Riksja Travel brengt je dichterbij

Naar boven

5 redenen waarom Lapland een plekje bovenaan je bucketlist verdient

blog

Geschreven op
dinsdag 24 december
Geschreven door

Haal je warme jas maar van zolder en zoek je muts en handschoenen erbij, want een reis naar Lapland staat garant voor kou. Én voor een onvergetelijke ervaring in de sneeuw! Je glijdt tijdens je Lapland vakantie achterop de huskyslee dwars door een sprookjesachtig wit landschap, om vervolgens lekker op te warmen in de sauna van je chalet. Zit jij te denken om een reis naar Lapland te maken? Wij zetten vijf redenen waarom Lapland een plekje bovenaan je bucketlist verdient op een rij.

1. Op de huskyslee door de sneeuw

Huskyslee rijden lapland

 

Dé reden waarom veel mensen Fins Lapland bezoeken is om een ritje te maken op een huskyslee. Per tweetal krijg je een slee en een team van zes husky’s. Zo kan er eentje sturen en heeft de ander tijd om foto’s te maken en te genieten van de omgeving. Je glijdt soepel over bevroren meren en rivieren en verbaast je over hoe stil de omgeving is als er zo’n dik pak sneeuw ligt. Na een tijdje voel je je neus niet meer, maar dat komt gelukkig vanzelf weer goed als je lekker opwarmt bij de houtkachel in je chalet. Of in je eigen sauna, natuurlijk!

2. De kou

Kou in Lapland

De winter in Lapland is koud met een hoofdletter K. Het is er het koudst als de dagen het kortst zijn, omdat de zon zich dan natuurlijk het minst laat zien. Van half december tot half januari komt de zon net niet boven de horizon en kan de temperatuur dalen tot extreme kou van -30 graden Celsius. Toegegeven: je moet je er echt wel even op instellen, maar waar ter wereld maak je zulke temperaturen mee? Plus, als je een Laplandse winter aankunt, is iedere Nederlandse winter voortaan een eitje. En zoals oma altijd zegt: op kou kun je je kleden. Zelfs op -30 graden Celsius! Wij hebben dé koffer-essentials alvast op een rij gezet.

Handige tips voor je Lapland-reis

3. Rendieren spotten en de Kerstman bezoeken

Rendier

Lapland is natuurlijk een van de beste landen om rendieren in het wild te spotten. Het schijnt zelfs zo te zijn dat er meer rendieren dan mensen in Lapland wonen! Tijdens een rendiersafari word je door een rendierherder meegenomen op een slee om de dieren met eigen ogen te zien.

En speaking of rendieren, wist je dat de Kerstman in Lapland woont? Wat Madrid is voor Sinterklaas, is Rovaniemi voor de Kerstman. Alleen zul je in Madrid nooit de Sint tegenkomen, maar de Kerstman in Rovaniemi wel! Even buiten de stad ligt namelijk – exact op de poolcirkel – het Santa Park: een themapark (of eigenlijk themadorp) dat de woonplaats van de Kerstman is. Je kunt er zelfs brieven naartoe sturen. Een bezoekje waard, maar stel je wel in op hordes toeristen.

4. Met eigen ogen het noorderlicht zien

Noorderlicht spotten

Het noorderlicht is een van de meest spectaculaire en bijzondere natuurverschijnselen ter wereld. Een indrukwekkende lichtshow aan een donkere hemel, volledig ‘gemaakt’ door Moeder Natuur. Bij velen staat het spotten van het noorderlicht dan ook op hun bucketlist, en dat begrijpen wij maar al te goed! Het noorderlicht spot je het best zo dicht mogelijk bij de Noordpool. Dat betekent dus (het noorden van) Canada, (het noorden van) Noorwegen, (het noorden van) Groenland, in IJsland óf … Lapland! Vergeet niet om een goede camera mee te nemen en check vooral voor vertrek nog even onze fotografietips.

Zó fotografeer je het noorderlicht

5. Snowboarden en skiën in Lapland

Wintersport in Lapland

Wintersport in Lapland? Jazeker, júíst in Lapland! De skigebieden in Lapland zijn een stuk rustiger dan in de Alpen. De pistes zijn weliswaar iets korter dan in Oostenrijk of Frankrijk, maar je kunt wel meteen zonder te wachten met de stoeltjeslift omhoog voor een volgende afdaling. Extra pluspunt: in veel skigebieden in Lapland kun je ook gewoon ’s avonds skiën en snowboarden. De liften blijven als de zon onder is gewoon open en de pistes worden verlicht. Als het een heldere nacht is, kan het zelfs maar zo zijn dat je vanuit de skilift het noorderlicht ziet!

Lapland op je bucketlist

En … staat deze winterse bestemming nu op je bucketlist, of stond het daar eigenlijk al? Bekijk dan eens onze kant-en-klare Lapland-reizen. Wij hebben drie uiteenlopende individuele rondreizen samengesteld, die uiteraard helemaal op basis van jouw wensen aangepast kunnen worden. Laat je ook inspireren door onze andere Europa-bestemmingen zoals bijvoorbeeld IJsland, Georgië of Portugal!

background-pattern