9 duurzame gadgets voor op reis

blog

Geschreven op
maandag 5 augustus
Geschreven door
Delen op social media

Om tijdens je reis de negatieve impact op het milieu zo klein mogelijk te houden, kun je rekening houden met je water- en energieverbruik en afval. En laten daar nou een aantal héle toffe gadgets voor zijn … Wij tippen onze negen favorieten!

1. Een Dopper

Duurzame gadget: Dopper

Onze sustainable travel expert Kyriël tipte de Dopper al in haar tips om duurzaam te reizen, en dat is natuurlijk niet voor niets! Met je eigen hervulbare waterfles op zak heb je geen eindeloze plastic waterflesjes meer, maar hervul jij je waterfles telkens weer opnieuw. Zo hoef je nooit meer plastic flessen te kopen; dat is niet alleen kostenbesparend, maar voorkomt ook een hoop afval. Er zijn veel landen in de wereld waar je gewoon uit de kraan kunt drinken. Wil je weten waar? Kijk dan eens op Water in het buitenland.

Bekijk alle Doppers

2. De LifeStraw Bottle

Duurzame gadget: Lifestraw bottle

Ben je op een plek waar je geen water uit de kraan kunt drinken? Zorg dan dat je de LifeStraw Bottle op zak hebt! In deze fles zit een filter dat al het water reinigt. Vul de fles met water uit een rivier, waterval of kraan en het filter zuigt hier als het ware alle bacteriën uit. Via een tuutje kun jij vervolgens zorgeloos schoon water drinken. En wist je dat je bij de aankoop van één LifeStraw een kind in Kenia een heel schooljaar van schoon water voorziet?

bol.com promobutton

3. Metalen rietjes

Soms maken kleine dingen een groot verschil! Denk maar eens in: hoe vaak drink jij op reis met een rietje? Breng je eigen metalen rietjes mee op reis en leer de zin “Doe die enorme kokosnootcocktail maar zonder rietje” in de taal van het land van bestemming. Zo draag (ook) op reis je steentje bij aan een schoner milieu; smaakt die cocktail ook nog eens extra lekker door. Op sommige van onze bestemmingen krijg je al van ons een gratis metalen Riksja-rietje.

bol.com promobutton

4. Oplader op zonne-energie

duurzame gadget: xstorm solar charger

Op reis heb je lang niet altijd een stopcontact binnen handbereik om je smartphone mee op te laden. En dat terwijl je hoogstwaarschijnlijk veel reisfoto’s maakt met je smartphone en toch voor de zekerheid wel bereikbaar wilt zijn. Dan is de Xtorm Robust Charger Solar Powerbank dé uitkomst. Hang deze powerbank aan je tas tijdens een flinke hike en hij laadt zichzelf op met zonne-energie. Helemaal ‘vol’ kun je er tot wel vier keer je telefoon mee opladen. De powerbank is bij uitstek geschikt voor gebruik in de (vrije) natuur want hij is spatwaterdicht, kan tegen een stootje en heeft een ingebouwde zaklamp. Handig!

bol.com promobutton

5. Gadgets van WakaWaka

waka waka

Over gadgets op zonne-energie gesproken: ken je WakaWaka al? WakaWaka, dat ‘helder licht’ in het Swahili betekent, is een Nederlandse sociale onderneming die zich inzet voor duurzame oplossingen voor licht en stroom in armoedegebieden. Ruim 1.2 miljard mensen in de wereld hebben geen standaard toegang tot elektriciteit en in veel arme landen worden gevaarlijke kerosinelampen gebruikt. WakaWaka ontwikkelde, mede dankzij crowdfunding, de WakaWaka Light: een compacte en draagbare lamp die werkt op zonne-energie. Maar ook is er de WakaWaka Power+ Powerbank, waarmee je wel tweehonderd uur lang helder licht hebt én je smartphone anderhalf keer op kunt laden.

Bekijk alle WakaWaka-producten

6. Een opvouwbaar boodschappentasje

duurzame gadget: opvouwbaar boodschappentasje

Voor die paar snelle boodschappen bij de lokale (super)markt neem je niet je koffer of backpack mee. En zelfs je dagrugzak kun je in het hotel of de lodge laten, want een opvouwbaar boodschappentasje is alles wat je nodig hebt! Je hebt er vast nog wel een thuis liggen, dus vergeet ‘m niet in je koffer te steken! Niets voorhanden? In principe zijn dit soort boodschappentasjes overal te krijgen, maar onze favoriet zijn die van Reisenthel. Verkrijgbaar in allerlei toffe dessins en sommige tasjes kun je zelfs matchen met een poncho in hetzelfde patroon. Handig, voor die ene tropische regenbui in de jungle van Costa Rica.

bol.com promobutton

7. Biologische zeep

duurzame gadgets: bio-zeep

Handzeep, douchegel, haarshampoo, afwasmiddel en wasmiddel voor je kleding … niemand zit te wachten op een hele rugzak of koffer vol met zeepproducten. Bovendien kies je het liefst voor biologisch afbreekbare zeep. Dan is Bio Soap precies wat je nodig hebt. Deze biologisch afbreekbare zeep is geschikt voor het wassen van je handen, huid, haar, licht vervuilde kleding en de afwas én is te gebruiken in combinatie met zoet, brak en zout water. Ideaal!

bol.com promobutton

8. Koraalvriendelijke zonnebrandcrème

Duurzame gadgets: attitude zonnebrandcreme

Wist je dat heel veel zonnebrandcrèmes een stof bevatten die koraalriffen aantast? De grootste boosdoener is de stof oxybenzone. Dit is een UV-filter dat wordt toegevoegd aan zonnebrandcrème, wat dus tijdens jouw verkoelende duik in zee terechtkomt op het koraal. Al kleine hoeveelheden zonnebrandcrème hebben een verstorend effect op de ontwikkeling van koraallarven. De larven kunnen dan niet meer uitgroeien tot volwassen koraal. Oei, dat willen we niet!

Ga daarom voor koraalvriendelijke zonnebrandcrème, zoals die van Attitude. Deze zonnebrandcrème op basis van zink is vrij van onder andere schadelijke nanodeeltjes, parabenen, siliconen en chemische UV-filters én is er ook voor kinderen. Kun jij voortaan weer met een gerust hart een duik nemen!

bol.com promobutton

9. Een duurzame zonnebril

duurzame gadgets: dick moby zonnebril

De slogan van zonnebrillenmerk Dick Moby is ‘Look good for your planet’. Hun missie is om plasticvervuiling op stranden en in oceanen tegen te gaan. Alle monturen van Dick Moby worden vervaardigd uit gerecycled of biologisch plastic. Met zo’n zonnebril op je neus zie je er niet alleen leuk uit, maar ben je ook nog eens (extra) goed bezig voor de planeet.

Nog niet uitgeshopt?

water_scubagearMeer gadgets? Bekijk dan eens de tien vetste watergadgets voor op reis of deze handige reisartikelen die niet mogen ontbreken in je koffer.