Naar boven

Cultuur in Cuba: 4 manieren om het land echt te leren kennen

blog

Geschreven op
woensdag 15 april
Geschreven door
Juliette Driel

Jij gaat niet op vakantie, jij gaat op reis, naar verre oorden, om zoveel mogelijk te ontdekken en te leren van een andere cultuur. Jij wilt het authentieke Cuba ervaren, proeven en elk stukje van dit bijzondere land in je geheugen meenemen en koesteren. Ook al spreek je geen woord Spaans, je lacht met de lokale bevolking terwijl jullie elkaar middels gebarentaal langzaamaan steeds iets beter begrijpen. Wel of geen soepele heupen, de salsa ga jij onder de knie krijgen! Al voel je het ritme van de son uitsluitend door je kleine teen stromen, je doet vrolijk mee. Je bent niet voor niets 8000 km over land en zee gereisd en zeker niet om alleen maar aan het zwembad te liggen. Dit zijn 4 manieren om de cultuur in Cuba écht te leren kennen.

#1. Cuban way of life Cuba leefstijl

Leven als een local in Cuba is niet zo moeilijk.. het karakteristieke straatbeeld inclusief ronkende oldtimers, vrouwen en mannen met een sigaar in de hand, koloniale steden met pastelkleurige gebouwen en overal swingende muziek zijn wat het eiland typeert en is niet alleen weggelegd voor de toeristische attracties van het land. Sla een keer linksaf en voor je het weet bevind je je van het gebaande pad af en zie je hoe het alledaagse leven zich afspeelt.

De Cubanen zijn levenslustig en leven voornamelijk buiten, dus ga de straat op! Maak contact met de nieuwsgierige bewoners en kijk waar het je brengt. In kleine dorpen kan het zo zijn dat niemand Engels spreekt, maar dit is geen beperking. Het Cubaanse volk is super vriendelijk en gastvrij en doen er alles aan om jou te begrijpen. En anders is er altijd wel een vriend van de neef van de vriendin van je casa eigenaar die als tolk kan dienen.

Voor je Cuba-reis wat Spaanse woorden leren? ‘Buenos días’ (goedendag), ‘Hola, mucho gusto’ (hallo, leuk je te ontmoeten) en ‘Hasta la próxima vez’ (tot de volgende keer) zullen je vast op weg helpen. Tegenwoordig is Google Translate een handige tool voor op je telefoon en een ouderwets woordenboekje werkt natuurlijk altijd.

#2. Op ontdekkingsreis door koloniale steden

Cuba is een land wat je bezoekt voor de bruisende steden en mensen en zeg eerlijk, waar beter cultuur opsnuiven dan in de kleurrijke koloniale steden Havana en Trinidad? Havana kun je niet verlaten zonder een rit in een oldtimer te maken, maar wil je dé verborgen plekken ontdekken stap dan op de fiets en verken samen met een gids wijken die de gewone toerist overslaat. Kijk je ogen uit bij de twee na grootste begraafplaats ter wereld (dit is de rustplaats van maar liefst 2 miljoen mensen), Calle 23 in de wijk Vedado en eindig in de kleurrijke steeg met prachtige muurschilderingen en graffitikunst van Salvador Gonzáles. O en tip: als je hier op zondag bent worden er rumbasessies georganiseerd door bekende Cubaanse bands.

Koloniale steden

In Trinidad is het puur living la vida local, waarbij je een glimp opvangt van het dagelijkse Cubaanse leven. Met een kleine club reis je in een bicitaxi door de buitenwijken van de stad en zie je hoe de Cubanen leven, naar school gaan, werken en plezier hebben. Een paar bijzondere stops: een basisschool, de supermarkt waar de lokale bevolking met hun bonnenboekje maandelijks 10 eieren, enkele ponden, suiker, zout, granen en wat kip genoteerd krijgen en een sigarenfabriek.  Gegarandeerd dat je deze ervaring bij thuiskomst vol enthousiasme en bewondering aan iedereen (die het horen wil, of niet) vertelt!

#3. Cultuur in Cuba? Dan zeg je muziek en dans

Cuba, muziek en dans zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar. Daarom hoor je letterlijk op elke hoek van de straat muziek uit de woningen galmen en zie je zelfs de allerkleinsten professioneel met de heupen zwiepen! Bovendien is de taal van muziek en dans universeel: het gaat om het plezier dat je eruit haalt, niet hoe je moves er uiteindelijk uit zien.

cubaanse-muziek-cuba-authentiek

In Trinidad kun je een salsales volgen in een Cubaanse dansstudio of wat dacht je van een percussieles? Natuurlijk kun je ook achterover leunen met een mojito aan de hand en ongedwongen genieten van de straatmuziek op de verlichte trappen bij Plaza Mayor.

Heb je zelf een bijzondere passie of hobby? Spreek het uit en wij koppelen je graag aan een Cubaan die diezelfde passie met je deelt. Zo hebben we reizigers gehad die een bokstraining in Havana hebben gedaan, bespeelde een ander trompet met een Cubaanse band en fotografeerde een groepje vriendinnen samen met een nét afgestudeerde student kunstgeschiedenis Trinidad op unieke wijze.

 #4. Slapen bij de locals

vinales-locals cultuur cuba

Hoe beter dichtbij een nieuwe cultuur komen en begrijpen hoe mensen leven dan bij ze intrekken? Okay, feitelijk trek je niet bij de Cubanen in, maar je bent wel degelijk te gast bij een startende ondernemer die slechts 2 kamers verhuurd en waar je via hun eigen keuken naar jouw slaapkamer loopt, of bij een geoefend casa eigenaar met meerdere luxe kamers, toegang tot het strand en eigen dakterras. Dit is je kans om jezelf helemaal onder te dompelen in het dagelijkse leven van de inwoners van Cubanen. Wees niet bang: je wordt niet om 18:00 uur aan tafel verwacht, je kunt prima je eigen ding doen. Maar ben je nieuwsgierig en wil je juist de gezelligheid opzoeken dan mag je zeker aanschuiven voor een met liefde bereid, smakelijk diner.

Ben jij al overtuigd van de prachtige cultuur in Cuba?

De Cubanen barsten van levenslust, ook al hebben ze weinig. Jij gaat dit ontdekken, want reizen is voor jou nieuwe culturen leren kennen en ervaringen opdoen. Is na het lezen hiervan jouw hart ook sneller gaan kloppen door Cuba? Plan jouw eigen reis met onze bouwstenen of rondreizen en laat je inspireren door onze bestemmingsexperts.

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs!

background-pattern