Menu background

Naar boven

Geld in Cuba

Algemene informatie

Geld in Cuba

De lokale valuta in Cuba is de Cubaanse Peso (CUP). Volgens de officieel vastgestelde wisselkoers van de CUP is ongeveer 1 euro = 25 CUP. Dus als je één euro uitgeeft, is dat ongeveer 25 CUP. Sinds de dubbele munteenheid is afgeschaft in Cuba (2021), heeft er een enorme inflatie plaatsgevonden en krijg je op de zwarte markt momenteel zo’n 100 CUP voor 1 euro. Wisselen bij officiële wisselkantoren of geld opnemen bij de bank is daardoor erg ongunstig. We raden je dan ook aan om zoveel mogelijk contante Euro’s (geen USD) mee te nemen naar Cuba. Op veel plekken kun je afrekenen met Euro’s en krijg je je wisselgeld in Cubaanse Peso.

De Nederlandse ambassade op Cuba krijgt regelmatig te maken met reizigers die blut zijn. Ze zijn er vaak zonder meer van uitgegaan dat op Cuba “net als overal in de wereld tegenwoordig” wel zonder enig probleem met Euro- of pinpas bij automaten geld opgenomen kan worden. Dit is echter nog niet (overal) mogelijk.

Hoewel we nu vooral aanraden om cash geld mee te nemen op reis, zijn er ook pinautomaten in Cuba. Maar dat ze er zijn wil niet betekenen dat ze ook direct werken. Veel pinpassen doen het niet ondanks dat het logo van de pinautomaat overeen komt met je bankpas. Zorg daarom dat je ook altijd een creditcard bij hebt. Visa-, Euro- of Mastercards worden geaccepteerd. Diners’ Club of American Express niet. Met een Visacard en pincode kun je bij sommige bankautomaten geld opnemen. Met andere creditcards kun je betalen in winkels en hotels of geld opnemen, in banken en bij overlegging van je paspoort. Je betaalt circa 3% commissie. Het is verstandig om een creditcard mee te nemen, omdat je in sommige staatswinkels alleen met een creditcard kunt betalen.

Tijdens de reis kun je geld wisselen bij banken, bij officiële wisselkantoren (‘Casas de Cambio’ van Cadeca) of bij je hotel. Cash euro’s omwisselen in CUC’s kost je het minste tijd/geld. Instanties nemen de dagkoers en geen commissie, hotels nemen wel vaak een vergoeding.

Je geld uitgeven zal weinig problemen opleveren, maar toch nog even dit:

– Met de Cubaanse Peso kun je in restaurants en winkels betalen, taxi’s en autohuur betalen, etc. Vooral sinds de enorme inflatie willen Cubanen graag aan Convertible peso’s of Euro’s komen om zodoende iets van ‘luxe’ te kunnen aanschaffen. Men wil je tas dragen, je schoenen poetsen, je auto bewaken, je een rondleiding geven, sigaren verkopen, je in huis uitnodigen voor een maaltijd, overnachting, etc. etc. Alles om de felbegeerde CUP of Euro te bemachtigen. Het is begrijpelijk dat de lokale bevolking dit doet maar het voelt af en toe een beetje opdringerig.

– CUP terugwisselen in euro aan het eind van de vakantie is mogelijk op de luchthaven van Havana. Dit is natuurlijk zonde want zo betaal je een ongunstige koers. Wissel dus meerdere keren, bijvoorbeeld €100,- tijdens je reis.

– Fooien zijn niet verplicht maar je morele gevoel zegt van wel. Taxichauffeurs, restaurantbediening en hotelpersoneel verwachten zo’n 10% fooi.

– Hoeveel geld je uiteindelijk uitgeeft en dus mee moet nemen, is helemaal van jezelf afhankelijk. Om je toch een idee te geven: reken gemiddeld genomen op circa € 35 per dag per persoon voor lunch, diner, drank, fooi en ‘overig’. Dit is dan wel exclusief benzinegeld voor de auto; reken dan op circa € 50 per dag per persoon. Zorg dat je daarnaast nog wat extra geld meeneemt voor de zekerheid.