Menu background

Naar boven

Kasbah’s en dadelvalleien

bouwsteen

 • Reisschema:
  Rissani – Dades vallei – Ait Benhaddou - Marrakech
 • Reisduur:
  3 dagen / 2 nachten
 • Activiteit:
  Dadesvallei wandeling met privégids
 • Reissom:
  € 98,- p.p. bij 2 personen
✓ Afwisselend landschap; groene palmvalleien, bizarre bergpassen en een maanachtig woestijnlandschap

✓ Wandeling met een lokale gids in de Dadesvallei

✓ Kamelentocht en woestijnovernachting in M'hamid woestijn bij Zagora

kasbah Marokko Dades vallei
Decorative torn edge

Dag 1 – Merzouga – Dades vallei

Na terugkomst uit de woestijn kun je nog een verfrissende douche nemen in de kashba hotel waar je bent vertrokken, voordat je verder reist. Rond een uur of tien vertrek je richting één van Marokko’s groenste plekjes: de Dades Vallei. Je rijdt door een aaneenschakeling van kleine dorpen en palm-oases richting Tinerhir. Je kunt er vanaf hier voor kiezen om direct door te rijden naar de Dades Vallei, maar we raden je aan om de afslag richting de Todra Gorge te nemen. Heen en terug ben je niet meer dan een uur kwijt. Als je de afslag hebt genomen, wordt de weg steiler en zie je na een minuut of tien het verkeersbord ‘pas op voor kamelen’. Je merkt dat de rotswanden zich beginnen te vernauwen tot een enorme kloof vol palmbomen. Als je een groepje hotels en restaurants ziet, ben je op het diepste punt aangekomen. Je kijkt tegen een wand aan van driehonderd meter hoog.

Decorative torn edge

Je rijdt weer terug naar het stadje Boumaines Dades. De weg naar de vallei snijdt dwars door, voor ons, één van de mooiste gebieden van Marokko. Rotspartijen, palmvalleien, ruige bergen in alle kleuren en vormen, verre uitzichten en kleine dorpjes wisselen elkaar af. Onderweg kom je restaurant Panoramic tegen met een terras dat uitkijkt over de groene vallei. Wij vinden dit een leuke plek voor een kop koffie of munt thee met uitzicht. Als je vervolgens verder rijdt zie je dat de rotswanden zich beginnen te vernauwen tot een soort kloof. Dan weet je dat je bijna bij je berghotel bent. De Dades vallei is minder bekend dan de Todra kloof en daardoor ook rustiger. Zonder veel andere reizigers konden wij hier dan ook echt genieten van de natuur.

Je verblijft in een eenvoudig berghotel in de kloof. ’s Avonds kun je lekker eten in het hotel en uitbuiken met een goed boek op het terras of bij de open haard.

Decorative torn edge

Dag 2 – Dades Vallei (wandeling met gids) – Ait Benhaddou

Reistijd: circa 3 uur

Trek na je ontbijt je wandelschoenen aan. Samen met een lokale gids trek je de bergen in naar plekken waar je zelf niet snel naartoe wandelt. Langs het stroompje in de vallei kom je door akkervelden en vang je een glimp op van het lokale bergleven. Via een smal bergpad klim je de bergen in. Van bovenaf zie je een groot contrast tussen de roodkleurige bergwand en de groene vallei onder je. Wij hadden geluk en kwamen een berberfamilie tegen die op doortocht was. Heel bijzonder om bij hen een kop thee te drinken. Vervolgens struinden we via een lege rivierbedding naar beneden richting hotel waar we tegen het eind van de ochtend aankwamen.

Je kunt hier lunchen voordat je doorrijdt naar Ait Benhadou, maar je kunt ook onderweg een hapje eten. Onderweg kom je door de palm-oase van Skoura, een aanrader voor tussenstop. Via de palmentuin van hotel Kasbah Ben Moro wandelden wij in tien minuten naar de gelijknamige kasbah. De volgende stop onderweg is Ouarzazate, een provinciestad bekend om haar filmstudio’s. Hier hebben wij gepind en getankt en reden toen snel weer verder.

Decorative torn edge

Je laat de groene valleien achter je en rijdt een semi-woestijn gebied binnen. Als uit het niets verschijnt de imposante kasbah Ait Benhaddou. Een kasbah is een soort fort, van klei met stro, waar een dorpsgemeenschap in woont. Er worden nog enkele kasbah’s bewoond, maar niet meer zoveel als vroeger. Eerst rijd je naar je eigen lemen hotel in kasbah stijl. Het heeft enkele sfeervolle kamers, een lekker zwembad en een terras met uitzicht op de kasbah.

’s Middags steek je op eigen houtje de rivier over. Als het water hoog staat klim je op de rug van een ezel of wandel je over de brug verderop. In de kasbah dwaal je door straatjes en poorten die omhoog kronkelen. Boven aangekomen heb je uitzicht op het atlasgebergte waarbij de toppen vaak zijn bedekt met sneeuw. Wil je iets drinken of eten, wandel dan naar restaurant Timlait, aan de rechterzijde van de kasbah. Vanuit hier kun je ook een kamelentocht maken of een mountainbike huren.

Decorative torn edge

Dag 3 – Ait Benhaddou – Marrakech

Reistijd: circa 5 uur

Het ontbijt wordt op het terras met uitzicht op de kasbah geserveerd. Na de Marokkaanse pannenkoekjes en stokbroodjes met jam stapten we de auto in richting Marrakech. Na ongeveer een uur kronkelt de weg omhoog de bergen in. Terrassen met tarwe, cactussen en palmbomen wisselen elkaar af. Je rijdt door kleine dorpjes met de witte toppen van het Atlasgebergte op de achtergrond. Vervolgens rijd je het drukke Marrakech binnen. Na de rust van de binnenlanden was dit best even wennen. Je rijdt hier over drukke kruispunten met brommertjes die zigzaggend tussen de auto’s doorrijden. Dan lever je je huurauto in in bij de verhuurmaatschappij.

Zoeven door de souks is onze Marrakech bouwsteen vol kleuren en geuren. Op Marrakech word je verliefd, en zoals je weet: liefde gaat door de maag. We nemen je mee naar de straatjes van de souks waar je het echte Marrakech beleeft en de geheimen van de Marokkaanse keuken ontdekt

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

Kasbah’s en dadelvalleien

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

Todra kloof Marokko slapen
Todra kloof overnachting
Todra kloof uitzicht
special stay todra kloof
Variant
1

Kasbah's en dadelvalleien - verblijf in grot

 • Reissom:
  € 94,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  1 extra nacht in een grot van een eco-lodge bij de Todra kloof, inclusief ochtendwandeling door de omgeving met een gids

Heb je weleens in een grot geslapen? Vast niet! Dat kan hier als je kiest voor onze special stay overnachting bij de Todra kloof. Hoe dieper je de kloof in rijdt, hoe smaller het wordt. Het smalste stuk van de kloof is indrukwekkend om te zien, maar het trekt zoveel toeristen aan dat het druk aan kan voelen. Om bij de eco-lodge te komen waar je overnacht, laat je de touringcars achter je en rijd je nog dieper de kloof in. Je verblijft hier in een bijzonder unieke grotkamer, die rechtstreeks uit de rotswand is gehouwen. Elektriciteit wordt hier opgewekt door middel van zonnepanelen en een generator, daarnaast zorgen kaarsen en olielampjes ’s avonds voor een sfeervolle verlichting. De volgende ochtend neemt een gids je mee voor een wandeling in de omgeving.

De lodge heeft een beperkt aantal kamers, dus raden we je aan om tijdig te boeken.

Decorative torn edge

Deze bouwsteen is goed te combineren met

bouwsteen

Zoeven door de souks

 • Marrakech
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 162,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern