Riksja Cuba

Naar boven

Sierra Maestra, in de voetsporen van Che en Fidel

In de voetsporen van Che en Fidel

bouwsteen

 • Reisschema:
  Sierra Maestra
 • Reisduur:
  3 dagen / 2 nachten
 • Activiteit:
  met gids naar de ‘Comandancia de la Plata'
 • Reissom:
  vanaf € 195,- p.p. bij 2 personen
✔ Bezoek het voormalig hoofdkwartier van de rebellen met gids

✔ Wandel door de bergen en hoor verhalen rondom de revolutieleiders Ché en Fidel

✔ Natuurgebied met groene vergezichten en ruige bergen
Sierra Maestra - Cuba-reis
Decorative torn edge

Dag 1 – Sierra Maestra, aankomst

De meeste reizigers komen van Camaguey en zijn op weg naar Santiago de Cuba. Dan doorkruis je de vlakke provincie Las Tunas en kom je rond lunchtijd aan in de stad Bayamo, een vriendelijk bergstadje. Hoewel er hier verschillende hotels zijn vonden wij het leuker om buiten de stad te slapen. Dus kijk in Bayamo rond en eet bijvoorbeeld een sandwich of à la carte bij hotel Royalton in het centrum. Vervolgens ga je echt de bergen in. Het wegdek wordt langzaamaan slechter, maar het uitzicht groener en de omgeving steeds ongerepter en ruiger. Na nog een 1,5 uur durende rit, kom je aan in het plaatsje Santo Domingo. Dit kleine dorpje ligt in een groene vallei, aan de stromende rivier de Yara. Je krijgt hier een goed beeld van het Cubaanse plattelandsleven, dat hier vrijwel onveranderd is sinds Fidel en Che hier in de vijftiger jaren de bergen in trokken.

Decorative torn edge

De komende nachten verblijf je in een cabaña aan de rivier met uitzicht op hoge donkergroene bergen. Je kamer is eenvoudig en ouderwets ingericht; alsof je ook hier teruggaat naar de tijd van de revolutie. Alle kamers hebben airconditioning en eigen badkamer. In de omgeving zijn geen barretjes of restaurants. Je verblijft dus voornamelijk in of rondom het hotel. Naast het restaurant heeft het hotel echter ook een barretje waar je ’s avonds nog even kunt bijkomen van alle indrukken van de dag. Overdag komen reizigers hier samen om vervolgens de bergen in te trekken. Als ze weg zijn is het heerlijk rustig en heb je dit plekje vrijwel voor jezelf.

Decorative torn edge

Dag 2 – Sierra Maestra, Bezoek het hoofdkwartier van de rebellen

Na een stevig ontbijt kunnen de wandelschoenen uit de tas en de waterflessen worden gevuld. Je wordt opgehaald met een jeep en naar het startpunt van de wandeling naar het voormalige hoofdkwartier van de rebellen, de “Comandancia de la Plata”, gebracht. Het ligt goed verborgen midden in de dichte bossen van het Sierra Maestra gebergte.

Dit is de plek waar Fidel en Che tijdelijk een kampement hebben gebouwd, onzichtbaar vanuit de lucht, maar ook zeer moeilijk te bereiken. De soldaten van de regerende dictator Batista hebben het dan ook nooit gevonden. Vanuit deze plek konden ze werken aan de opbouw van hun revolutionaire leger (wat grotendeels bestond uit lokale boeren), strategieën bepalen en met behulp van geheime kranten en radio uitzendingen draagvlak creëren bij de bevolking van Cuba.

Decorative torn edge

Na een pittige wandeling bergopwaarts door de bossen kom je na een uur samen met je gids aan bij de 16 houten hutten van de revolutieleiders. Het lijkt alsof de rebellen deze plek pas gisteren hebben verlaten en het is dan ook niet moeilijk om je voor te stellen hoe ze hier bij elkaar zaten om nieuwe plannen te smeden. Hier en daar staan nog oude gebruiksvoorwerpen, zoals flessen, potten en munitie. Heb je nog wat energie over, dan kun je nog een stukje verder klimmen naar het oude radiostation van Che Guevara, Radio Rebele.

Na het bezoek aan de ‘Comandancia’ word je vanaf het startpunt van de wandeling weer terug naar je hotel gebracht. Hier kun je lunchen (inclusief). Tip: Wij vonden het leuker om midden in de schitterende natuur te eten. Met uitzicht op de vallei van Santo Domingo en de hoogste top van Cuba, de Pico, vinden wij de Comandancia een schitterende plek om te lunchen. Wil je hier ook graag lunchen, vraag op de dag van aankomst in het hotel of je je lunch als picknick voor de wandeling mee kunt nemen.

In de namiddag heb je tijd om de Sierra Maestra op eigen houtje te ontdekken. Vraag bij de receptie van het hotel naar de mogelijkheden. Je kunt natuurlijk relaxen in het hotel of even poedelen in de nabijgelegen rivier.

Decorative torn edge

Dag 3 – Sierra Maestra, vertrek

Na je ontbijt eindigt deze bouwsteen. Santiago de Cuba ligt op ongeveer 5 uur rijden, dus je kunt onderweg rustig ergens stoppen om te lunchen.

Ook leuk: Waterval hotel in de Sierra Maestra

Wil je voor of juist na je verblijf in de levendige stad Santiago de Cuba enkele dagen de natuur in, maar spreekt een bezoek aan de “Comandancia” je niet zo aan, dan is dat ook mogelijk. In een ander gedeelte van de Sierra Maestra hebben we een kleinschalig hotel gevonden, gelegen naast de 30 meter hoge waterval El Salton, midden in de natuur. Het is een ideaal startpunt voor wandelingen door het berglandschap. Je kunt hier ook paardrijden. Rond het hotel zijn verschillende wandelroutes uitgestippeld en bij het hotel worden massages aangeboden.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

In de voetsporen van Che en Fidel

Deze bouwsteen is goed te combineren met

Santiago de Cuba - Centrale plein
bouwsteen

Buena Vista Santiago de Cuba

 • Santiago de Cuba
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 95,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern