Naar boven

Onder de rook van sigaren en salsa

rondreis

 • Reisduur:
  22 dagen / 21 nachten
 • Reisschema:
  Havana - tabaksdorp Viñales - Trinidad - Camaguey - Santiago - tropisch Baracoa - Santa Clara - Remedios - wit zandstrand
 • Reissom:
  vanaf € {569},- p.p. bij 2 personen
 • Inclusief:
  o.a. paardrijtocht, bicitour 'het lokale leven'
 • Vluchten:
  Optioneel bij te boeken vanaf € 705
✔ Zie alle hoogtepunten en ontdekt het hele eiland

✔ Afgestemd op dagelijkse vluchten naar Havana

✔ Tropisch regenwoud in afgezonderd Baracoa

✔ Verblijf in onontdekte stadje Remedios

✔ Eindig je reis ontspannen aan een wit zandstrand
Baracoa-jungle
Decorative torn edge

Dag 1 – Aankomst Havana

Bij aankomst in Havana staat er een Amerikaanse oldtimer voor je klaar die je, volledig in stijl, naar het koloniale stadshart van Latijns-Amerika brengt. Met de oldtimers, koloniale gebouwen en muziek op straat; je waant je terug in de jaren ’50.

Je overnacht in een goede casa particular (soort van bed&breakfast) met een hoog service niveau vlakbij de meest levendige wijk van de stad, Havana Vieja. Geniet tijdens je eerste avond op één van de pleinen van je eerste mojito of Cuba libre en neem op je gemak de sfeer van de stad in je op.

Decorative torn edge

Dag 2/3  – Havana, verblijf

Na het ontbijt wandel je de stad in om het oude gedeelte van de hoofdstad, Havana Vieja, te verkennen. Dwalend door de nauwe straatjes van het oude centrum verwonder je je over de vreemde combinatie van felgekleurde herenhuizen naast vervallen gebouwen. Je raakt niet uitgekeken door de vele pleinen, kathedralen, parken en musea. Het is moeilijk om te kiezen wat je het eerste wilt zien. Wij liepen op de eerste dag van plein naar plein en eindigden met een lunch in restaurant Mirador de la Bahia, vlakbij Plaza de Armas. Omdat je op de vijfde etage zit, heb je tijdens het eten een mooi uitzicht over de stad. Als je nog tijd over hebt bezoek dan ‘the white house’ van Cuba, het Capitolio en drink een mojito in de de beroemde bar ‘Bodeguita del Medio’ waar Hemingway zijn mojito’s dronk. ’s Avonds gingen we naar de Casa de la Musica in Miramar waar vaak bekende salsabands optreden. Andere uitgaantips in Havana vind je terug in het Cuba reisblog.

Decorative torn edge

Dag 4 – Havana – Viñales

Reistijd: 2,5 uur

Je regelt deze ochtend zelf een taxi naar het busstation waar om 09:00 uur de bus vertrekt naar Viñales. De bustickets zijn al voor je gereserveerd. Wissel je voucher op het busstation om voor een ticket. Een ontspannen rit volgt door de mooiste provincie van Cuba. Bij de provinciehoofdstad Piñar del Rio verlaat je de snelweg. De laatste 3 kwartier rijdt de bus door glooiende heuvels met typische stompe bergen: ‘mojotes’, die door erosie van karstbergen gevormd zijn. Tussen de mojotes liggen plantages waar de beroemde Cubaanse tabak geteeld wordt. Rond 12:40 uur kom je aan op het busstation van Viñales. Bij aankomst is het vaak een drukte van casa eigenaren die je vragen bij hun te verblijven. De eigenaren van jouw casa particular wachten thuis op je. Wandel zelf naar het huis van je gastgezin, een paar blokken gelegen van het busstation.

Decorative torn edge

Dag 5 – Verblijf in Viñales, inclusief paardrijtocht langs de tabaksvelden

De volgende ochtend ga je paardrijden door de tabaksvelden. Paarden horen net zo bij Cuba als tabak en in deze streek kun je er eigenlijk niet omheen. De Cubaanse werkpaarden zijn klein en makkelijk ‘te besturen’. De gids leidt je over slingerpaadjes tussen de akkers door. Van oktober tot maart wordt de tabak verbouwd. Her en der staat een huisje waar wat kippen of biggen scharrellen. Onder de schuine daken die je in het landschap ziet, worden de tabaksbladen gedroogd. Ga je liever wandelen in plaats van paardrijden, laat het ons dan even weten.

Decorative torn edge

Dag 6 – Viñales –Trinidad

Reistijd: 10 uur

Nadat een haan je waarschijnlijk al vroeg gewekt heeft, wandel je ‘s ochtends vroeg naar de bushalte voor de door ons gereserveerde busrit naar Trinidad. Je hebt een lange rit voor de boeg vandaag, van ongeveer tien uur. Onderweg stop je regelmatig om de benen te strekken of iets te drinken/eten te kopen. Zorg dat je zelf ook iets meeneemt voor tijdens de rit, dan weet je zeker dat je altijd iets te eten en drinken bij de hand hebt.

Trinidad is door UNESCO uitgeroepen tot Wereldmonument. De kleurige straten van het historisch centrum inrijdend, snap je meteen waarom: klinkerstraten, lage huisjes met rode daken, oldtimers, ezels, kunsthandeltjes en barretjes.

Decorative torn edge

Dag 7 – Trinidad, inclusief bici-taxi toer door de buitenwijken

Vandaag neemt een lokale gids je mee voor een toer achter de gekleurde klinkerstraatjes van Trinidad. Je ziet de buitenwijken van het stadje en stopt op plekken waar je normaal gesproken aan voorbij gaat (niet mogelijk op zondag). Zo rijd je langs basis- en middelbare scholen, tabaks- en sigarenfabrieken, een wasserij, lokale verkooppunten van vers fruit en een keramiekwerkplaats. Erg toepasselijk in deze stad, ooit zo rijk geworden door de vele suikerrietplantages in de omgeving.

Als je de natuur in wilt, boek dan ter plaatse een excursie naar het beschermde Topes de Collantes gebied. Je wordt in een open truck de bergen in gereden en wandelt door een canyonrivier naar El Rocio waterval, waar je kunt zwemmen. (Dagexcursie, ca. CUC 40,-). In Trinidad zitten vanaf 16:00 uur op de trappen bij de Playa Mayor Cubanen en toeristen te kletsen. Bandjes beginnen er te spelen en men begint spontaan te dansen. Cubanen hebben muziek en dansen in hun bloed, hier maak je dat mee zonder dat het ‘georganiseerd’ is.

Decorative torn edge

Dag 8 – Trinidad- Camaguey

Reistijd: 5 uur

Vandaag vroeg op, om acht uur gaat de bus over een mooie route naar Camaguey. Het eerste deel kom je door de Valle de Ingenios, pittoresk met stille dorpjes en rietvelden. Hoe dichter je bij Camaguey komt, hoe meer het landschap verandert in een soort Texas met ranches, cowboys, grazend vee en geiten op de weg. Als je in Camaguey aankomt, rond 14:00 uur, laat je dan door een fietstaxi-mannetje naar je casa brengen. Het centrum is een doolhof van éénrichtingsverkeer en je koloniale casa is in je eentje lastig te vinden.
Wil je vandaag nog wat van Camaguey zien, laat je dan rondrijden door een (dezelfde) fietstaxi. Voor 5 CUC word je een uur door het centrum gereden.

Decorative torn edge

Dag 9 – Camaguey – Santiago de Cuba

Reistijd: 7 uur

Na een vroeg ontbijt reis je met de bus verder oostwaarts, je doorkruist vandaag maar liefst vier provincies. Het veeteeltgebied van Camaguey heeft z’n uitlopers in de kleinste provincie, Las Tunas. Daarna kom je door eindeloze maïsvelden in de provincie Granma. In de verte zie je de toppen van de Sierra Maestra bergen. Ga er eens goed voor zitten en geniet van het uitzicht.

Het busstation van Santiago ligt buiten het centrum van de stad. Je neemt hier zelf een taxi naar je casa particular in het centrum. De kamers zijn over het algemeen iets kleiner dan in een hotel, maar doen qua comfort niet onder. Vanuit je casa loop je zo de stad in. Je krijgt een sleutel mee van het huis en kunt daardoor je eigen plan trekken.

Decorative torn edge

Dag 10 – Santiago de Cuba, verblijf

Je kunt vandaag op eigen gelegenheid te voet de stad in. Het plein ‘Parque Céspedes’ wordt omringd door een aantal historische gebouwen. Daarachter heb je musea met collecties uit de onafhankelijkheidsoorlogen, Carnavalsattributen en (het is en blijft Cuba…) een rum museum. Achter het plein ligt het bekende Bacardí museum (opgericht door Emilio Bacardí, het brein achter het rum merk) met een ruime collectie schilderijen en voorwerpen uit de tijd van de Spaanse verovering tot aan de onafhankelijkheidsoorlogen. Verwachtte je bij dit museum eigenlijk iets te leren over de Cubaanse rum, dan kun je nog doorlopen naar het echte Museo del Ron, een straat verder. De Moncada kazerne is ook de moeite waard, hier deed Fidel een inval op 26 juli 1953. De aanval mislukte, maar legde wel een basis voor de Cubaanse revolutie. De voormalige kazerne vormt nu een museum over de geschiedenis van Cuba en de revolutieopstand uit de jaren vijftig.

Decorative torn edge

Dag 11 – Santiago de Cuba – Baracoa

Reistijd: 5 uur

Vandaag sta je weer vroeg op, want om 08:00 uur vertrekt de bus richting Baracoa. Wij vonden dit de mooiste rit van onze reis. Je rijdt eerst door de uitlopers van de Sierra Maestra naar Guantanamo, waar je stopt om even de benen te strekken en eventueel iets voor de lunch in te slaan. Je ziet -gelukkig- niks van de US marinebasis die er ligt.

Dan zak je af naar de droge kust. Het uitzicht op de kliffen langs de azuurblauwe zee verveelt niet. Langs de weg zie je veel cactussen, heel on-Cubaans. Je slaat af het binnenland in en rijdt over een kronkelweg door de bergen. Langs de weg staan verkopers van fruit en kokoscrème. De rit door de bergen duurt anderhalf uur en de begroeiing wordt steeds tropischer. Ineens zie je de zee en Baracoa, het eerst stadje wat Christopher Columbus op Cuba stichtte, met 50.000 inwoners. Om 13:00 uur kom je hier aan. Je verblijft in een hotel met een groot zwembad met ligstoelen en uitzicht op Baracoa. Je neemt zelf een taxi naar je hotel.

Decorative torn edge

Dag 12 – Verblijf in Baracoa

Rijd bij goed weer met een gids (bij de receptie van je hotel te regelen) naar het beschermde Humboldt National park, waar je wandelt door kokos- en bananenplantages, en door riviertjes diep het regenwoud in kunt waden. De gids legt uit over het planten- en dierenleven en laat je, afhankelijk van het seizoen, exotische vruchten proeven. Enige tegenligger hier is de ossenkar met kokosnoten. Tijdens de wandeling kom je bij een waterval midden in de jungle, neem badkleding mee, je kunt hier zwemmen. Ook varen over de Toa rivier, wandelen bij het indrukwekkende Yumuri ravijn of fietsen naar de Yunque tafelberg zijn leuke opties. Check wel van te voren de weersomstandigheden, het kan bij regen een behoorlijk modderig avontuur worden. Ook vertrekt er elke dag een bus bij je hotel (€ 5,- p.p.) naar het nabij gelegen Maguana strand. Een lokaal, ruig strand, waar je ook goed kunt snorkelen.

Kijk voor meer impressies bij de bouwsteen Mañana, mañana in bananenjungle.

Decorative torn edge

Dag 13 –  Baracoa – Santiago de Cuba

Reistijd: 5 uur

Om 8:45 vertrekt de bus terug naar Santiago de Cuba en laat je de tropische jungle van Baracoa achter je. Rond 14:00 uur kom je aan in Santiago de Cuba. Loop vanavond de stad in om je salsa moves te oefenen, of met een cocktail in je hand naar muziek te luisteren.

Decorative torn edge

Dag 14 – Santiago de Cuba – Santa Clara

Reistijd: 12 uur

Overdags heb je nog tijd om een aantal bezienswaardigheden buiten het centrum te bezoeken. De begraafplaats Ifigenia, waar je de graven ziet van onder andere de volksheld José Marti, de eerste president van Cuba en van ‘mister Bacardi’, en ook het El Morro fort, een door Spanjaarden gebouwd verdedigingsfort, prachtig gelegen aan de baai, liggen een kwartier rijden uit het centrum. Wanneer je erheen wilt, regel je ter plaatse voor zo’n € 30,- een taxi die je eerst naar de begraafplaats en daarna naar het fort brengt. Laat je vervolgens afzetten terug bij je casa particular.

s Avonds ga je naar het busstation van Santiago van waar de nachtbus vertrekt naar Santa Clara. Met een kussentje in je nek, een lekkere warme trui en oordopjes is het goed te doen. De stoelen zijn ruim en comfortabel. De volgende ochtend bereik je rond 8:35 uur Santa Clara.

Decorative torn edge

Dag 15 – verblijf in Santa Clara

Santa Clara staat bekend om het mausoleum, museum en monument van de beroemde volksheld Che Guevara. Ook hier verblijf je in het centrum van de stad. Onze ervaring is dat er rond het centrale plein altijd iets te beleven is, maar het nog niet toeristisch is. Het Cubaanse huis waar je verblijft heeft hoge plafonds en een klassieke inrichting. We raden je aan om vanavond bij je gastgezin te eten. Veel van onze reizigers vinden de maaltijden hier erg smaakvol en betaalbaar.

Decorative torn edge

Dag 16 – Santa Clara – Remedios

Reistijd: 1 uur

Vandaag vertrekt om 10:30 uur je bus naar Remedios. Je komt hier om 11:45 uur aan. Het contrast is groot met Trinidad waar je eerder tijdens je reis verbleef. Remedios is een oase van rust. Het heeft dezelfde kleurrijke huizen en klinkerstraatjes als Trinidad, maar het is hier een stuk minder toeristisch. Je verblijft in een sfeervolle casa particular in het centrum van het stadje.

Je hebt ‘s middags de tijd om door het stadje te slenteren. Het lokale leven speelt zich af rond de kerk van San Juan Bautista. Om de rijkdommen van de kerk te beschermen tegen piraten, zijn de 13 gouden altaren jarenlang beschilderd geweest. Is de kerk gesloten, vraag dan naar de pastoor. Iedereen kent hem en hij opent de deuren graag voor je. Remedios staat bekend om een vuurwerkfestival rond Kerst. Er is een (zeker voor Cubaanse begrippen) verrassend  museum waar je de achtergronden van deze traditie meekrijgt.

Decorative torn edge

Dag 17 – verblijf in Remedios, oldtimer beachtour

Vandaag word je opgehaald bij je casa particular door een oldtimer. Op een steenworp afstand van Remedios liggen de eilanden van de Sabana Archipel, verbonden met elkaar én het vasteland door een weg. De rit er naartoe vonden wij spectaculair. De weg is te vergelijken met de Afsluitdijk maar dan omringd door azuurblauw water en mangroven. Als je geluk hebt, dan kun je onderweg genieten van arenden, pelikanen of de bijzondere roze flamingo. Vanwege de wuivende palmen, poederwitte stranden en kleurrijke onderwaterwereld worden de eilanden  volgebouwd met all inclusive hotels. Het eerste eiland Cayo las Brujas is nog relatief rustig. Zoek hier een plekje onder een palmboom en lees eindelijk dat boek uit waar je in begonnen was.

Decorative torn edge

Dag 18 – Remedios – Santa Clara – Varadero

Privé transfer van 1 uur, busrit van 4.5 uur

Na je ontbijt haalt je chauffeur je op voor een privé transfer naar Santa Clara. Daar stap je vervolgens op de bus naar Varadero. Varadero is de populairste strandbestemming van Cuba. Het lange witte zandstrand staat bekend als een van de beste stranden van de Cariben. Niet voor niets komen er jaarlijks vele duizenden toeristen voor een strandvakantie naar Varadero. Verwacht hier niet het knusse en authentieke Cuba, wat je eerder tijdens je reis gezien hebt, maar wel een ontspannen verblijf aan het strand.

Je verblijft hier in een all-inclusive resort met een keur aan faciliteiten. Zo heeft het een zwembad, restaurants, tennisbanen, watersportfaciliteiten, een fitness, sauna en een massagesalon. Vanuit het hotel loop je zo naar de zee. Kortom, het heeft alles om heerlijk te relaxen.

Nadat de spullen naar je kamer zijn gebracht, wordt het tijd om lekker op het strand of bij het zwembad neer te ploffen. Als je denkt zin te hebben in een excursie morgen, vergeet deze vandaag dan niet alvast te reserveren.

Decorative torn edge

Dag 19/20 – Varadero, verblijf

Vandaag kun je geheel naar eigen wens invullen, waarbij niets moet, maar alles mag. In Varadero vind je een kleine souvenirmarkt met kleden, houtsnijwerk etc. Vanaf het resort ben je in tien minuten met de taxi in het stadje (ca CUC 10,-). Een fiets huren kan natuurlijk ook.

Liever iets actiefs doen? Vanuit Varadero zijn veel excursies mogelijk. Zo is er een bus/ boottocht naar Rio Canimar (09:00 – 16:00, ca. CUC 45,-). In dit natuurgebied kun je paardrijden, een boottocht maken of wandelen. Vaak is er een boeren lunch bij de prijs inbegrepen. Je boekt de vele excursies gemakkelijk ter plaatse.

Na een uitgebreid diner, vonden wij het heerlijk om uit te buiken op het strand en er de dag af te sluiten. Met een Cuba libre cocktail in de hand, zie je de lucht rood kleuren en de zon in de ‘zee’ verdwijnen. Om de dag af te sluiten misschien nog wat drankjes aan de bar.

Decorative torn edge

Dag 21/22 – Varadero- Amsterdam

Na je ontbijt neem je afscheid van de hagelwitte stranden van Varadero. In de loop van de dag word je, gedurende een rit van 2,5 uur, naar de luchthaven in Havana gebracht, voor je terugvlucht naar Amsterdam. De volgende dag land je op Schiphol en is je Cuba reis écht voorbij.

Decorative torn edge
torn-edge

Onder de rook van sigaren en salsa

Onze slaapplekken

background-pattern