Op deze 7 plekken beleef je zelf een Expeditie Robinson-avontuur

blog

Geschreven op
maandag 12 augustus
Geschreven door
Delen op social media

Droom jij ervan om net als de kandidaten van het Expeditie Robinson-programma op een onbewoond eiland door te brengen of midden in de bush te slapen, maar hoef jij niet zo nodig met je hoofd op tv? Dan hebben we goed nieuws voor je. Op deze zeven plekken beleef jij namelijk je eigen Robinson-avontuur; mét kampvuur, zonder camera’s. Én … zonder op een houtje te hoeven bijten.

1. Overnachten op een onbewoond Gili-eiland


Vooruit, die ene handige zaklamp mag je meenemen en ook een tentje en matrasje mag je op de boot inladen, maar op dit onbewoonde Gili-eiland in Indonesië moet je wél je eigen vis vangen voor het avondeten. Geen zorg: als het niet lukt helpt de ervaren gids je een handje. Na het avondeten gaat er nog wat extra hout op het vuur (dat je natuurlijk zelf gemaakt hebt!) en is het tijd om te stemmen: wie heeft het beste kampvuurverhaal?

Kom maar op met dat kampvuur

2. Snorkelen en slapen in Indonesië

Expeditie Robinson Indonesie Menjangan-kamperen-rust

Over onbewoonde eilanden gesproken: voor de kust van Bali vind je nog zo’n pareltje, omringd met schitterend koraal. Wel onbewoond maar niet echt onontdekt, want overdag deel je dit eiland met een handjevol andere snorkelaars. Maar waar ’s avonds de rest teruggaat naar het vaste land, blijf jij op het eiland. Op een witte zandstrook zet je jouw tentje op en iets verderop maak je je eigen kampvuur. ’s Avonds hoor je niets anders dan het ritmische geluid van de golven die stukslaan op het strand.

Snorkelen maar!

3. Slapen op het strand in Vietnam

Kamperen in Vietnam

Ook in Vietnam kun je een nachtje kamperen op het strand van een eiland. Voor de kust van Hoi An vind je de Cham-eilanden: een paradijselijke eilandengroep, bestaande uit acht eilandjes. Overdag snorkel, zwem en vis je in de buurt van een van de zeven onbewoonde eilanden. ’s Avonds vaart de gids je terug naar het bewoonde hoofdeiland, waar je op het uiteinde van een van de mooiste stranden op het eiland het kamp opbouwt. Je eigen gevangen vis van vanmiddag gaat op de barbecue, het kampvuur wordt aangestoken en de kampvuurverhalen komen naar boven. Vanavond draait het om verbinden met elkaar in plaats van met de wifi.

Op naar het strand

4. Op jungle-expeditie in Indonesië

Kamperen-Sibetan-Indonesie

Genoeg van die stranden, tijd om de bush in te duiken! Een echte Robinson-proef is het niet (want je hoeft niet drie uur op een paal te staan en al helemaal geen gekke dingen te eten), maar pittig is het wel: op jungle-avontuur op Bali. In een Landcruiser uit 1976 hobbel je over keien en zandweggetjes naar een kampeerplek met ruimte voor vier tenten. ’s Avonds kook je boven het kampvuur en ’s ochtends word je wakker met 180-graden uitzicht over Bali. Bereik met je smartphone? Nope. Elektriciteit? Vergeet ’t maar. Een onvergetelijk avontuur? Ab-so-luut.

Op naar de jungle

5. Wildkamperen in Costa Rica

Costa Rica Kamperen

Isla Venado is een voor de meeste reizigers nog onbekende plek in Costa Rica. De bewoners hebben er inmiddels elektriciteit en stromend water, maar verder is het alsof de tijd hier de afgelopen honderd jaar stil heeft gestaan. Toeristen komen hier niet en de mensen die hier wonen leven van de visserij. Jij dus ook, want jij vangt hier gewoon je eigen vis! Met je camping gear op je rug klauter je vervolgens met vis en al de berg op, met als beloning een adembenemend uitzicht over het eiland en de Golf van Nicoya. Tentje opzetten, kampvuur maken, visje bakken en genieten maar. Bij het kampvuur vindt ook een heuse samensmelting plaats, want je gids vertelt je (in het Spaans) allerlei verhalen over het eiland.

Samensmelting, here I come

6. Wildkamperen in de bush in Zuid-Afrika

kamperen-kruger-zuid afrika

Expeditie Robinson-stijl kamperen betekent kamperen in het wild. Tuurlijk, dat kan ook ‘gewoon’ in de Ardennen. Maar de kans dat je daar de Big Five spot is … nagenoeg nihil (al weet je het nooit). In het Kruger Park in Zuid-Afrika is die kans er wél! Oké, niet náást je tent, want het park is omheind en er lopen geen grote roofdieren rond. Maar tijdens de bushwandeling met je gids kun je maar zo oog in oog komen te staan met giraffes, gnoes en buffels!

Op naar Zuid-Afrika

7. Slapen in een grot in Swaziland

Zuid-Afrika eswatini kamperen grot Bas koffie

Je hebt vast weleens gezien dat de kandidaten van Expeditie Robinson overvallen werden door een tropische regenbui. Daar heb jij in Swaziland, Zuid-Afrika in elk geval geen last van, want hier spendeer jij een nachtje in een grot! Deze grot werd ooit bewoond door de San, de oorspronkelijke bewoners van zuidelijk Afrika. De gids vertelt je er alles over tijdens de wandelsafari van en naar de grot. En je bent weliswaar holbewoner voor één nacht, maar je hoeft niet als een jager of verzamelaar op zoek naar je eigen eten: ’s avonds bij het kampvuur wordt er gewoon heerlijk voor je gekookt.

Op expeditie oermens

8. Slapen op een onbewoond eiland in Thailand

Voor jouw eigen Robinson-avontuur kun je niet alleen in Indonesië terecht, maar ook in Thailand. Hier vind je namelijk óók een onbewoond eiland, maar dan omringd met een prachtig koraalrif waar je heerlijk kunt snorkelen. Heb jij even geluk dat jij als Robinson-avonturier gewoon je snorkelset mee kunt nemen in je dagrugzak! ’s Avonds maak je natuurlijk zelf je eigen kampvuur en smul je van vers gevangen vis en garnalen. Slaap in je tent op het strand of sleep je matrasje naar buiten en val in slaap onder de duizenden sterren.

Op naar Thailand

Tijdens jouw Expeditie Robinson-avontuur bezoek je jouw slaapplek niet alleen met een ‘leave no trace’-policy, maar draag je zelfs bij aan een positieve impact op de bestemming, bijvoorbeeld door samen met de gids een beach clean-up te houden voordat je weggaat. Daarmee compenseer je niet alleen, maar laat je het strand schoner achter dan dat je het aantrof. Verdien je weliswaar geen immuniteit mee voor de Eilandraad, maar wél een heleboel karmapunten.

Nog meer duurzaam overnachten

Benieuwd naar meer unieke en duurzame overnachtingen? Die hebben we voor je! Meer lezen over duurzaam en verantwoord reizen? Check de tips van onze sustainable travel expert Kyriël of lees Riksja’s visie op duurzaamheid.