Ga naar inhoud

Riksja Travel
Marokko
Geld Marokko

Geld in Marokko

Voorbereid op reis
Pinautomaat, geld Marokko

Geld in Marokko

De munteenheid van Marokko is de Dirham. Één euro is ongeveer 11 Dirham. Je mag maximaal 1000 Dirham in- of uitvoeren. We raden je aan om bij aankomst niet te veel geld te wisselen. Het zou zonde zijn als je bij vertrek nog veel lokaal geld over hebt.

Pinnen en creditcard

We raden je aan om aan het begin van je Marokko rondreis direct geld te pinnen zodat je meteen wat lokaal geld hebt om de eerste middag mee te redden. Op de luchthavens en in de steden is er de mogelijkheid om te pinnen. Marrakech is hier een voorbeeld van.

In de grotere hotels en winkels en zelfs in sommige souks kun je steeds vaker terecht met creditcard. We raden je echter aan om hier niet al te veel van uit te gaan en altijd contant geld mee te nemen, aangezien onze reizen juist het kleine, knusse en gezellige Marokko aandoen. Mocht je gebruik maken van een huurauto tijdens je reis, dan is het hebben van een creditcard verplicht. Een lege slip van je creditcard wordt dan als borg gehanteerd.

Fooi en afdingen

Het is gebruikelijk om een fooi te geven in restaurants, aan de taxichauffeur, gids en in hotels. Voor een kleine service is 10 Dirham (ca. 1 euro) voldoende. Heb je bijvoorbeeld een privé chauffeur en ben je uitermate tevreden over de service dan kan je natuurlijk altijd wat meer geven. In een restaurant is een fooi van ongeveer 10% gebruikelijk. Uiteraard kunt u altijd meer of minder geven, afhankelijk van de service. Wij gaven gemiddeld € 25,- a € 30,- euro per persoon per dag uit aan maaltijden, fooien, benzine en entreegelden.

Afdingen is de tweede natuur van Marokkanen. Wil je respect van de verkoper; ding dan af. Met name bij het kopen van een souvenir in de souks is het verstandig om af te dingen. Je kan op ongeveer 1/3 van de prijs beginnen. Bedenk goed wat je zelf voor het artikelen wilt betalen; dan betaal je nooit teveel. Verkopers gaan er altijd van uit dat er onderhandeld wordt over de prijs en ze zullen hoog beginnen.

Taroudant markt
Todrakloof, geld Marokko

Gebruik van je betaalpas buiten Europa

Bij de meeste Nederlandse banken zijn om veiligheidsredenen bankpassen standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Je kunt er zelf voor kiezen om deze uit te breiden naar ‘wereld’, zodat je pinpas ook buiten Europa bruikbaar is. Omdat je gaat reizen buiten Europa raden we je aan dit voor vertrek te doen. Voor meer informatie kun je contact met je bank opnemen.

world