voordelige manier de bekende maar ook meer afgelegen plekken bezoeken. Op het Cuba reisblog vind je meer informatie over het reizen met de Viazul bus. Bekijk ook onze Cuba-busreisreizen.

Privétransfers

Liever niet zelf rijden maar toch wat sneller? Dan is reizen per privétransfer een goede mogelijkheid voor jou. Een privétransfer is een vooraf gereserveerde taxirit. Je wordt bij je casa opgehaald en naar je volgende casa gebracht. Ook hier heb je het voordeel dat je niet op de weg hoeft te letten en kunt genieten van het uitzicht. Je kunt je chauffeur vragen om een toiletstop te maken of om onderweg een broodje te kopen. Je hebt de chauffeur niet de hele dag tot je beschikking om ook een toeristische stop te maken. Wil je bijvoorbeeld van Havana naar Trinidad en een tussenstop maken in Santa Clara, kunnen we twee taxiritten voor je reserveren. De kosten per privétransfer zijn ongeveer gelijk aan autohuur wanneer je de kosten van de auto en bijkomende kosten ter plaatse van autohuur met elkaar vergelijkt.

Cuba vervoer auto
Fietsen door Havana Cuba

Lifters

Als je tijdens je reis de weg niet kunt vinden, kun je altijd een Cubaan om hulp vragen. Omdat het openbaar vervoer systeem in Cuba slecht ontwikkeld is, is het namelijk gebruikelijk voor Cubanen om te liften. Of je tijdens je reis lifters mee wilt nemen bepaal je natuurlijk zelf. Het is een leuke manier om met Cubanen in contact te komen, maar het kan uiteraard ook tot vervelende situaties leiden. Belangrijk is dat je er altijd voor zorgt dat je geen waardevolle spullen op de achterbank hebt liggen wanneer je iemand meeneemt. We raden je ook aan om van tevoren af te spreken of en hoeveel je betaalt voor het wijzen van de weg. Ook is het bij ons voorgekomen dat wij erachter kwamen dat de lifter ons naar zijn bestemming had gebracht, maar dat dat ons niet dichtbij onze bestemming had gebracht. In het blog Op en langs de weg in Cuba vind je meer informatie terug.

Vervoer in de stad

Ook in de stad zijn er veel verschillende vervoersmiddelen. In Havana en Varadero rijden cocataxi’s rond, die een beetje lijken op gemotoriseerde halve kokosnoten. Natuurlijk zijn er gewone taxi’s, maar je kunt je ook in een oldtimer taxi laten vervoeren. Ze zijn vaak iets minder comfortabel en stoppen vaak onderweg om nog wat andere reizigers mee te nemen, maar de ervaring is daardoor wel specialer. Ten slotte zijn er fietstaxi’s (voor korte afstanden) of kun je achterin de koets springen van een paard en wagen. Zorg in alle gevallen dat je eerst een prijs afspreekt voor de rit, voordat je instapt. Kijk ook niet verbaast op als naast je een gele connexxion bus voorbij rijdt met het bordje buiten gebruik. Er rijden er heel wat rond in Cuba.

Cuba Vinales paardrijden vervoer
background-pattern