Handige weetjes

Algemene informatie

Handige weetjes voor vertrek

De oorspronkelijke Lapse bevolking: de Saami

In het noorden van Lapland wonen de Saami, een nomadisch volk dat van oorsprong door Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland rondtrok. Vroeger leefden ze in rendiertenten maar sinds de 17de eeuw wonen ze vaker op een plek. De in totaal circa 6000 Saami (in Finland) zijn visser of boer. Hun traditionele kledij is kleurrijk, met veel rood, geel en blauw en veel laagjes. De Saami wonen een stuk noordelijker dan Rovaniemi, maar je komt soms wel elementen uit hun cultuur tegen tijdens je Lapland-reis.

Handige weetjes Lapland
Handige weetjes Lapland

Taal en cultuur

De Lapse bevolking spreekt Fins en Zweeds is de tweede officiële taal. Het is een taal waar wij geen touw aan vast konden knopen. Klinkers plakken ze allemaal achter elkaar. De lange onuitspreekbare woorden zijn ware tongtwisters als je het uit probeert te spreken of er iets van probeert te begrijpen. Woorden die wij oppikten (en uit konden spreken) tijdens het reizen:
Hei = hallo
Mitä Kuuluu = hoe gaat het?
Paljon kiitoksia = hartstikke bedankt
Kippis = proost!
Hei hei of moi moi = doei

Goed om te weten

Het tijdsverschil tussen Nederland en Lapland is in de winter (en zomer) 1 uur. Het is in Lapland een uur later. In Lapland gebruikt men hetzelfde voltage als bij ons; 220 volt. Je kunt ook dezelfde stekkers gebruiken.

Tijdens je reis ben je veel buiten en in de sneeuw. Goede waterdichte warme schoenen (bijvoorbeeld snowboots) zijn dan ook een must zodat je warme voeten houdt. Een ski-jas en skibroek heb je ook hard nodig. Verder is veel laagjes prettig; een (thermo)t-shirt of hemd, shirt met lange mouwen, een vestje, een warme (fleece) trui en iets met een col.

Handige weetjes Lapland

Wat stop je in de koffer?

De inhoud van je koffer of tas is vooral warme (ski)kleding. De dikke kleding neemt vaak veel ruimte in, een grote koffer vonden wij daarom praktisch. Neem daarbij een dagrugzak mee, om je spullen voor tijdens de excursies in te doen.

Naast deze kleding vonden wij het volgende onmisbaar in onze tas:
– warme pyama voor de koude nachten
– dikke (ski)sokken (en extra paar)
– sjaal, (waterdichte) handschoenen en een muts
– skibril of zonnebril geschikt tegen fel sneeuwlicht
– zonnebrand voor de uitstekende neus
– thermo-ondergoed
– extra batterijen voor je camera, want door de kou zijn je batterijen sneller leeg

 

Eten en drinken

De dag in Lapland begint met een uitgebreid ontbijt; we hebben nog nergens eerder zo’n uitgebreid ontbijtbuffet gezien als dat je in Finland krijgt. Begint je maag te knorren rond koffietijd? Neem dan een Finse pulla, een zoet koffiebroodje. Lunchen doe je tijdens je reis vaak in picknickvorm. In (of buiten) de tent wordt het kampvuur gemaakt waar al snel een grote theepot boven pruttelt. ’s Avonds komt er weer een stevige maaltijd op tafel. Je begint met een soep van zalm en aardappelen. Daarna staat er vaak eland- of rendiervlees op het menu. Onze favoriet is ‘poronpaisti’; gebraden rendiervlees met aardappelpuree, augurk en zure poolbessen.

Bezoek aan de Kerstman

De Kerstman komt uit het hoge noorden van Lapland. Finnen noemen hem Joulupukki en hij woont op de poolcirkel vlakbij het plaatsje Rovaniemi. In Santa Claus Village (Joulupukin Paja op z’n Fins) woont hij in een houten huis, net als de Lappen en heeft vele rendieren als huisdier. Je kunt de Kerstman het hele jaar door een bezoek brengen, de kerstbomen zijn altijd verlicht. Wij vonden het nogal een ‘tourist trap’, maar wel leuk om even een kijkje te nemen. In zijn dorp staat ook het postkantoor, waar kaarten vanuit de hele wereld aankomen die kinderen naar de Kerstman sturen.

Opwarmen in een Finse sauna

De sauna is een onmisbaar item in het leven van een Fin. In Finland (Lapland inclusief) zijn meer dan 3,7 miljoen sauna’s, op 5,2 miljoen inwoners! Dat is gemiddeld één sauna per woonhuis, en ook in de meeste kantoren is een sauna aanwezig. Openbare sauna’s zijn doorgaans strikt gescheiden tussen mannen en vrouwen en het is heel normaal dat je naakt bent. Als je zwemkleding draagt word je vreemd aangekeken, omdat het als niet hygiënisch wordt gezien. Kleed je uit voordat je de sauna ingaat en neem eerst een douche. Voel je je niet zo op je gemak in je blootje? Sla dan een handdoek om je heen. Stijgt de hitte naar je hoofd, dan stap je naar buiten om af te koelen. Of doe het op z’n Fins: duik in een ijswak of rol in de sneeuw…