Naar boven

Toeren van pleintjes naar palmenstrand

rondreis

 • Reisschema:
  Havana – tabaksdorpje Viñales - Las Terrazas – Playa Larga – pastelkleurig Trinidad – Remedios -monument van Che Guevara – wit zandstrand
 • Reisduur:
  22 dagen / 21 nachten
 • Reissom:
  € 1.758,- p.p. bij 2 personen
 • € 1978,- p.p. bij 2 personen (juli/augustus)
 • Inclusief:
  o.a. paardrijtocht, eco-tour
 • Vervoer:
  privé transfers
 • Vluchten:
  vanaf € 700 en optioneel bij te boeken
✔ Het westen en midden van Cuba in drie weken
✔ Slaap in een eco-hotel en casa’s
✔ Fietsen door Havana en paardtijden tussen tabaksplantages
✔ Natuurwandeling met gids
✔ Ontdek met een local het échte Cubaanse leven
Decorative torn edge

Dag 1 – Aankomst Havana

Als je geland bent in Havana staat er een Amerikaanse oldtimer voor je klaar die je, in stijl, naar het grootste koloniale stadshart van Latijns-Amerika brengt. Met de oldtimers, overal muziek en sfeervolle pleintjes; het is net of je in de jaren ’50 beland bent.

Je overnacht in een goede casa particular (soort van bed&breakfast) met een hoog service niveau vlakbij de meest levendige wijk van de stad, Havana Vieja.

Decorative torn edge

Dag 2 – Fietsen door Havana

Rond een uur of half 9, als het nog niet zo warm is, ontmoet je je gids van je fietstour van vanmorgen. Het klinkt vroeg, maar door het tijdsverschil ben je waarschijnlijk al even wakker. In Havana kun je lopen tot de blaren onder je voeten staan en nóg niet alles gezien hebben. Er is zoveel. Ontlast je voeten een beetje en ontdek de stad deels per fiets. Je begint in het oude centrum waar je de verschillende pleinen doorkruist en door smalle steegjes fiets. Je gids neemt je dan mee naar verschillende wijken van de stad waar je niet zo gemakkelijk naartoe wandelt. Zo zie je niet alleen het historische Havana Vieja, maar ook Plaza de la Revolucion waar voormalig President Fidel Castro zijn toespraken hield. Zonder je te overspoelen met jaartallen en feiten vertelt de gids je alles over ‘zijn’ stad. Na twee uur eindigt de tour. De rest van de dag is ter vrije besteding.

Decorative torn edge

Dag 3 – Havana, verblijf

Na het ontbijt wandel je de stad in om het oude gedeelte van de hoofdstad, Havana Vieja, te verkennen. Dwalend door de nauwe straatjes van het centrum verwonder je je over de vreemde combinatie van felgekleurde herenhuizen naast vervallen gebouwen. Door de vele pleinen, kathedralen, parken en musea raak je eigenlijk nooit uitgekeken. Het is moeilijk om te kiezen wat je het eerste wilt zien. Wij liepen op de eerste dag van plein naar plein en eindigden met een lunch in restaurant Mirador de la Bahia, vlakbij Plaza de Armas. Omdat je op de vijfde etage zit, heb je tijdens het eten een mooi uitzicht over de stad. Heb je nog tijd over ga dan ook even kijken bij ’the white house’ van Cuba, het Capitolio en drink een mojito in de de beroemde bar ‘Bodeguita del Medio’ waar Hemingway zijn mojito’s dronk. ’s Avonds gingen we naar de Casa de la Musica in Miramar waar vaak bekende salsabands optreden.

Decorative torn edge

Dag 4 – Havana – Viñales

Reistijd: 2,5 uur, 190 km

Vanmorgen word je opgehaald door onze chauffeur en naar je volgende bestemming gebracht. Wat volgt is een relaxte dag door de mooiste provincie van Cuba. Er is weinig verkeer en dat rijdt prettig, zo geniet je van de rit langs meren en tropische bossen.

Bij de provinciehoofdstad Piñar del Rio ga je van de snelweg af en de laatste drie kwartier rijd je tussen glooiende heuvels en verschijnen de typische stompe bergen van deze streek: de ‘mojotes’ die door erosie van karstbergen gevormd zijn. Tussen de mojotes liggen plantages; hier wordt de beroemde Cubaanse tabak geteeld. Je verblijft hier in een kleurrijk plattelandshuisje middenin het dorp. In tegenstelling tot Havana is de omgeving hier landelijk en is de sfeer mañana, mañana. De maaltijden hier zijn erg smaakvol omdat de ingrediënten vers van het land gehaald worden.

Decorative torn edge

Dag 5 & 6 – Viñales, inclusief paardrij-tocht door de tabaksvelden

Deze morgen ga je dwars door tabaksvelden wandelen of rijden. Paarden horen net zo bij Cuba als tabak en in deze streek kun je er eigenlijk niet omheen. De Cubaanse werkpaardjes zijn klein en makkelijk ’te besturen’. De Spaanstalige begeleider leidt je over slingerpaadjes door de akkers. Van oktober tot maart wordt de tabak verbouwd. Her en der staat een huisje waar wat kippen of biggen scharrelen. Onder de schuine daken die je in het landschap ziet, worden de tabaksbladen gedroogd. De boeren verkopen sigaren aan de voorbij hobbelende of wandelende toerist, zodat ze wat extra inkomen hebben. De middag en volgende dag zijn ter vrije besteding. Je zult merken dat er genoeg te zien en te doen is in deze mooie omgeving waardoor die extra dag zo gevuld is.

In plaats van te paard, kun je Viñales ook te voet verkennen. Tijdens de wandeling, in een internationaal gezelschap, wordt je begeleid door een Engelstalige gids. Gedurende de wandeltocht door de tabaksvelden bezoek je een traditionele boerderij en doorkruis je via een tunnel één van de mojotes. Wil je liever een wandeltocht maken, laat het ons dan even weten.

Decorative torn edge

Dag 7 – Vinales – Las Terrazas

BVandaag rijd je vandaag naar het groene Las Terrazas, een weelderig groene regio met veel varens, orchideeën, begonia’s en andere bloemen. Hier reserveren we een kamer voor je in een soort eco-resort bovenop een heuvel bij een meer vol forellen.

Je kamer heeft airco en kijkt uit over het dorp en meer. Er is een zwembad, bar en restaurant en in het dorpje zitten enkele paladares – Cubaanse restaurants – waar wij erg lekker gegeten hebben.

Decorative torn edge

Dag 8 – Las Terrazas, inclusief afwisselende excursie met gids

Vandaag ga je met een gids de omgeving van Las Terrazas verkennen. Omdat niet alles op loopafstand is, is de tour deels per ‘eigen’ auto en deels te voet. Je krijgt uitleg over het eco-project, je bezoekt oude koffieplantages, wandelt door een tropische tuin, drinkt koffie met de Cubanen bij Cafe de Maria en bij Baños de San Juan kun je een duik nemen in de natuurlijke baden. De lunch is inbegrepen.

’s Middags ben je vrij, ga naar het uitzichtpunt (Mirador) en koel daarna af bij de waterval van de San Juan rivier (anti-muggenspray is nodig tijdens deze dag).

Decorative torn edge

Dag 9 – Las Terrazas – Cienfuegos

Vanuit Las Terrazas reis vertrek je vroeg voor een rit door het binnenland van Cuba richting Havana. Je reist weer samen met enkele andere reizigers samen. Jullie chauffeur stopt onderweg zodat je iets kunt eten en de benen kunt strekken. Bij Jaguey Grande is een lunchrestaurant. Aan het eind van de middag kom je aan in Cienfuegos. Dit is een stad met Franse architectonische gebouwen op het plein. Je verblijft in een casa particulares in het centrum van de stad. ’s Avonds kan je naar het strand waar de Cubanen samenkomen om van de zonsondergang te genieten.

Decorative torn edge

Dag 10 – Las Terrazas – Playa Larga

Vandaag zet je koers richting Playa Larga. Je chauffeur stopt onderweg regelmatig om even de benen te strekken en om bijvoorbeeld te lunchen. In de loop van de middag kom je aan in Playa Larga wat ligt aan de historische Varkensbaai. Hier werd door Cubaanse ballingen een poging gedaan om een einde te maken aan het bewind van Fidel, maar de invasie mislukte compleet. Dit historische moment in de Cubaanse geschiedenis is een belangrijke reden voor veel reizigers om deze baai te bezoeken. Vandaag de dag zie je daar echter amper iets van terug. Wat deze omgeving volgens ons wél interessant maakt zijn het grote moerasgebied, Cuba’s diepste zoutwater grot en de verborgen snorkelbaaien.

Decorative torn edge

Dag 11 – Verblijf, inclusief lunchpakket en vervoer naar snorkelplek

Er zijn veel snorkel- en duikplekken aan de baai tussen Playa Larga en Playa Giron. Hier kan je, in tegenstelling tot de meeste andere plekken op Cuba zo vanaf de kust naar tropische vissen tussen koraal zwemmen. Ook zijn er verscholen grotten waar je in diepblauw water kleurrijke vissen vindt. Je kunt lokaal snorkelmateriaal huren, maar de kwaliteit laat vaak te wensen over. Heb je het zelf, neem dan vooral een set mee. Je overlegt met je chauffeur waar de leukste plek is om naar toe te gaan vandaag, waarn hij je naar een snorkelplek brengt. Je krijgt ook een lunchpakket me. Het is aan te raden om bescherming tegen muggen mee te nemen. Vanwege de vochtigheid zullen deze ook overdag aanwezig zijn.

Ga je voor de natuur naar deze regio, dan vind je hier zompig moeras, trekvogels die ronddobberen in lagunes, hagedissen en felrode krabben. Je kunt een excursie met gids naar het moerasgebied ter plaatse regelen. Wil je meer informatie, foto’s van de accommodatie, neem dan een kijkje bij de bouwsteen Moeras bij snorkelbaai.

Decorative torn edge

Dag 12 – Playa Largas – Trinidad

Na het ontbijt word je weer ogehaald door onze chauffeur die je naar je volgende stop brengt tijdens je reis door Cuba. Na een uur of drie rijden kom je aan in het sfeervolle Trinidad waar een Cubaanse familie weer op je wacht in hun casa particular.

Veel reisorganisaties boeken accommodatie buiten Trinidad omdat er in het oude centrum nauwelijks hotels zijn. Wij vinden dat geen goed idee. Trinidad is nu juist de leukste plek om in het centrum te verblijven en dat kan in een Cubaans huis. Cubaanse gezinnen bieden tegenwoordig een soort ‘bed en breakfast’ aan en verhuren in hun huis kamers aan toeristen. Goed voor hun inkomen en voor jou een gelegenheid om in contact te komen met Cubanen zelf. Je krijgt de sleutel van het huis en uiteraard beschikt je kamer over eigen douche, toilet, warm water en elektra.

Decorative torn edge

Dag 13 & 14 – Trinidad, verblijf en bici-taxi excursie ‘het lokale leven op Cuba’

Trinidad is door UNESCO uitgeroepen tot Wereldmonument. De kleurige straten van het historisch centrum inrijdend snap je meteen waarom: klinkerstraten, lage huisjes met rode daken, oldtimers, ezels, kunsthandeltjes en barretjes.

Rond de centrale Plaza Mayor liggen veel bezienswaardigheden, zoals het gele San Francisco klooster met klokkentoren dat als het symbool van de stad geldt en het Museo Romántico (ma. gesloten, CUC 1,- entree) wat het ‘mooiste huis van Trinidad’ wordt genoemd.

Loop tegen de avond de trappen op van het Plaza Mayor, richting de Casa de la Musica. Op de trappen zitten vaak mensen gezellig te kletsen, bandjes komen erbij staan, beginnen te spelen en iedereen begint spontaan te dansen. De Cubanen hebben muziek en dansen in hun bloed en hier maak je het mee zonder dat het ‘georganiseerd’ is.

Decorative torn edge

Met een reisgids onder je arm zul je merken dat je het knusse centrum van Trinidad gemakkelijk verkent. Het is in Cuba echter een stuk lastiger om iets mee te krijgen van het lokale leven. Wij nemen je vandaag mee voor een toer achter de gekleurde klinkerstraatjes van Trinidad. Een lokale gids brengt je in een bici-taxi naar de buitenwijken van het stadje en stopt op plekken waar je normaal gesproken aan voorbij gaat (niet mogelijk op zondag). Zo rijdt hij langs basis- en middelbare scholen, tabaks- en sigarenfabrieken, een wasserij, lokale verkooppunten van vers fruit en een keramiekwerkplaats. Hij vertelde over het schoolsysteem en gezondheidszorg in Cuba, de valuta van de lokale bevolking (pesos Cubanos) en liet ons de eenvoudige winkeltjes zien waar naast verse ananas, ook rijst en zeep verkocht wordt. Het gaf ons een realistisch beeld van het echte leven in Cuba. Stop onderweg voor een versgeperst suikerriet sapje (ook wel Guarapo genoemd). Erg toepasselijk in de stad, ooit zo rijk geworden door de vele suikerrietplantages in de omgeving.

Je hebt hier nog een volle dag om zelf iets te ondernemen. Je kunt het gebruiken om de natuur in te gaan bij Topes de Collantes of ontspan bij het strand van Ancon. Graag nog een excursie bijboeken, laat ons dat dan weten?

Decorative torn edge

Dag 15 – Trinidad – Remedios

Remedios is misschien wel dé verrassing van je Cuba reis. Het pastelkleurige stadje ademt dezelfde koloniale sfeer als Trinidad, maar is nog lang niet zo bekend en de helft kleiner. Vanuit Trinidad rijd je er in ruim twee en een half uur naartoe. Je casa ligt in het centrum met pastelkleurige huizen rond het centrale plein. Je hebt ‘s middags de tijd om door het stadje te slenteren. Het lokale leven speelt zich af rond de kerk van San Juan Bautista. Om de rijkdommen van de kerk te beschermen tegen piraten zijn de 13 gouden altaren jarenlang beschilderd geweest. Is de kerk gesloten, vraag dan naar de pastoor. Iedereen kent hem en hij opent de deuren graag voor je. Remedios staat bekend om een vuurwerkfestival rond Kerst. Er is een (zeker voor Cubaanse begrippen) verrassend museum waar je de achtergronden van deze traditie meekrijgt.

Decorative torn edge

Dag 16 Remedios verblijf

In de omgeving van Remedios is veel te doen. In de buurt van Remedios liggen hagelwitte zandstranden en een natuurpark met watervallen en groenblauwe meertjes. In de omgeving is ook een museum met treinen en achtergronden over de handel in suikerriet.

Tip: Je casa particular kan vervoer regelen naar het strand van Cayo Santa Maria voor een ontspannen dag aan het strand. Hier kun je genieten van het uitzicht of een frisse duik in zee nemen. De rit er naartoe is spectaculair. Je rijdt over een 70 kilometer lange dam waarbij je wordt omringd door azuurblauw water en mangroven. Als je geluk hebt kun je hier zelfs de felgekleurde flamingo’s spotten! Vraag ter plaatse naar de mogelijkheden.

Decorative torn edge

Dag 17 – Remedios – Santa Clara

’s Ochtends rijd je verder naar Santa Clara. Che Guevara won hier in 1958 de slag tegen generaal Batista, waardoor het communisme definitief zegevierde. Rijd na aankomst door naar het centrum. Hier vind je zijn mausoleum, een museum met z’n kleding, geweren en een monument ter nagedachtenis (op ma. gesloten) aan de beroemde Che Guevara. Als je dichtbij bent hoor je zachte marsmuziek door de knisperende luidsprekers en komt een stukje geschiedenis tot leven.

De enige goede hotels, aan de rand van Santa Clara, zijn een populaire uitgaansplek voor de Cubanen. De discomuziek, modeshows en drukte bij het zwembad, worden vaak onprettig ervaren door onze reizigers. Wij vinden het juist leuk om hier in het centrum te overnachten, omdat er rond het centrale plein altijd iets te beleven is, maar het nog niet toeristisch is. We reserveren hier, net als in Trinidad, een kamer voor je in een Cubaans huis. De door ons gekozen casas particulares liggen in het centrum, worden regelmatig bezocht en zorgvuldig geselecteerd op sfeer, hygiëne en natuurlijk een warm onthaal en vriendelijke service.

Decorative torn edge

Dag 18 – Santa Clara – Varadero

Reistijd: 3 uur

Je hebt vanmorgen eventueel nog de tijd om Santa Clara te verkennen. Vervolgens rijd je naar Varadero, waar je drie uur later aankomt. Hier slaap je weer in een casa particular op loopafstand van zee. Het huis ligt in het centrum van Varadero, met souvenirwinkels en restaurants, vlakbij zee. Varadero is de populairste strandbestemming van Cuba. Het lange witte zandstrand staat bekend als een van de beste stranden van de Cariben. Niet voor niets komen er jaarlijks vele duizenden toeristen voor een strandvakantie naar Varadero. Verwacht hier niet het knusse en authentieke Cuba, wat je eerder tijdens je reis gezien hebt, maar wel een ontspannen verblijf aan het strand. Juist voor wie liever niet in een groot hotel wil overnachten, vinden wij een verblijf in een casa particular hier een zeer goed alternatief.

Tip: Eindig je je reis liever in een comfortabel all-inclusive hotel, dan kunnen wij dit voor je inplannen. Geef dit dan door op je aanvraagformulier.
Decorative torn edge

Dag 19 & 20-  Varadero, verblijf

De komende dagen kun je geheel naar eigen wens invullen, waarbij niets moet, maar alles mag. Waarschijnlijk plof je neer op het strand om bij te komen van je reis en deze ontspannen af te sluiten. Wil je nog wat laatste souvenirs kopen? In Varadero vind je een kleine souvenirmarkt met kleden, houtsnijwerk etc.

Liever iets actiefs doen? Vanuit Varadero zijn veel excursies mogelijk. Zo is er een bus/ boottocht naar Rio Canimar (09:00 – 16:00, ca. CUC 45,-). In dit natuurgebied kun je paardrijden, een boottocht maken of wandelen. Vaak is er een boeren lunch bij de prijs inbegrepen. Een erg populaire excursie is het zwemmen met dolfijnen (30 minuten zwemmen,ca CUC 85 p.p.). Je boekt deze excursies gemakkelijk ter plaatse.

Na een uitgebreid diner, vonden wij het heerlijk om uit te buiken op het strand en er de dag af te sluiten. Met een Cuba libre cocktail in de hand, zie je de lucht rood kleuren en de zon in de ‘zee’ verdwijnen. Om de dag af te sluiten misschien nog wat drankjes aan de bar.

Decorative torn edge

Dag 21 &22 – Varadero/Havana – Amsterdam

Na je ontbijt neem je afscheid van de hagelwitte stranden van Varadero. In de loop van de dag wordt je opgehaald bij je casa particular en naar de luchthaven van Havana gebracht. Hier stap je op de vlucht naar Amsterdam. De volgende dag land je op Schiphol en is je Cuba reis écht voorbij.

Decorative torn edge
torn-edge

Toeren van pleintjes naar palmenstrand

Onze slaapplekken

background-pattern