Naar boven

5x waarom je voor de natuur naar Cuba wilt

blog

Geschreven op
woensdag 15 april
Geschreven door
Juliette Driel

Natuur is wellicht niet het eerste waar je aan denkt bij Cuba, geloof ons: die is er zeker en hóe! Van perfect witte stranden tot aan dichtbegroeide jungle, metershoge kalkrotsen, een kleurrijke onderwaterwereld en beschermde natuurgebieden. Dit alleen al is genoeg om één keer in je leven naar Cuba te gaan. Daarom geven we je niet één, maar vijf reden waarom de natuur in Cuba je hart zal stelen!

#1. Paradijselijke stranden en turquoise zee

Cuba strand natuur Dayna

Aan mooie stranden, verscholen baaien en relaxte eilanden geen gebrek: Cuba heeft er talloze om van te kiezen! Varadero is de bekendste badplaats, maar als je op zoek bent naar meer rust en geen kusstrook vol met resorts en 5* hotels, blijft er nog genoeg over. Neem de stranden van Cayo Levisa, een klein schiereiland aan de westkust met slechts één hotel. Je komt hier alleen maar om te genieten van zon, zee en strand. Je leest hier makkelijk drie boeken uit!

#2. Jungle van Baracoa

Natuur BaracoaWelcome to the tropics! Eén van de meest bijzondere en ongerepte plekken in Cuba, verstopt tussen weelderig groen regenwoud, kokosbomen en mangrovebossen is Baracoa. Doordat Baracoa lang afgesloten is geweest van de rest van het land, heeft dit dorpje iets speciaals en heerst er een laid-back sfeer. Het toerisme krijgt hier (gelukkig) maar langzaam voet aan wal. Aan natuurschoon op dit plekje van Cuba geen tekort: overal zie je palmbomen, bananenplanten, uitgestrekte kustvlakten, de tafelberg El Yunque, rivieren en stranden. Het is de lange reis meer dan waard. Tenslotte gaat het om de reis, niet de bestemming toch?

#3. Kalkrotsen van Viñales

vinales-akker

Wie aan Cuba denkt, denkt direct aan sigaren. En waar de tabaksvelden te vinden zijn, loop je ook tegen reusachtige kalkrotsen aan. In de vallei van het plattelands dorp Viñales staan deze bergreuzen met elk een bizarre vorm en compleet in groen bedekt. Je ontdekt dit pittoreske gebied te voet, te paard of met de fiets. Voor wie ooit China, Vietnam of Thailand heeft bezocht doen de karstbergen van Cuba absoluut niet onder. Het leuke is dat je ook de ondergrondse grottenstelsels van deze kalkstenen kunt bewonderen. Vaar eronder of maak een wandeling door de grotten van Santo Tomas. Vergeet niet je zaklamp en helm mee te nemen tijdens deze 45 kilometerlange tocht. Dit stukje natuur in Cuba mag je niet missen!

#4. Bonte vogels

Natuur Cuba vogelVergeleken met Zuid-Afrika wint Cuba niet de hoofdprijs wat wildlife betreft. Toch zijn hier ontzettend veel bijzondere vogels te spotten. Tussen maart en april is het vogeltrekseizoen en Cuba heeft veel vogels die alleen hier voorkomen. Op het eiland kom je allerlei exotische vogels tegen zoals de felgekleurde trogons, parkieten, flamingo’s en kolibries. Soms hoef je er niet eens je luie stoel voor uit: wij zagen een Cubaanse Smaragdkolibrie voorbij zoeven in de tuin van onze casa particular. Maar een andere keer moet je wat meer moeite doen, een hike bergopwaarts van 45 minuten bijvoorbeeld.

#5. Natuurparken in Cuba

Natuur gebied Cuba

Het Alejandro Humboldt nationale park in Baracoa mag je niet missen als natuurliefhebber. Dit park is een UNESCO biosfeer gebied waar je heel bijzondere boom- en plantsoorten vindt. Ook zijn er veel vogelsoorten, reptielen en andere dieren te vinden. Aan flora en fauna geen tekort!

Meer hiervan ontdek je tijdens je reis naar Ciénaga de Zapata. Dit is het grootste moeras van de Cariben en tevens de thuisbasis van veel trekvogels, bijzondere planten, grote krabben en krokodillen. Aan de kust voor zee en verscholen in grotten kun je snorkelen tussen de bonte vissen. Als laatste kun je het swingende Trinidad gemakkelijk combineren met een groene escape naar het beschermde park Topes de Collantes. Het Escambray gebergte is rijk aan verschillende hiking trails naar verborgen watervallen waar je een verkoelende duik kunt nemen.

Boek jouw individuele rondreis naar Cuba

Staat Cuba op je bucketlist na het lezen van deze lijst, of is het al jarenlang jouw droomreis? Bekijk dan eens onze kant-en-klare Cuba-rondreizen en laat je inspireren. Of ga zelf lekker puzzelen en stel je eigen Cuba-reis samen met onze bouwstenen!

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs!

background-pattern