Naar boven

Stranden van Cuba

blog

Cuba heeft een enorme strandreputatie terwijl er bij 95% van de stranden geen accommodatie is. Voornamelijk in de buurt van de luchthavens van Havana, Varadero en Holguín zijn de kuststroken goed ontwikkeld en klonteren toeristen samen in comfortabele all-inclusive resorts. Als je echter iets verder rijdt, vind je nog rustige stranden met kleinschalige accommodaties.
Afhankelijk van je route, kun je één of meerdere stranden aandoen tijdens je rondreis door Cuba. Vaak stemmen we je strandverblijf af met de luchthaven waar je vandaan vliegt. Omdat wij een grote verscheidenheid aan strandmodules aanbieden, vind je hieronder een omschrijving van de mogelijkheden. Hierbij hebben wij een onderverdeling gemaakt tussen comfortabele resorts, knusse accommodaties en snorkel-duikstranden. Tropische palmeneilandjes, een kleurrijke onderwaterwereld voor de kust of een comfortabel strandresort… Cuba heeft het allemaal.

Knusse accommodaties

Westkust en midden van Cuba (luchthavens Havana en Varadero)

Naast de grootschalige resorts, vind je in Cuba ook kleinschalige accommodaties. Omdat de ligging minder gunstig is ten opzichte van de luchthavens, zijn deze kustlijnen nog rustig en minder ontwikkeld. Je moet er dus wel wat voor doen, maar wordt dan ook beloond met een knusse bungalow vlakbij het strand. Wil je je reis eindigen in een kleinschalige accommodatie aan het strand, dan bieden we in het westen van Cuba twee mogelijkheden. Val in slaap met het geluid van ruisende palmen en de deining van zee op een tropisch paradijseiland(op 3 uur rijden van Havana) of nestel je met een boek onder een palmboom op een hagelwit zandstrand tijdens de bouwsteen Duiken bij palmenstrand (op 7 uur rijden van Havana).
Eindig je je reis met één van deze bouwstenen, dan kun je de rit terug ook nog onderbreken. We kunnen dan een extra overnachting voor je inplannen op de route of in de plaats waar je terugvliegt.

Snorkel- en duikstrand

Naast de witte zandstranden heeft Cuba ook een kleurrijke onderwaterwereld. We hebben de beste snorkel- en duikspots voor je gevonden. Vaak worden er verschillende snorkeltochten georganiseerd. Volgens ons dé manier om zonder veel ervaring te kunnen zwemmen tussen kleurrijke vissen en koraal. Een ander voordeel van snorkelen ten opzichte van duiken is dat je het de dag voor je terugvlucht nog kunt doen. Binnen 24 uur na een duik, mag je namelijk niet vliegen.
Heb je al wel een PADI, dan kun je ter plaatse materialen huren en met een instructeur gaan duiken. Een duikcursus in Cuba raden we niet aan, enerzijds omdat Cubaanse duikleraren doorgaans niet zo goed Engels spreken, anderzijds omdat de meest geaccepteerde cursus (PADI) niet in Cuba gegeven wordt – het is Amerikaans.

Westkust en midden van Cuba (luchthavens Havana en Varadero)

Tijdens de bouwsteen Duiken bij palmenstrand, in het meest westelijke puntje van Cuba, overnacht je in een bungalow bij een tropisch zandstrand. Omdat je verblijft in een beschermd natuurgebied, vind je hier geen grootschalige resorts. Hoewel de meeste van onze reizigers hier komen om te genieten van zon, zee en strand aan een palmenstrand, wordt de zee in deze omgeving beschouwd als een van Cuba’s beste duikspots. Het unieke zwarte koraal is op deze plaats te vinden en je ziet veel bontgekleurde vissen en soms zelfs een walvishaai. Verruil je slippers voor flippers of doe gewoon eens een paar dagen helemaal niets en geniet van dit paradijsje tussen de palmen.

Oosten van Cuba (luchthaven Holguin)

Santa Lucia is dé bestemming om comfortabel strandverblijf op Cuba te combineren met snorkelen en duiken. Een van ’s werelds grootste koraalriffen ligt hier voor de kust. Het witte zandstrand is bijna 20 kilometer lang. Naast een snorkeltocht, kun je hier ook goed duiken. De gemiddelde duikdiepte is ca. 25 meter. Tijdens duiken bij Santa Lucia zie je koraalmuren, scheepswrakken, holen, ‘swim throughs’ etc. Bij Shark’s point komen bull sharks het hele jaar voor.

Tijdens de bouwsteen Cuba koralenstrand verblijf je in een comfortabel maar grootschalig all-inclusive resort. De lage gebouwen waarin de kamers zich bevinden liggen verspreid in een tuin en geven hierdoor toch een knus gevoel. Er is een restaurant met internationale keuken. Verder zijn er verschillende barretjes en een groot zwembad met terras en ligstoelen.

Comfortabele resorts

Westkust en midden van Cuba (luchthavens Havana en Varadero)

Varadero ligt op drie uur rijden van Havana en heeft zelf ook een grote luchthaven. Vanwege zijn gunstige ligging en lange witte stranden is het zeer ontwikkeld en vind je er veel comfortabele resorts. Reizigers die Varadero aandoen, kiezen dan ook voor een ontspannen einde (of begin) van hun reis, zonder nog ergens over na te moeten denken. Verwacht hier echter niet het authentieke Cuba. Je verblijft hier in een ruim opgezet all-inclusive resort met verschillende restaurants en grote zwembaden. Er wordt Engels gesproken en je kunt er zelfs met euro’s betalen. Je hoeft je resort dus eigenlijk niet meer af. Ook prettig, je kunt je huurauto bij aankomst inleveren waardoor je hem niet onnodig hoeft aan te houden. We regelen een transfer voor je naar de luchthaven. Kijk hier voor onze bouwsteen Luieren in Varadero.

Oosten van Cuba (luchthaven Holguin)

Ook in het oosten van Cuba vind je op korte afstand van de luchthaven een ontwikkelde kuststrook vol comfortabele resorts. Bij Holguin liggen vier baaien met stranden die tezamen de Costa Verde heten. Guardelavaca is de bekendste baai en is inmiddels uitgegroeid tot een bekende badplaats waar het ene na het andere hotel gebouwd werd. Playa Pesquero is wat rustiger en daarom vonden wij dit een fijne plek om na de rondreis even te relaxen. Er staan drie resorts met een all-inclusive formule. In één van die resorts reserveren we een kamer voor je op basis van all inclusive. Tijdens de bouwsteen Zon, zee, zonder zorgen geniet je van een ontspannen en comfortabel einde van je Cuba reis, op slechts 45 minuten van het vliegveld van Holguin. Ook hier kun je de huurauto bij aankomst inleveren waardoor je hem niet onnodig hoeft aan te houden en regelen we een transfer voor je naar de luchthaven. De laatste dagen van je reis wordt overal voor gezorgd en kun je je helemaal richten op het niets doen aan het strand. Zo eindigt je Cuba reis in stijl, met de zeebries door je haar en een mojito in je hand.

Bijzonder strand

Wil je echt iets bijzonders, vlieg dan naar Cayo Largo, op 177 kilometer ten zuiden van Havana. Het eiland is de grootste van de ruim 300 ‘cayo’s’ ofwel eilandjes en behoort tot de eilandengroep Los Canarreos middenin de Caribische Zee. Je vliegt erheen vanwege de uitgestrekte, hagelwitte zandstranden en kristalheldere water. Een nog blauwere zee en nog wittere stranden zul je niet snel tegenkomen. Het spreekt voorzich dat er heerlijk zwemwater is en dat er goede duik- en snorkelmogelijkheden zijn vanwege de koraalriffen voor de kust. Tijdens de module Spierwitte stranden van Cayo Largo verblijf je op basis van all-inclusive in een vier sterrenresort. Niet heel knus, maar hier wel zo handig. Allternatieven zijn er niet en zo kun je je helemaal concentreren op het tot rust komen!

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs!

background-pattern