ANVR logo
Calamiteitenfonds logo
SGR logo
Menu background

Naar boven

Drakensbergen staproute

bouwsteen

 • Reisschema:
  Umhlanga - Drakensberg
 • Reisduur:
  4 dagen / 3 nachten
 • Reissom:
  vanaf € 198,- p.p. bij 2 personen
 • Inclusief:
  o.a. picknicklunch
Dé bouwsteen voor natuurliefhebbers en wandelaars: bergschoenen aan en 'bly op die pad'. Grillig gevormde bergen, groene bloemenvelden en water dat tientallen meters naar beneden klettert, zijn je uitzichten voor de komende dagen. Wandeltochten zijn er in alle afstanden en gradaties en daardoor is het gebied voor iedereen toegankelijk. Van ons krijg je een informatiepakket mee over de verschillende wandeltrails in de omgeving en tips voor onderweg. Wij zorgen voor een picknicklunch, zodat je niet gebonden bent aan een restaurantje overdag. Er zijn picknickplekken genoeg. Je slaapt twee nachten aan de voet van de Drakensberg in Champagne Valley. Door de centrale ligging is dit de ideale uitvalsbasis voor wandelingen in de omgeving.

Voordat je de bergen intrekt, plannen we bewust een nachtje aan de kust bij Durban om je lange rijafstand te onderbreken.
Uitzicht bij Drakensbergen
Decorative torn edge

Dag 1 – St. Lucia – Umhlanga

reistijd circa 3 uur, 220 km

Je rijdt naar een van de strandplaatsen in de buurt van de havenstad Durban. Wij hebben Durban als een drukke stad met onprettige sfeer ervaren en geven de voorkeur aan kleinere plekken zoals Umhlanga en Ballito, pal aan de Indische Oceaan. Als je de zee in wilt, vraag dan ter plaatse waar je het beste kunt zwemmen, want er zijn soms sterke stromingen. Vind je het zeewater in de winter te koud, dan blijft het strand aangenaam voor een wandeling. Je guesthouse met zwembad ligt op enkele minuten rijden van het strand. De kamer is sfeervol ingericht en van alle gemakken voorzien. ’s Avonds rijd je in tien minuten naar het centrum voor je avondeten.

Decorative torn edge

Dag 2 – Umhlanga – Drakensbergen

reistijd circa 3 uur, 225 km

Na het ontbijt rijd je dwars door het binnenland naar de Drakensbergen. Het landschap wordt heuvelachtiger met in de verte de pieken van de Drakensbergen. Het Drakensberg massief heeft toppen van 1700 tot 3500 meter met talrijke bergbeekjes die erdoorheen lopen. Als je op tijd aankomt in Champagne Valley, kun je ’s middags al een wandeling door de bergen maken. Naast wandeltrails kun je hier ook andere activiteiten ondernemen, zie onderaan de pagina. Je slaapt in een bergcottage op een boerderij met uitzicht op de hoge toppen met open haard. Na een dag in de frisse berglucht, zakten we ’s avonds op de bank met een glas Zuid-Afrikaanse rode wijn.

Decorative torn edge

Dag 3 – Wandelen in de Drakensbergen

Vandaag heb je de hele dag om de bergen in te gaan, dus trek de veters goed aan. Loop, voordat je de auto instapt, nog even langs de keuken. Wij hebben hier een ingepakte picknicklunch voor je klaarstaan, zodat je tijdens de wandeling niet afhankelijk bent van een lunchplek. Je rijdt in twintig minuten naar het dichtstbijzijnde startpunt van de wandelingen. Loop over smalle paden en uitgestrekte weides door de bergen en naar watervallen. Als je goed kijkt, zie je misschien de zwarte adelaar, de lammergier, dassen en verschillende soorten gnoes. In de zomermaanden (oktober tot maart) is het weer wisselvallig. Temperaturen schommelen van 15°C tot 35°C en er komen hevige stortbuien voor. Een poncho of plu is dan geen overbodige luxe.

Decorative torn edge

Dag 4 – Vertrek uit Champagne Valley

Vandaag eindigt je trip in de Drakensbergen. Vlieg je terug vanaf Johannesburg, dan rijd je in ongeveer vier uur naar de luchthaven. De meeste vluchten vertrekken ’s avonds, dus als je aan het eind van de ochtend vertrekt, heb je genoeg tijd.

Of vervolg je reis met een 4×4 over de kronkelende Sanipass waarbij je langs watervallen en over haarspeldbochten naar het hooggelegen koninkrijk Lesotho rijdt met gids. Je bezoekt de lokale bevolking en luncht in de hoogste pub van Afrika.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

Drakensbergen staproute

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

Variant
1

Optionele excursie: ziplineavontuur

 • Reissom:
  € 48,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  canopytour in Drakensberg met gids

Tijd voor een sportief uitje. Na een stevig ontbijt rijd je naar het beginpunt van de tokkelbaan. De gids geeft je hier instructies en legt uit hoe je je harnas om moet doen. In een legertruck rijd je de berg op, en na nog een korte hike kan het tokkelen beginnen. De eerste ‘sprong in het diepe’ vonden we een beetje spannend, maar daarna hadden wij al snel de smaak te pakken en roetsjten we als een ware Tarzan tussen de boomtoppen door. Na crie tot vier uur ben je weer terug bij het beginpunt.

Decorative torn edge
Variant
2

Optionele excursie: steppen

 • Reissom:
  € 36,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  steptocht met begeleiding

Groene bergen, glooiende graslanden bezaaid met bloemenvelden, watervallen en bergbeekjes. Dat zijn de indrukwekkende Drakensbergen. Waar de meesten hier gaan hiken, stap jij op de step. Volgens ons een leuke manier om dit gebied op je gemak te verkennen. Samen met een gids daal je zo’n vijf kilometer af in deze twee uur durende excursie. In het begin is het misschien nog even wennen, maar al gauw heb je de smaak te pakken en zijn ook de wat steilere afdalingen een peulenschil.

Decorative torn edge
Je cottage vlakbij Giants Castle
Kamer in je cottage - Zuid-Afrika
Eetkamer in je cottage - Drakensbergen
Variant
3

Verander je verblijf: bijsonder plekkie Giants Castle

 • Reissom:
  € 385,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  3 nachten in sfeervolle cottage inclusief ontbijt en diner

Je slaapt in ‘ons bijsonder plekkie’ aan de voet van de Drakensberg. De lodges kijken uit over Bushmans River en Giants Castle. Het laatste stukje is een pittig ritje over het zandpad, maar als je het uitzicht ziet, weet je waarom er voor deze plek gekozen is. We hebben dit guesthouse eigenlijk per toeval ontdekt. Het is zeer kleinschalig en rustig gelegen en er kunnen maximaal tien gasten verblijven. De eigenaar is erg creatief met hout en dit is terug te zien in de inrichting. Ontmoet ’s avonds de andere gasten voor een aperitiefje bij het haardvuur en laat je culinair verrassen. In de omgeving kun je diverse wandelingen maken, paardrijden, mountainbiken of kanoën. Houd er rekening mee dat je voor het wandelgebied nog een stukje moet rijden.

Decorative torn edge

Deze bouwsteen is goed te combineren met

Underberg Sani Pass
bouwsteen

Underberg langs de Sani Pass

 • Underberg – Sani Pass - Lesotho
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 211,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
st lucia zuid afrika
bouwsteen

St. Lucia nijlpaarden bootsafari

 • St. Lucia Wetlands - Hluhluwe NP
 • 4 dagen / 3 nachten
 • vanaf € 195,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
bouwsteen

Kwazulu-Natal: Battlefields & Zulu’s

 • Dundee - Battlefields
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 240,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
bouwsteen

Mandela’s Transkei

 • Oribi Gorge/Kokstad - Port St. Johns - Coffee Bay - Cintsa
 • 5 dagen / 4 nachten
 • vanaf € 353,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern