Menu background

Naar boven

Santa Lucia, het koralenstrand

Mi casa es tu casa

rondreis

 • Reisschema:
  Havana – tabaksdorpje Viñales - Playa Larga – pastelkleurig Trinidad - monument van Che Guevara – wit zandstrand
 • Reisduur:
  16 dagen / 15 nachten
 • Reissom:
  vanaf € 965,- p.p. bij 2 personen
 • Inclusief:
  o.a. paardrijtocht, bicitour Trinidad
 • Autohuur:
  medium categorie huurauto
 • Vluchten:
  vanaf € 705 en optioneel bij te boeken
✔ Verblijf de gehele reis in casas particulares
✔ Wissel hoogtepunten af met rustmomenten
✔ Snorkel tussen koraal en tropische vissen
✔ Paardrijden of wandelen tussen tabaksplantages
✔ Ontdek met gids het échte Cubaanse leven
✔ Eindig aan een hagelwit zandstrand
Decorative torn edge

Dag 1 –  Aankomst Havana

De vluchten uit Nederland komen in het algemeen in de middag aan in Havana. Als je geland bent staat er een Amerikaanse oldtimer voor je klaar die je naar je hotel brengt in het grootste koloniale stadshart van Latijns-Amerika, Havana. De oldtimers, overal muziek en sfeervolle pleintjes; het is net of je in de jaren ’50 beland bent.

Je verblijft in een Cubaans huis in of vlakbij de meest levendige wijk van de stad, Havana Vieja.  Je krijgt de sleutel van het huis en uiteraard beschikt je kamer over eigen douche, toilet, airconditioning, warm water en elektra. Zie deze mogelijkheid vooral om in een Cubaans huis te overnachten en iets van het lokale leven te proeven, maar verwacht niet mee te draaien in een Cubaans gezin. De familie woont vaak in een afgezonderd deel van het huis.

Decorative torn edge

Dag 2 & 3 – Havana, verblijf

Vandaag ben je vrij en kun je op ontdekkingstocht door de verschillende stadsdelen van Havana. Door de vele pleinen, kathedralen, parken en musea raak je eigenlijk nooit uitgekeken. Het is moeilijk om te kiezen wat je het eerste wilt zien. Wij liepen op de eerste dag van plein naar plein en eindigden met een lunch in restaurant Mirador de la Bahia, vlakbij Plaza de Armas. Omdat dit hotel op de vijfde etage is, heb je tijdens het eten een mooi uitzicht over de stad. Heb je nog tijd over ga dan ook even kijken bij ’the white house’ van Cuba, het Capitolio en drink een mojito de de beroemde bar ‘Bodeguita del Medio’ waar Hemingway zijn mojito’s dronk. Drink ’s avonds een moijto of Cuba Libre op plaza de la Cathedral bij ‘El Patio’. Vanaf het balkon van dit koloniale gebouw heb je uitzicht over het verlichte plein en kun je op je gemakje de sfeer van de stad in je opnemen.

Decorative torn edge

Dag 4 – Havana – Viñales

Reistijd 2.5 uur

Afhankelijk van de drukte haal je huurauto aan het einde van dag 3 of in de ochtend van dag 4 op. Wat volgt is een relaxte dag door de mooiste provincie van Cuba. Er is weinig verkeer en dat rijdt prettig, zo geniet je van de rit langs meren en tropische bossen. De laatste 3 kwartier is door glooiende heuvels met typische stompe bergen: ‘mojotes’, die door erosie van karstbergen gevormd zijn. Tussen de mojotes liggen plantages waar de beroemde Cubaanse tabak geteeld wordt.

Je rijdt naar het huis van je gastgezin, een paar blokken gelegen van het centrum. Door het vrolijk geschilderde naambordje op het huis, kun je zien of je het gevonden hebt. In tegenstelling tot Havana is de omgeving hier landelijk en is de sfeer mañana, mañana. Een kip scharrelt door de tuin van je casa op zoek naar eten en vanuit een schommelstoel op de veranda bespreken dorpsbewoners de laatste nieuwtjes. Ook hier heb je een nette kamer met badkamer. We raden je aan om een avond bij de familie te eten. Ze bereiden smaakvolle maaltijden met verse producten uit de omgeving.

Decorative torn edge

Dag 5 – Viñales, inclusief paardrij-tocht langs de tabaksvelden

De ochtend na aankomst in Viñales ga je paardrijden door de tabaksvelden. Paarden horen net zo bij Cuba als tabak en in deze streek kun je er eigenlijk niet omheen. De Cubaanse werkpaarden zijn klein en makkelijk ’te besturen’. De gids leidt je over slingerpaadjes tussen de akkers door. Van oktober tot maart wordt de tabak verbouwd. Her en der staat een huisje waar wat kippen of biggen scharrellen. Onder de schuine daken die je in het landschap ziet, worden de tabaksbladen gedroogd.

De middag is vrij te besteden. Vlakbij ligt Cueva del Indio, een grot waar je doorheen kunt varen. In de buurt van Viñales ligt het hagelwitte mangrovestrand van Cayo Jutia, zonder hotels nog rustig, een heerlijk plekje voor een ontspannen stranddag. ’s Avonds komt in de barretjes in het dorp Viñales een mix van locals en reizigers samen.

Decorative torn edge

Dag 6 – Viñales – Playa Larga

Reistijd 5,5 uur

Vanuit de tabaksprovincie vertrek je vroeg voor een rit door het binnenland van Cuba richting Havana. Het is even zoeken naar de A1, maar als je hier op zit rijd je in alle rust over een brede snelweg met nauwelijks verkeer. Bij Jaguey Grande is een lunchrestaurant.

In de loop van de middag kom je aan in Playa Larga wat ligt aan de historische Varkensbaai. Hier werd door Cubaanse ballingen een poging gedaan om een einde te maken aan het bewind van Fidel, maar de invasie mislukte compleet. Dit historische moment in de Cubaanse geschiedenis is een belangrijke reden voor veel reizigers om deze baai te bezoeken. Vandaag de dag zie je daar echter amper iets van terug. Wat deze omgeving volgens ons wél interessant maakt zijn het grote moerasgebied, Cuba’s diepste zoutwater grot en de verborgen snorkelbaaien.

Decorative torn edge

Dag 7 – Verblijf, inclusief snorkelset

Er zijn veel snorkel- en duikplekken aan de baai tussen Playa Larga en Playa Giron. Hier kan je, in tegenstelling tot de meeste andere plekken op Cuba zo vanaf de kust naar tropische vissen tussen koraal zwemmen. Ook zijn er verscholen grotten waar je in diepblauw water kleurrijke vissen vindt. De familie waar je verblijft geeft je een lunch-box en snorkelmateriaal mee. Het is aan te raden om bescherming tegen muggen mee te nemen. Vanwege de vochtigheid zullen deze ook overdag aanwezig zijn.

Ga je voor de natuur naar deze regio, dan vind je hier zompig moeras, trekvogels die ronddobberen in lagunes, hagedissen en felrode krabben. Je kunt een excursie met gids naar het moerasgebied ter plaatse regelen. Wil je meer informatie, foto’s van de accommodatie, neem dan een kijkje bij de bouwsteen Moeras bij snorkelbaai.

Decorative torn edge

Dag 8 – Playa Larga – Trinidad

Reistijd van 3,5 uur

Na een Cubaans ontbijt, bereid door de familie van de casa waar je slaapt, zit je verblijf er hier op en reis je door naar Trinidad.  Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de Varkensbaai, maak dan een stop in Playa Giron. Je vindt hier een klein museum waar de invasie in de Varkensbaai wordt tentoongesteld.  Het museum is op z’n Cubaans: volle ruimtes en enkel Spaanse toelichtingen. Via de kustweg bereik je vervolgens Cienfuegos. De stad staat bekend om de Franse architectuur. Drink een kopje koffie in het Moorse Palacia del Valle aan zee en bekijk kort het centrale plein van de stad.

Decorative torn edge

Dag 9 & 10 – Trinidad, inclusief bici-taxi toer door de buitenwijken

Wij nemen je vandaag mee voor een toer achter de gekleurde klinkerstraatjes van Trinidad. Een lokale gids brengt je in een bici-taxi naar de buitenwijken van het stadje en stopt op plekken waar je normaal gesproken aan voorbij gaat (niet mogelijk op zondag). Zo rijdt hij langs basis- en middelbare scholen, tabaks- en sigarenfabrieken, een wasserij, lokale verkooppunten van vers fruit en een keramiekwerkplaats. Erg toepasselijk in de stad ooit zo rijk door de vele suikerrietplantages in de omgeving.

Als je de natuur in wilt, boek dan ter plaatse een excursie naar het beschermde Topes de Collantes gebied. Je wordt in een open truck de bergen in gereden en wandelt door een canyonrivier naar El Rocio waterval, waar je kunt zwemmen. (Dagexcursie, ca. CUC 40,-). In Trinidad zitten vanaf 16:00 uur op de trappen bij de Playa Mayor Cubanen en toeristen te kletsen. Bandjes beginnen er te spelen en men begint spontaan te dansen. Cubanen hebben muziek en dansen in hun bloed, hier maak je dat mee zonder dat het ‘georganiseerd’ is.

Decorative torn edge

Dag 11 – Trinidad- Santa Clara

Reistijd 3 uur

In de loop van de ochtend vertrek ja naar Santa Clara, met het mausoleum, museum en monument van de beroemde volksheld Che Guevara. Ook hier verblijf je in het centrum van de stad. Onze ervaring is dat er rond het centrale plein altijd iets te beleven is, maar het nog niet toeristisch is. Het Cubaanse huis waar je verblijft heeft hoge plafonds en een klassieke inrichting. We raden je aan om vanavond bij je gastgezin te eten. Veel van onze reizigers vinden de maaltijden hier erg smaakvol en betaalbaar.

Decorative torn edge

Dag 12 – Santa Clara – Varadero

Reistijd 3 uur

Je hebt vanochtend de tijd om Santa Clara te bezoeken. Hier won Che Guevara in ’58 de slag tegen generaal Batista en kon het communisme definitief zegevieren. Zijn mausoleum, een museum met door Ché gebruikte kleding, geweren en andere eigendommen en een monument ter nagedachtenis (deze is maandag gesloten) herinneren aan deze overwinning. Als je dichtbij bent hoor je zachte marsmuziek door de knisperende luidsprekers en komt een stukje geschiedenis weer tot leven.

We raden je aan om in de loop van de middag naar Varadero te vertrekken. Je casa particular ligt in het centrum van Varadero, met souvenirwinkels en restaurants, vlakbij zee. Varadero is de populairste strandbestemming van Cuba. Het lange witte zandstrand staat bekend als een van de beste stranden van de Cariben. Niet voor niets komen er jaarlijks vele duizenden toeristen voor een strandvakantie naar Varadero. Verwacht hier niet het knusse en authentieke Cuba, wat je eerder tijdens je reis gezien hebt, maar wel een ontspannen verblijf aan het strand. Juist voor wie liever niet in een groot hotel wilt overnachten, vinden wij een verblijf in een casa particular hier een goed alternatief.

Decorative torn edge

Dag 13-14 – Varadero, verblijf

De komende dagen kun je geheel naar eigen wens invullen, waarbij niets moet, maar alles mag. Waarschijnlijk plof je neer op het strand om bij te komen van je reis en deze ontspannen af te sluiten. Wil je nog wat laatste souvenirs kopen? In Varadero vind je een kleine souvenirmarkt met kleden, houtsnijwerk etc.

Liever iets actiefs doen? Vanuit Varadero zijn veel excursies mogelijk. Zo is er een bus/ boottocht naar Rio Canimar (09:00 – 16:00, ca. CUC 45,-). In dit natuurgebied kun je paardrijden, een boottocht maken of wandelen. Vaak is er een boeren lunch bij de prijs inbegrepen. Een erg populaire excursie is het zwemmen met dolfijnen (30 minuten zwemmen,ca CUC 85 p.p.). Je boekt deze excursies gemakkelijk ter plaatse.

Na een uitgebreid diner, vonden wij het heerlijk om uit te buiken op het strand en er de dag af te sluiten. Met een Cuba libre cocktail in de hand, zie je de lucht rood kleuren en de zon in de ‘zee’ verdwijnen. Om de dag af te sluiten misschien nog wat drankjes aan de bar.

Decorative torn edge

Dag 15-16 – Varadero – Havana – Amsterdam

Na je ontbijt neem je afscheid van de hagelwitte stranden van Varadero. In de loop van de dag wordt je opgehaald bij je casa particular en naar de luchthaven van Havana gebracht. Hier stap je op de vlucht naar Amsterdam. De volgende dag land je op Schiphol en is je Cuba reis écht voorbij.

Decorative torn edge
torn-edge

Mi casa es tu casa

Onze slaapplekken