Naar boven

Op en langs de weg in Cuba

blog

Geschreven op
dinsdag 21 januari
Geschreven door
Juliette Driel

reisblog vervoer Cuba

De infrastructuur in Cuba heeft zich maar beperkt ontwikkeld. Er zijn weinig transportmiddelen en de meeste Cubanen beschikken zelf niet over een auto. Op de wegen is maar weinig verkeer en zie je een grote variëteit aan vervoersmiddelen. Je komt er tijdens je reis op Cuba zeker mee in aanraking. We zetten enkele wetenswaardigheden voor je op een rijtje.

De Cubaanse snelwegen zijn vaak erg rustig. Een voordeel daarvan is dat het meestal geen probleem is om midden op de snelweg te keren, mocht je verkeert rijden. Langs de weg gebeurt van alles. Lokale boeren proberen er (stiekem) uien, kaas of fruit te verkopen. Vanuit de velden komen ze aangerend met hun producten. In Nederland ondenkbaar, maar de snelwegen zijn ook bij fietsers populair. Bij verlaten bushokjes, maar voornamelijk in de schaduw van een viaduct, wachten veel Cubanen op de bus. Het wachten duurt vaak helaas lang, want vaste vertrektijden zijn er niet. Naast oldtimers, trucks, bussen en fietsers, kom je er ook vaak paard en wagen tegen.

vervoer in CubaLifters

Op veel plekken langs de weg kom je lifters punten tegen. Je herkent ze doordat er vaak veel mensen wachten en er iemand met een gekleurd vestje staat om alles te regelen. Bepaalde auto’s van de staat hebben een ander nummerbord dan andere auto’s. Zij zijn verplicht om bij deze punten te stoppen en andere reizigers mee te nemen.

Als je tijdens je reis de weg niet kunt vinden, kun je altijd een Cubaan om hulp vragen. Het is namelijk gebruikelijk voor Cubanen om te liften. Of je tijdens je reis lifters mee wilt nemen bepaal je natuurlijk zelf. Het is een leuke manier om met Cubanen in contact te komen, maar het kan uiteraard ook tot vervelende situaties leiden. Belangrijk is dat je er altijd voor zorgt dat je geen waardevolle spullen op de achterbank hebt liggen wanneer je iemand meeneemt. We raden je ook aan om van tevoren af te spreken of en hoeveel je betaalt voor het wijzen van de weg.

 

Er rijden veel oude bussen rond in Cuba in alle soorten en maten. Omdat deze bussen vaak oud zijn, gaan ze vaak kapot en kun je er nooit op rekenen dat de bus op tijd, of überhaupt, rijdt. Toch zijn er twee busmaatschappijen met betrouwbare, goede bussen en stipte vertrektijden. Viazul is zo’n maatschappij, waar reizigers vaak gebruik van maken in Cuba. Wij maken er gebruik van maken tijdens de rondreis Mi casa es tu casa. Omdat buskaartjes in Cubaanse Convertible (CUC) betaald moeten worden, zijn de tickets voor veel Cubanen te duur. Zij maken eerder gebruik van de busmaatschappij Astro. De tickets voor deze bus zijn relatief duur, maar kunnen in Cubaanse pesos betaald worden. Ook zijn ze dan gegarandeerd van een zitplek en een betrouwbaar reisschema naar alle grote steden in het land.

vervoer-in-cuba-nederlandseVervoer in de stad

Ook in de stad zijn er veel verschillende vervoersmiddelen. In Havana en Varadero rijden cocataxi’s rond, die een beetje lijken op gemotoriseerde halve kokosnoten. Natuurlijk zijn er gewone taxi’s, maar je kunt je ook in een oldtimer taxi laten vervoeren. Ze zijn vaak iets minder comfortabel en stoppen vaak onderweg om nog wat andere reizigers mee te nemen, maar de ervaring is daardoor wel specialer. Ten slotte zijn er fietstaxi’s (voor korte afstanden) of kun je achterin de koets springen van een paard en wagen. Zorg in alle gevallen dat je eerst een prijs afspreekt voor de rit, voordat je instapt. Kijk ook niet verbaast op als naast je een gele connection bus voorbij rijdt met het bordje buiten gebruik. Er rijden er heel wat rond in Cuba.

Ga terug naar het overzicht van alle artikelen

background-pattern