Riksja Travel Bouw je eigen reis

Naar boven

Zuid-Afrika panoramaroute

10 onontdekte plekken in Afrika

blog

Afrika is een prachtig continent waar elk jaar meer en meer toeristen komen, maar gelukkig zijn nog niet alle gebieden ontdekt. Wij hebben 10 prachtige, maar minder ontdekte plekken in Afrika op een rij gezet. Ga buiten de gebaande paden en ontdek Afrika op een unieke wijze.
Decorative torn edge

1. Skeleton Coast in Namibië

Skeleton Coast in Namibië

Een ietwat lugubere naam, maar echt een plek om te bezoeken als je in Namibië bent. Het noordelijke deel van de kustlijn van Namibië behoort tot het Skeleton Coast National Park. De plek is vernoemd naar de vele karkassen van gestrande walvissen die overal op het strand te vinden zijn. Daarnaast zijn er ook veel schepen die schipbreuk leden door de dikke mist, onvoorspelbare stromingen, wilde zee en stormen. Een bijzonder gebied waar je ook allerlei levende dieren kunt spotten zoals koedoes, giraffes, jakhalzen, hyena’s, olifanten, neushoorns en nog vele anderen.

2. Robberg in Zuid-Afrika

Robberg Zuid-Afrika

Nederlanders zijn dol op Zuid-Afrika. De toeristische hotspots zijn welbekend en welbezocht. Een echte parel buiten de gebaande paden is Robberg Nature Reserve. Een prachtig natuurgebied net buiten Plettenberg bay. Op het schiereiland kun je verschillende wandelingen en hikes maken. De langste en meest afwisselende route is ‘The Point’ waarbij je helemaal naar het uiterste puntje van het schiereiland loopt (9,2km). Ben je niet zo’n wandelaar? Dan is de korte route een aanrader. Ook bij die wandeling zie je de zeehonden waar dit natuurreservaat naar vernoemd is. Vergeet je zwemkleding niet, want je kunt er ook een verfrissende duik nemen.

3. Damaraland Rhino Trekking in Namibië

Damaraland Rhino Trekking in Namibië

Niet al te ver van de Skeleton Coast kun je de zeldzame zwarte en witte neushoorn spotten in Damaraland. Tijdens de Rhino Trekking volg je de voetstappen van deze bijzondere dieren in de hoop dat je ze in het echt ziet. De oneindigheid van het landschap is indrukwekkend. Damaraland is uniek, omdat de grootste populatie zwarte neushoorns er in het wild leeft. Het is een adembenemede ervaring om deze bijzondere beesten van dichtbij te zien. In heel Afrika worden beide type neushoorns met uitsterven bedreigd. Zet deze trip dus bovenaan je ‘to-visit-list’.

4. Slapen in een grot in Milwane Park, eSwatini

Milwane Park, eSwatini

In het hart van eSwatini vind je het prachtige Milwane Wildlife Sanctuary. Het paradijs voor elke natuurliefhebber door de prachtige bloemen en planten. Daarnaast lopen er ook allerlei dieren rond in het park. Wil je genieten van de rust en de natuur? Dan is een overnachting in een van de grotten echt iets voor jou. Een ervaring waarbij je onderdeel wordt van de natuur. De geluiden van de natuur en de prachtige rotsformaties zorgen voor een ervaring die je niet snel zal vergeten. De grotten zijn wel aangepast zodat je er comfortabel kunt overnachten.

5. Transkei in Zuid-Afrika

Transkei Zuid-Afrika

Aan de oostkust van Zuid-Afrika ligt een prachtige onontdekt gebied, Transkei. Het ruige en wilde gebied is een perfecte afwisseling van al de toeristische hotspots. De ongerepte kustlijn met groen begroeide heuvels biedt een prachtig aanzicht. Ideaal is dat de kustlijn grenst aan het water van de Indische oceaan en dat betekent: warm water! Je kunt er snorkelen, zwemmen, surfen en het is ook nog eens een perfecte plek om walvissen te spotten. Ben je geen waterrat? Er zijn ook prachtige wandelingen in het gebied. Bovendien vind je er allerlei kleine dorpjes waar je onderdeel kunt worden van de community. Transkei heeft het allemaal.

6. Mount Meru in Tanzania

Mount Meru in Tanzania

Als je het over bergen hebt in Tanzania, dan staat de spotlight altijd op de Kilimanjaro. Buiten de gebaande paden vind je Mount Meru, een slapende vulkaan, die de klim zeker waard is. De gehele route duurt enkele dagen en je klimt naar een hoogte van 4566m. Gedurende de tocht loopt je door verschillende landschappen zoals het regenwoud, open vlaktes en steile vulkaanhellingen. Hoe hoger je komt hoe ruiger het terrein wordt. Dat betekent rotsen, stenen en weinig vegetatie aan de top. Het uitzicht is prachtig en als je geluk hebt komen bavianen of andere apen je gedag zeggen. 

7. Mozambique 

Mozambique 

Om de een of andere reden is Mozambique een onontdekte parel gebleven. Vooral de 2500km lange kustlijn is bijzonder mooi. Het kristalheldere water, de witte zandstranden en de afgezonderde baaien zijn een bezoek waard. Ben je gek op duiken en snorkelen? Dan is Mozambique echt een aanrader. De onderwaterwereld voor de kust is een van de meest veelzijdige en levendige koraalriffen ter wereld. Je vindt er walvishaaien, dolfijnen, schildpadden en manta roggen. Ook de culturele mix is bijzonder. De kolonisatie van de Portugezen heeft zijn sporen nagelaten en is vervolgens vermengt met Afrikaanse en ook Arabische culturen. 

8. Sanipass richting Lesotho

Sanipass richting Lesotho

In het noordelijke deel van Lesotho vind je de Sanipass. Dit is een bergpas die Mokhotlong in Lesotho en Qacha’s Nek in Zuid-Afrika met elkaar verbindt. Deze bijzondere route is op 2876m hoogte en dat geeft geweldige vergezichten. Naast het feit dat het een route is om van te genieten is het ook een belangrijke handelsroute voor de lokale bevolking. Het bergachtige gebied en de prachtige natuur maken het de perfecte plek voor outdoor activiteiten zoals hiken, mountain biken en in de wintermaanden zelfs skiën.

9. Dades Vallei in Marokko

Dades Vallei in Marokko

De Dades Vallei in Marokko is een waar natuurwonder dat zich bevindt in het Atlas gebergte. De Dades rivier heeft zijn sporen achter gelaten. De rode rotsformaties en uitgesneden groeves zijn een gevolg van de grote hoeveelheid water die door het gebied heeft gestroomd. Ook hier zijn outdoor activiteiten zoals hiken, biken en kamperen in trek. De ideale tijd om het gebied te bezoeken is in het voor- en najaar. Dan is de flora van de vallei in volle bloei. Wat je niet mag missen zijn de Gorge du Dades (smalle kloof) en de Ait Youl Kasbah (een traditionele Marokkaanse vesting). 

10. Witte woestijn in Egypte

Witte woestijn in Egypte

Ten westen van de Nijl vind je de westelijke woestijn. Dit is een onderdeel van de Sahara en daar vind je de Witte Woestijn. Een natuurwonder dat je versteld zal doen staan. De witte rotsformaties zijn ontstaan door erosie van kalk- en zandsteen. Een bekend onderdeel van de Witte Woestijn is de kristalberg. De naam zegt het al, deze berg is geheel gemaakt van schitterende kristallen. Nog niet genoeg zand gezien? Ga dan ook naar de Zwarte woestijn, ook een ware hidden gem. Deze woestijn dankt zijn naam aan de zwarte rotsformaties van vulkaangesteente. 

De veelzijdigheid van Afrika is oneindig. In de bovenstaande lijst vind je voor ieder wat wils. Kan je niet kiezen? Je kunt ze natuurlijk altijd allemaal op je reislijstje zetten.  

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer reisblogs:

background-pattern