Naar boven

Living la vida local, Trinidad Santa Clara

Living la vida local in Trinidad, Cuba

bouwsteen

 • Reisschema:
  Santa Clara - Trinidad
 • Reisduur:
  4 dagen / 3 nachten
 • Activiteit:
  bicitaxi tour 'het lokale leven in Cuba'
 • Reissom:
  € 148,- p.p. bij 2 personen
✔ Bezoek het monument, mausoleum en museum van Che Guevara in Santa Clara

✔ Klinkerstraten en gekleurde koloniale huizen in Trinidad

✔ Bicitaxi tour in Trinidad geeft je een realistisch beeld van het dagelijks leven in Cuba

✔ Volg een salsa- en/of percussieles in Trinidad (optioneel)

✔ Up-grade van casa traditional naar casa boutique is optioneel

Decorative torn edge

Dag 1 – aankomst Santa Clara

Komend uit de provincie Piñar del Rio in het westen, heb je vandaag een flinke rit voor de boeg. Van Viñales is het circa 6,5 uur over een rechte snelweg (80 km/uur) naar Santa Clara. Je passeert de afslag naar de beroemde Varkensbaai waar de Amerikanen Cuba binnenvielen. Hoewel dit een must-see is in veel reisprogramma’s, raden we aan deze kale strook strand te laten voor wat die is en direct door te rijden naar Santa Clara. Hier won Che Guevara in ’58 de slag tegen generaal Batista en kon het communisme definitief zegevieren. Zijn mausoleum, een museum met door Che gebruikte kleding, geweren en andere eigendommen en een monument ter nagedachtenis (deze is maandag gesloten) herinneren aan deze overwinning. Als je dichtbij bent hoor je zachte marsmuziek door de knisperende luidsprekers en komt een stukje geschiedenis weer tot leven.

Decorative torn edge

De enige goede hotels, aan de rand van Santa Clara, zijn een populaire uitgaansplek voor de Cubanen. De discomuziek, modeshows en drukte bij het zwembad worden vaak onprettig ervaren door onze reizigers. Wij vinden het juist leuk om hier in het centrum te overnachten, omdat er rond het centrale plein altijd iets te beleven is, maar het nog niet toeristisch is. We reserveren hier een kamer voor je in een Cubaans huis. Sinds de Cubaanse overheid wat meer kapitalisme toelaat, zijn Cubaanse gezinnen begonnen met een ‘bed en breakfast’-achtig concept: ze verhuren in hun huis kamers aan toeristen. Goed voor hun inkomen en voor jou een gelegenheid de Cubaanse sfeer beter te leren kennen. Je krijgt de sleutel van het huis en uiteraard beschikt je kamer over eigen douche, toilet, warm water en elektra.

Decorative torn edge

Dag 2 – Santa Clara – Cienfuegos – Trinidad

Wandel in de ochtend door Santa Clara met haar beschaduwde parken en relaxte sfeer en rijdt ’s middags op je gemak naar Trinidad. Wil je de Franse architectuur zien in Cienfuegos, vertrek dan al ’s morgens. Cienfuegos is 1,5 uur rijden en maakt een relatief welvarende indruk met brede straten en fraaie gebouwen. Het Moorse Palacio del Valle is een leuke plek aan zee voor lunch.

Wil je langer in Cienfuegos blijven, bijvoorbeeld om het dolfinarium te bezoeken, dan kun je er ook overnachten. We passen je reisplan gewoon iets aan. Van Cienfuegos is het nog een 1,5 uur sturen naar Trinidad, ons favoriete stadje in Cuba.

Decorative torn edge

Trinidad is door UNESCO uitgeroepen tot Wereldmonument. De kleurige straten van het historisch centrum inrijdend snap je meteen waarom: klinkerstraten, lage huisjes met rode daken, oldtimers, ezels, kunsthandeltjes, barretje enzovoort.

Veel reisorganisaties boeken accommodatie buiten Trinidad omdat er in het oude centrum nauwelijks hotels zijn. Wij vinden dat geen goed idee. Trinidad is nu juist de leukste plek om in het centrum te verblijven en dat kan, net als in Santa Clara, in een Cubaans huis. De door ons gekozen casa particulares liggen in het centrum, worden regelmatig bezocht en zorgvuldig geselecteerd op sfeer, hygiëne en natuurlijk een warm onthaal en vriendelijke service. Zie deze mogelijkheid vooral om in een Cubaans huis te overnachten en iets van het lokale leven te proeven, maar verwacht niet mee te draaien in een Cubaans gezin. Hoewel de familie natuurlijk wel aanwezig is in het huis, wonen zij meestal in een afgezonderd deel van het huis.

Decorative torn edge

Dag 3 – Trinidad, bicitaxi excursie ‘het lokale leven op Cuba’

Met een reisgids onder je arm zul je merken dat je het knusse centrum van Trinidad gemakkelijk verkent. Het is in Cuba echter een stuk lastiger om iets mee te krijgen van het lokale leven. Wij nemen je vandaag mee voor een toer achter de gekleurde klinkerstraatjes van Trinidad. Een lokale gids brengt je in een bicitaxi naar de buitenwijken van het stadje en stopt op plekken waar je normaal gesproken aan voorbij gaat (niet mogelijk op zondag). Zo rijdt hij langs basis- en middelbare scholen, tabaks- en sigarenfabrieken, een wasserij, lokale verkooppunten van vers fruit en een keramiekwerkplaats.

Hij vertelde ons over het schoolsysteem en de gezondheidszorg in Cuba, de valuta van de lokale bevolking (pesos Cubanos) en liet ons de eenvoudige winkeltjes zien waar naast verse ananas ook rijst en zeep verkocht wordt. Het gaf ons een realistisch beeld van het echte leven in Cuba. Stop onderweg voor een versgeperst suikerriet sapje (ook wel Guarapo genoemd). Erg toepasselijk in de stad ooit zo rijk door de vele suikerrietplantages in de omgeving.

Decorative torn edge

De rest van de dag heb je de tijd om het centrum van Trinidad te verkennen. Rond de centrale Plaza Mayor liggen veel bezienswaardigheden, zoals het gele San Francisco klooster met klokkentoren wat als het symbool van de stad geldt. Het Museo Romántico (maandag gesloten, entree 1CUC), is het ‘mooiste huis van Trinidad’ en was eigendom van een door de suikerhandel rijk geworden familie. Het museum staat vol oude meubelen uit diverse landen en geeft een goed beeld van de tijd van de suikerbaronnen. Neem je tijd voor deze Plaza.

Vanaf 16:00 uur gaan de dagtoeristen terug naar hun resorts aan de kust en beginnen livebands op terrasjes, pleinen, in cafés en zelfs gewoon op straat te spelen. Loop tegen de avond de trappen van het Plaza Mayor op richting de Casa de la Musica. De kans bestaat dat je hier nooit aankomt. Op de trappen zitten vaak mensen gezellig te kletsen met een canchanchara, de locale drank in de hand. Bandjes komen erbij staan, beginnen te spelen en iedereen begint spontaan te dansen. De Cubanen hebben muziek en dansen in hun bloed en hier maak je het mee zonder dat het ‘georganiseerd’ is.

Decorative torn edge

Dag 4 – Trinidad, vertrek

Heb je een huurauto en circa drie weken de tijd, dan kan je nu in zo’n 6 uur oostwaarts naar Camaguey rijden. Zo kom je vanzelf door de ‘Vallei van de Suikermolens’. Slaven werkten vroeger in deze vallei op de uitgestrekte suikerrietvelden. Van suikerriet werd onder andere rum gemaakt. Sla zeker af bij haciënda Mancada Iznaga waar je ziet hoe de suikerbaronnen leefden. Voor 1 CUC beklim je de uitkijktoren vanwaar de plantageopzichter de slaven in de gaten hield.

Je kunt vanuit Trinidad met een treintje naar de Valle de los Ingenios. Deze speciale toeristentrein rijdt niet altijd. Informeer hier ter plaatse naar. Of neem een duik in zee bij Playa Ancon.

De populairste excursies staan hieronder vermeld. Trinidad is de ideale plek om een dagje extra te verblijven. Er is dan ook veel te beleven. Heb je een hobby of bijzondere interesse, laat het ons dan weten. Wij proberen je dan in contact te brengen met een local die deze passie met je deelt.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

Living la vida local in Trinidad, Cuba

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

Casa boutique, Trinidad
Terras casa boutique, Trinidad
Casa boutique kamer, Trinidad
Comfort casa kamer, Santa Clara
Comfort casa, Santa Clara
Casa comfort, Santa Clara
Variant
1

Verblijf in casa ambiance (Santa Clara) en casa boutique (Trinidad)

 • Reissom:
  € 210,- p.p bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  1 overnachting in een casa ambiance (Santa Clara), 2 overnachtingen in een casa boutique (Trinidad), inclusief ontbijt. Inclusief bici-taxi toer 'het lokale leven op Cuba' in Trinidad

Meer luxe tijdens je reis? In het centrum van Santa Clara hebben we een aantal casa’s gevonden die net even wat meer uitstraling hebben. De kamers zijn lichter en ruimer, het interieur is verfijnder met passende decoraties en kleuren die op elkaar afgestemd zijn. De casa in Trinidad is wel heel bijzonder. Het is in detail afgewerkt en heeft een luxe uitstraling. Vaak vind je er een bar of een ruim terras met loungebanken. Een queensize bed en een badkamer met mozaïeksteentjes of marmeren wastafel is geen uitzondering.

Decorative torn edge
Trinidad, salsa
Trinidad, percussie
Variant
2

Optionele excursie: Salsa of percussieles

 • Reissom:
  € 28,- p.p bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  1 uur salsa- of percussieles

De meeste Cubaanse bands spelen in muziekhuizen zoals ‘Casa de la Musica’ (huis van de muziek) en niet op straat. In Trinidad vind je de ongedwongen straatmuziek wel op de verlichte trappen bij Plaza Mayor. Locals en reizigers zwieren hier rond op de klanken van de son muziek. Dit maakt Trinidad een ideale plek om wat swingende salsamoves onder de knie te krijgen. Voor de liefhebber regelen we een privéles salsa van een uur, zodat je ’s avonds zelf ook een poging kunt wagen. Niet soepel in de heupen, maar spreekt de Cubaanse muziek je wel aan, dan kunnen we in plaats van de salsales ook een percussieworkshop voor je regelen.

Decorative torn edge
Trinidad, wandelen topes col
Trinidad, waterval wandel
Trinidad, Topes de collantes
Variant
3

Optionele excursie: Watervallen van Topes de Collantes

 • Reissom:
  € 60,- p.p bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  dagexcursie (5 a 6 uur) met engelstalige gids. inclusief lunch

De omgeving van Trinidad is verrassend groen. Ongeveer 20 kilometer van Trinidad ligt het natuurgebied Topes de Collantes. In het gebied groeien pijnbomen, varens en andere tropische planten. Ook zijn er grotten, rivieren en watervallen. Hoewel je theoretisch zelf met de auto de bergen in kunt, is het niet altijd gemakkelijk de wandelpaden te vinden. Met deze excursie ga je rond 9 uur ’s ochtends met een Engelstalige gids op pad. Je daalt in ongeveer 1,5 uur af naar de waterval El Salto de Caburn. Onderaan de waterval is een natuurlijk bad ontstaan waar je een frisse duik kunt nemen voordat je weer bergopwaarts gaat. De weg terug omhoog is wat zwaarder en duurt zo’n 2 uur. Je sluit de tocht af met een lunch.

Decorative torn edge

Deze bouwsteen is goed te combineren met

bouwsteen

Tussen de tabaksheuvels van Viñales

 • Viñales
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 115,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
bouwsteen

Ranchos van Camaguey

 • Camaguey
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 118,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern