Riksja Travel Bouw je eigen reis

Naar boven

Vijf redenen waarom Nepal op je bucketlist hoort

blog

Nepal is een ontzettend veelzijdige bestemming. In de hoofdstad Kathmandu vind je een mengeling van het boeddhisme uit Tibet en het hindoeïsme uit India: kleurrijke gebedsvlaggen en rijkversierde sari’s. De Himalaya vormt een groot onderdeel van het land. Sterker nog: in Nepal vind je acht van de tien hoogste bergen ter wereld! Zit jij te denken over een reis naar Nepal? Dit zijn de vijf belangrijkste redenen om vandaag nog Nepal op je bucketlist te zetten.

Decorative torn edge
Geschreven op
donderdag 16 januari
Geschreven door

1. Omdat je de Himalaya wilt zien (en trotseren)
Trekking bergen Nepal

Oké, de Ardennen zijn leuk. En de Alpen zijn ook echt wel gaaf, als ski- én als wandelbestemming. Maar het adembenemende uitzicht op de Himalayatoppen tijdens een trekking in het Annapurna- of Everest-gebergte is toch écht what (avonturier-)dreams are made of. Plus: het gevoel van trots als je samen de hoge bergpas hebt getrotseerd is werkelijk onbeschrijflijk.

Nepal kent overigens een enorme afwisseling aan trekkingen, waardoor er voor iedereen een wandelvakantie in Nepal mogelijk is. Wil je een goede indruk van het trekkersleven krijgen? Neem dan bijvoorbeeld de Poon Hill-trekking: vijf dagen waarbij je in lodges slaapt en tussen de 1500 en 3200 meter hoogte loopt. Je doet het samen met een ervaren gids en de dragers dragen je spullen. Bevalt het, dan kun je later altijd nog die Everest Basecamp Trekking op je bucketlist zetten.

Meer over trekkingen in Nepal

2. Vanwege de veelzijdigheid van het land én het landschap
Landschap Nepal

Van jungles tot vlaktes en van bossen tot besneeuwde bergtoppen, in Nepal vind je het allemaal. Nepal is een land van uitersten. In de lagere gedeeltes (het zuiden) van het land is het klimaat (sub)tropisch en spot je in Chitwan National Park zomaar een gepantserde Chitwan neushoorn, luipaarden, beren of wilde olifanten, terwijl je rondom de hoofdstad Kathmandu groene valleien vindt met ‘Middeleeuwse’ dorpen waar je teruggaat in de tijd. Door het hele land vind je schitterende boeddhistische kloosters, hindoeïstische tempels en natuurlijk de kenmerkende wapperende gebedsvlaggetjes en vanaf vele plaatsen in het land heb je uitzicht op de besneeuwde bergtoppen van de Himalaya.

Juist de combinatie tussen de cultuur in de Kathmandu-vallei, de avontuurlijke trekkingen in het Annapurna- of Everest-gebergte en de dieren in Chitwan maken Nepal een fascinerende en veelzijdige bestemming.

3. Vanwege het pure en oprechte leven
reis door nepal

In Nepal wonen ruim 28 miljoen mensen, waarvan de meesten in de Kathmandu-vallei en langs de grens met India. Nepalezen zijn zowel boeddhistisch als hindoeïstisch. Ze leven heel anders dan westerlingen: materiële verlangens bannen ze volledig uit, hechten veel waarde aan karma en dharma en richten zich erg op het ontwikkelen van de geest. Kortom: je komt in een totaal andere, indrukwekkende en inspirerende wereld terecht.

4. Omdat je het heerlijke Nepalese eten wilt proeven

Eten met locals

De traditionele Nepalese keuken bestaat grotendeels uit linzen, rijst en groente curry’s. De meeste Hindi Nepalezen zijn vegetariër, maar de Newari (de inheemse bevolking van de Kathmandu-vallei) zijn daarentegen weer grote vleeseters. In de Nepalese keuken worden veel kruiden gebruikt, waaronder komijn, sesamzaad, kurkuma, knoflook, gember, kruidnagel, kaneel, peper en mosterdzaad, maar het is niet zo pittig als de Indiase keuken. Het nationale gerecht is Dal Bhat: rijst met linzensoep en groente, meestal in een curry. Voor de Nepalezen is het een van de belangrijkste eiwitbronnen, en voor jou als trekker dus ook!

5. Vanwege de vriendelijkheid en behulpzaamheid van de Nepalezen

Lokaal contact

Nepalezen zijn zachtaardige, vriendelijke mensen. Ze zijn bescheiden, ontzettend beleefd en goedlachs, ongeacht hun afkomst of godsdienst. Ook al spreekt het overgrote deel van de bevolking geen Engels (vaak zijn het alleen de gidsen voor de excursie of trekking die Engels spreken), behulpzaam zijn ze altijd. Om echt in contact te komen met de Nepalese bevolking, slaap je op sommige plekken in een homestay: bij de Nepalezen thuis. Zo verblijf je nabij Pokhar een nacht in een Tibetaanse gemeenschap – een unieke mogelijkheid om te ervaren hoe het leven van Tibetanen in Nepal echt is.

Boek jouw individuele rondreis door Nepal

En … staat Nepal inmiddels op jouw bucketlist en kun je niet wachten om hiernaartoe te reizen? Bekijk dan eens onze kant-en-klare Nepal-reizen en laat je inspireren. Of ga zelf lekker puzzelen en stel je eigen Nepal-reis samen met onze bouwstenen!

Stel jouw individuele rondreis samen

background-pattern