Menu background

Naar boven

Geld in Cuba

Algemene informatie

Geld in Cuba

In Cuba bestaan twee officiële valuta, de CUC is de Cuban Peso Convertible voor buitenlanders. De CUP (Cuban Peso) is voor de lokale bevolking. De koers van de CUC fluctueert tussen de €0,70 en €0,90. Dus als je een peso uitgeeft, is dat steeds iets minder dan een euro. Sinds november 2004 wordt op Cuba niet meer met US dollars betaald. Heb je US dollars, dan betaal je over elk verschuldigde bedrag 10% extra boete.
De Nederlandse ambassade op Cuba krijgt regelmatig te maken met reizigers die blut zijn. Ze zijn er vaak zonder meer van uitgegaan dat op Cuba “net als overal in de wereld tegenwoordig” wel zonder enig probleem met Euro- of pinpas bij automaten geld opgenomen kan worden. Dit is echter niet mogelijk.

We merken dat tijdens je Cuba rondreis op steeds meer plaatsen gepind kan worden. Je hoeft dus niet meer voor je gehele reis cash mee te nemen. Wel raden we je aan om voor de eerste dagen voldoende cash in euro’s mee te nemen. Mocht de bank gesloten zijn, de pinautomaat leeg of niet werken dan kan je in ieder geval de eerste dagen vooruit.

Dat er pinautomaten zijn wil niet betekenen dat ze ook direct werken. Veel pinpassen doen het niet ondanks dat het logo van de pinautomaat overeen komt met je bankpas. Zorg daarom dat je ook altijd een creditcard bij hebt. Visa-, Euro- of Mastercards worden geaccepteerd. Diners’ Club of American Express niet. Met een Visacard en pincode kun je bij sommige bankautomaten geld opnemen. Met andere creditcards kun je betalen in winkels en hotels of geld opnemen, in banken en bij overlegging van je paspoort. Je betaalt circa 3% commissie.

Tijdens de reis kun je geld wisselen bij banken, bij officiële wisselkantoren (‘Casas de Cambio’ van Cadeca) of bij je hotel. Cash euro’s omwisselen in CUC’s kost je het minste tijd/geld. Instanties nemen de dagkoers en geen commissie, hotels nemen wel vaak een vergoeding.

Je geld uitgeven zal weinig problemen opleveren, maar toch nog even dit:

– Met de Convertible peso kun je in restaurants en winkels betalen, taxi’s en autohuur betalen, etc. Met de Cubaanse Peso die Cubanen gebruiken kan dit allemaal niet. Cubanen willen graag aan Convertible peso’s komen om zodoende iets van ‘luxe’ te kunnen aanschaffen. Men wil je tas dragen, je schoenen poetsen, je auto bewaken, je een rondleiding geven, sigaren verkopen, je in huis uitnodigen voor een maaltijd, overnachting, etc. etc. Alles om de felbegeerde CUC te bemachtigen. Het is begrijpelijk dat de lokale bevolking dit doet maar het voelt af en toe een beetje opdringerig.

– CUC terugwisselen in euro aan het eind van de vakantie is mogelijk op de luchthaven van Havana. Dit is natuurlijk zonde want zo betaal je dubbele koers.

– Fooien zijn niet verplicht maar je morele gevoel zegt van wel. Taxichauffeurs, restaurantbediening en hotelpersoneel verwachten zo’n 10% fooi.

– Hoeveel geld je uiteindelijk uitgeeft en dus mee moet nemen, is helemaal van jezelf afhankelijk. Om je toch een idee te geven: reken gemiddeld genomen op circa € 35 per dag per persoon voor lunch, diner, drank, fooi en ‘overig’. Dit is dan wel exclusief benzinegeld voor de auto; reken dan op circa € 50 per dag per persoon.