Menu background

Naar boven

Underberg langs de Sani Pass

bouwsteen

 • Reisschema:
  Underberg – Sani Pass - Lesotho
 • Reisduur:
  3 dagen / 2 nachten
 • Reissom:
  vanaf € 192,- p.p. bij 2 personen
 • Inclusief:
  o.a. 4x4-tour Sani Pass met gids
De Sani Pass is een ervaring op zich. Ooit aangelegd als handelsroute, waar men met pakezels de bergpas overging, tegenwoordig vooral bezocht door toeristen vanwege de nog steeds onverharde wegen, haarspeldbochten, bergrotsen en fenomenale uitzichten op ruim 2800 meter hoogte.

Op de top ga je de grens over naar Lesotho waar je al snel Basotho-herders te paard tegenkomt. Altijd met een warme deken over de schouders geslagen. Ze leven eenvoudig en zelfstandig op deze grote hoogte. Je kunt letterlijk en figuurlijk even proeven van hun leven. Neem een kijkje in hun huis, proost met een lokaal biertje of proef het zelfgemaakte brood. Tijdens deze bouwsteen slaap je twee nachten in een eenvoudige berghut of kleinschalig guesthouse aan de voet van de Sani Pass in Underberg. Daardoor heb je een volledige dag voor de 4x4 Sani Pass-excursie met gids.
Underberg Sani Pass
Decorative torn edge

Dag 1 – aankomst in Underberg

reistijd circa 3 uur, 250 km

Vanuit de noordelijke Drakensbergen of Umhlanga, een kustplaatsje bij Durban, rijd je richting Underberg, aan de voet van de zuidelijke Drakensbergen. Het is ongeveer drie uur rijden, dus je hebt voldoende tijd om onderweg te stoppen en om rustig te ontbijten. Maak nog een wandeling door de Drakensbergen of neem een kijkje in Pietermaritzburg, een historische stad met koloniale invloeden. Een bezoekje waard vonden wij. We slenterden door het centrum langs boetiekjes en kunstgaleries, keken omhoog naar de huizen met rode stenen in Victoriaanse stijl en stonden even stil bij het beeld van Mahatma Ghandi. In deze stad werd hij ooit vanwege zijn huidskleur uit de trein gezet, ondanks het feit dat hij een eersteklas ticket had.

Je bestemming is Underberg, een traditioneel, oud boerendorp met een mix van winkeltjes, pubs en stoffige wegen. Net buiten het centrum van Underberg ligt je accommodatie. Je slaapt in een kleinschalig pension of eenvoudig bergchalet. Het is knus, maar verwacht er niet teveel van. In de omgeving kan het erg koud worden, vooral in de Zuid-Afrikaanse winter. Neem dan ook warme kleding mee.

Decorative torn edge

Dag 2 – Vanuit Underberg dagtrip Sani Pass – Lesotho

reistijd circa 100 km

Vandaag ga je naar de top van de Sani Pass, de grens over naar Lesotho. Paspoort mee! Je ontmoet onze gids rond 9.00 uur. De weg naar de grens van Zuid-Afrika is redelijk goed. Halverwege de Sani Pass wordt het pas echt hobbelig. De 4×4 doet zijn werk. Houd je goed vast, maar vergeet niet van de omgeving te genieten. Al schuddend komen we vooruit, we zijn blij dat we zelf niet rijden. Dit is de African massage zoals gids Steve het noemt. Onderweg kijken bavianen en klipdassies je guitig aan en vertelt je gids over de omgeving. Met een stempel van Lesotho in je paspoort ga je verder. De lokale bevolking, de Basotho, loopt in dekens en bivakmutsen. Wij reizen in de herfst (mei) en het is vandaag 5°C. Brrr, de meegebrachte warme kleding komt ons goed van pas. Boven op de top is bijna geen begroeiing. Het dorpje is klein en staat naast een schapenscheerfabriek. De wol en mohair zijn goede inkomsten voor de bevolking.

Decorative torn edge

We nemen een kijkje bij een vrouw thuis, proeven haar zelfgemaakte brood onder het genot van een biertje. In de winter verhuizen veel mensen tijdelijk, vertelt de gids ons, om in de zomer weer terug te komen om schapen te fokken. In de wintermaanden verdienen ze hun boterham in lager gelegen gebieden.

Je luncht in de hoogste pub van Afrika en hebt uitzicht over de vallei op ruim 2800 meter hoogte. Voldaan van alle indrukken rijden we over dezelfde hobbelende weg terug naar het guesthouse. Om een uur of drie ben je weer ‘thuis’. Met een kop thee of een goed glas wijn heb je alle tijd om bij te komen van de dag. Later die middag waren wij te vinden bij restaurant The Old Hatchery, gelegen bij Underberg. Het restaurant heeft een traditionele Zulubouwstijl en kijkt uit over hun eigen foreldam en waterval. Leuk: in het weekend geldt de regel ‘bring your own’. Op zaterdag neem je je eigen drankjes mee en op zondag vlees voor een Zuid-Afrikaanse braai.

Decorative torn edge

Dag 3 – vertrek Underberg

Na deze kennismaking met Lesotho en de Sani Pass, neem je afscheid van Underberg. Tank je auto vol, koop in Underberg postzegels voor een kaartje naar huis en gaan op die pad zoals de Zuid-Afrikanen het zeggen. Afhankelijk van je reisroute kun je daarna in de auto stappen om richting de kust of de noordelijke Drakensbergen te rijden met de bouwsteen Drakensberg Staproete. Reis je per auto richting het zuiden, dan haak je in bij Coffee Bay met onze Transkei bouwsteen. De meeste reizigers slaan dit stuk van Zuid-Afrika over, omdat ze niet genoeg tijd hebben. Heb jij wel de tijd en wil je van de gebaande paden af, dan is dit je kans. Je zult versteld staan van de natuurrijke omgeving. Je ziet de kust, kunt langs het geboortedorp van Mandela rijden en eindigt bij het Addo Elephant Park waar je volgende bouwsteen start.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

Deze bouwsteen is goed te combineren met

Uitzicht bij Drakensbergen
bouwsteen

Drakensbergen staproute

 • Umhlanga - Drakensberg
 • 4 dagen / 3 nachten
 • vanaf € 179,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
bouwsteen

Mandela’s Transkei

 • Oribi Gorge/Kokstad - Port St. Johns - Coffee Bay - Cintsa
 • 5 dagen / 4 nachten
 • vanaf € 328,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge