Riksja Travel brengt je dichterbij

Naar boven

10 slaapplekken om bij weg te dromen

blog

Geschreven op
maandag 24 februari
Geschreven door

Ook al ben je de hele dag de hort op kan een slaapplek nog het verschil maken in de algehele reisbeleving. Want wat is nou gaver: een anonieme hotelkamer in een of andere keten, of een overnachting in een boomhut? Je wilt daar slapen waar je de sfeer van het land proeft. Van een junglelodge tot een hutje op het strand en van een glampingtent tot een houseboat: deze 10 slaapplekken zijn om bij weg te dromen.

1. Op grote hoogte in een boomhut in Costa Rica

Costa Rica is groen, groener, groenst. Midden in de natuur overnachten kun je hier vrijwel overal. Toch is de ene slaapplek nog nét een tikkie bijzonderder dan de andere. Onze ultieme favoriet? In Boca Tapada, een vrijwel onbekend gebied, kun je midden in de jungle hoog tussen de bomen slapen, in je eigen boomhut! Uitkijkend op boomtoppen spot je tal van vogels en andere tropische dieren. Hoe gaaf!

De gaafste slaapplekken in Costa Rica

2. Slapen bij de Tana Toraja’s op Sulawesi in Indonesië

Een van de meest bijzondere manieren om een land echt te leren kennen, is door bij de mensen thuis te slapen. Ook al moet je je soms met handen en voeten verstaanbaar maken, kan een enkele glimlach al alle grenzen doorbreken. Op heel veel bestemmingen kun je je hoofd te ruste leggen bij iemand thuis, maar een van de meest bijzondere plekken vinden wij toch wel op Sulawesi … Hier word je hartelijk welkom geheten in het dorp van de Tana Toraja’s, die in kenmerkende zadeldakhuizen wonen. Je moet er wel zes uur lang door rijstvelden en bamboebossen hiken (stiekem ook geen straf, want: wow!), maar de ervaring ter plekke maakt dat het méér dan waard. Luxe? Zeer zeker niet. Onvergetelijk? Absoluut.

De gaafste slaapplekken in Indonesië

3. Onder de blote sterrenhemel in Namibië

Namibie

Slapen onder de sterren: dat klinkt altijd geweldig. Toch is een luchtbedje of hangmat buiten vaak minder comfortabel dan het beeld wat je erbij had. Dat het wél comfortabel kan, bewijst onze bijzondere en supergave slaapplek nabij de Sossusvlei in Namibië. Hier slaap je prinsheerlijk in een groot tweepersoonsbed. Deze staat alleen niet in een kamer, maar op een balkon. Geniet van een fenomenaal uitzicht over het landschap en glijd langzaam in dromenland met duizenden fonkelende sterren boven je.

Zo slaap je nog meer in Namibië

4. Dobberend op een houseboat in India

Het zuiden van India is nog niet echt ontdekt, terwijl je hier een waar exotisch paradijs vindt. Verken de backwaters van Kerala op een heuse houseboat . Na een kookworkshop gevolgd te hebben en olifanten te hebben gespot in Periyar, stap je aan boord van een omgebouwde rijstboot, die je door een waterwegenparadijs voert terwijl het leven aan de kant aan je voorbijtrekt. ’s Avonds legt de boot aan aan de oevers van een romantisch meer en is het tijd voor dromenland. Wedden dat je prinsheerlijk slaapt?

Zo overnacht je in India

5. Dromen op het randje van de Grand Canyon in Amerika

North Rim Grand Canyon Amerika

Waar de meeste reizigers de Grand Canyon vanuit de South Rim bewonderen, loont het de moeite om net even verder te rijden. Op de North Rim kun je namelijk slapen op het randje van de ravijn! Hier kun je dineren in het restaurant met uitzicht over de canyon en slaap je in een blokhut verscholen tussen de naaldbomen – desgewenst bij een knapperend haardvuurtje. Deze lodge is niet alleen een fenomenale plek om te genieten van het uitzicht, maar ook een goede plek om een hike de canyon in te gaan maken.

De leukste slaapplekken in Amerika

6. IJskoud maar knus: sneeuwhotel in Lapland

Lapland IJshotel

Stiekem is het helemaal niet zo ijskoud en je krijgt het sowieso wel warm van het uitzicht, want slapen in een hotel gemaakt van enkel ijs en sneeuw is ronduit geweldig! Het kan in Lapland. De receptie, de bedden, zelfs de glazen zijn gemaakt van ijs en sneeuw. Gelukkig houden een thermopak, een slaapzak en rendiervellen je lekker op temperatuur. En wie kan nou zeggen dat-ie in een ijsklontje heeft geslapen? Nou, jij dus!

Zo slaap je nog meer in Lapland

7. Slapen in een zouthotel in Bolivia

Bolivia zouthotel

Van een heel andere orde (maar ergens toch vergelijkbaar) is het zouthotel in Bolivia. Dit hotel is bíjna net zo wit als het sneeuwhotel, maar iets minder fris: het hele hotel is namelijk gemaakt van zout. En daarvan is er voldoende voorradig; de accommodatie ligt namelijk aan de rand van de befaamde Salar de Uyuni. De zoutvlakte is dé plek om gekke foto’s te maken. Ben je daarmee klaar, cross dan in de jeep door naar je slaapplek (als je nog geen genoeg hebt van al dat zout). De muren, de nachtkastjes, zelfs de bedden zijn van zout. Enkel je matras is gewoon lekker comfortabel zoals je van een matras gewend bent.

3 x bijzonder slapen in Peru & Bolivia

8. Overnachten in drijvend huisje in Khao Sok, Thailand

Drijvende huisjes Khao Sok

Het is (los van de vele prachtige eilanden) misschien wel een van de mooiste natuurgebieden van Thailand: Khao Sok National Park. Geen wonder ook dat dit de plek is waar we onze eigen Riksja-junglelodge hebben laten bouwen, midden in de bush. We combineren deze bijzondere slaapplek met nog een accommodatie die je niet wilt overslaan. Midden in het park kun je namelijk aan de rand van het meer in een drijvend huisje overnachten! De hutjes worden ’s avonds knus verlicht met olielampen: meteen de goede setting voor een romantisch diner. Begin je dag fris met een plons in het water, of verken het meer met een kajak. Natuurlijk mag een wandeltocht door de jungle ook niet ontbreken.

3 plekken in Thailand waar je niet meer weg wilt

9. Overnachten in de Wadi Rum-woestijn in Jordanië

Wadi Rum

Los van wereldwonder Petra en de Dode Zee mag tijdens je reis door Jordanië natuurlijk een bezoek aan de Wadi Rum-woestijn niet ontbreken. Trek met een jeep de schijnbaar oneindige zandvlakte in waarin het landschap steeds verandert. Hier kun je gaan sandboarden en/of op de rug van een kameel de omgeving verkennen. Slapen kan hier op een matrasje onder de blote sterrenhemel – een avontuur op zich – maar wil je het liever iets luxer, slaap dan in een heuse superdeluxe koepeltent midden in de woestijn! Hier heb je alle comfort én een fantastisch uitzicht over de zandvlaktes, vanuit je bed of vanaf je eigen patio. Wil je hier slapen? Vraag onze Jordanië-expert Robert-Jan naar de mogelijkheden.

Accommodaties in Jordanië

10. Overnachten in een grot in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika eswatini grot kamperen

Dat een slaapplek niet altijd luxe (of zelfs ontzettend comfortabel) hoeft te zijn om onvergetelijk te zijn, dat bewijst onze slaapplek in Zuid-Afrika (of eigenlijk Swaziland) wel. Hier, in eSwatini, kun je namelijk terug op Expeditie Oermens. In een grot die ooit bewoond werd door de San bushmen spreid je je bedje en kun je bij een knisperend vuurtje luisteren naar de verhalen van de gids over deze omgeving. Als je goed kijkt, vind je zelfs nog restanten van muurtekeningen op de wanden van de grot. De wandeling door Mlilwane naar en van de grot tussen het ongevaarlijke wild als zebra’s en antilopen is al een avontuur op zich.

Onze favoriete slaapplekken in Zuid-Afrika

 

Ga je eigen Robinson-avontuur aan

Ben je op zoek naar nog meer avontuur? Op deze zeven slaapplekken beleef jij je eigen Robinson-avontuur; mét kampvuur, zonder camera’s. Én … zonder op een houtje te hoeven bijten.

7 Robinson-slaapplekken

background-pattern