Riksja Travel Bouw je eigen reis

Naar boven

Waterval IJsland

5 redenen om vandaag nog IJsland op jouw bucketlist te zetten

blog

Geschreven op
donderdag 9 januari
Geschreven door

IJsland is koud van buiten en warm vanbinnen. Je vindt er ondergrondse vulkanen en borrelende thermische bronnen, ‘verstopt’ in een landschap dat is bedekt met dikke gletsjers en een pak sneeuw. Je kunt er met je eigen ogen het noorderlicht zien en warmt na een lange dag in de natuur op bij de houtkachel. Of je nu in de zomer of winter gaat, een IJsland-rondreis is altijd indrukwekkend. Wij hebben ons hart verloren aan dit mooie eiland en delen graag onze IJsland-liefde met jou. Dit zijn vijf redenen om vandaag nog IJsland op je bucketlist te zetten!

De ruige landschappen

Ijsland landschap

Laat je niet misleiden door de naam, want als er één land is dat écht bomvol zit met ongerepte natuur, dan is het wel IJsland. Je vindt er enorme kliffen langs de kust (die overigens soms zelfs letterlijk zwart is, door de vulkanische as dat zich heeft vermengd met het zand), eindeloze vergezichten, spuitende geisers, bruisende watervallen, diepe kliffen en (actieve) vulkanen. Leuk weetje: in IJsland zijn er meer schapen dan mensen. Dat betekent ook dat je soms eindeloos kunt rijden zonder ook maar één mens tegen te komen – maar dus wel een aantal wollige vriendjes maakt onderweg.

Lekker poedelen in een hot pot

Hot pot Ijsland

Wie naar IJsland gaat, zal ongetwijfeld een bezoekje willen brengen aan een hot pot. Een hot pot is een natuurlijke warmwaterbron die meestal direct gevoed wordt met natuurlijk warm water van 40°C tot maar liefst 60°C. Door het hele land zijn veel van dat soort natuurlijke warmwaterbaden te vinden, soms zomaar langs de kant van de weg. Even de auto stilzetten, in je badkleding de hot pot in en badderen maar. Pauline, een van onze IJsland-bestemmingsexperts, zette haar vijf favoriete hot pots in IJsland op een rij.

Top 5 leukste hot pots in IJsland

Met eigen ogen het noorderlicht zien

Noorderlicht

Het noorderlicht is een van de meest spectaculaire en bijzondere natuurverschijnselen ter wereld. Een indrukwekkende lichtshow aan een donkere hemel, volledig ‘gemaakt’ door Moeder Natuur. Bij velen staat het spotten van het noorderlicht dan ook op hun bucketlist, en dat begrijpen wij maar al te goed! Het noorderlicht spot je het best zo dicht mogelijk bij de Noordpool. Dat betekent dus (het noorden van) Canada, (het noorden van) Noorwegen, (het noorden van) Groenland, in Lapland, of … IJsland! Vergeet niet om een goede camera mee te nemen en check vooral voor vertrek nog even onze fotografietips.

IJsland: dé roadtrip-bestemming

Ijsland rondreizen

IJsland is een van de beste landen voor een supergave roadtrip. Je kunt namelijk gemakkelijk zelf met je eigen huurauto door al dat natuurschoon rijden. De wegen zijn goed, het is veilig en je kunt gemakkelijk van de gebaande paden af. Het ene moment rijd je op rechte wegen, het volgende moment slinger je door steile haarspeldbochten. Tenminste, als je wel rekening houdt met het weer. De conditie van de wegen kan namelijk per week verschillen, afhankelijk van de weersomstandigheden. Het is absoluut niet ongebruikelijk dat een weg ‘s winters twee weken ‘even’ niet toegankelijk is vanwege hevige sneeuwval. Kortom: vraag de IJslanders naar de weersvoorspellingen en de toestand van de weg, zorg voor een volle tank (in de hooglanden zijn geen tankstations) en rijden maar.

Nóg een reden om naar IJsland te gaan? Het is slechts drie uurtjes vliegen vanaf Nederland! Gewoon even de benen strekken bij aankomst op het vliegveld van Reykjavik en je stapt zo fris en fruitig (zonder jetlag) je huurauto in.

De Midzomernacht 

Een van de belangrijkste redenen om IJsland in de zomer te bezoeken is omdat de wegen dan (veel) makkelijker berijdbaar zijn. Maar een ándere (nog veel belangrijkere) reden is de Midzomernacht, of eigenlijk Midzomernachten. Even uitleggen, voor het geval je nu denkt ‘ik heb nog nooit van de Midzomernachten gehoord’.

De langste dag van het jaar valt altijd rond 21 juni, ook in Nederland. De zon staat dan het hoogst en we hebben die dag de meeste zonne-uren. Maar hoe hoger de zon en hoe noordelijker het land (bijvoorbeeld dus IJsland, maar ook Lapland, Groenland en het noorden van Noorwegen, Zweden en Canada), hoe groter de kans dat het helemaal niet eens donker wordt. Vaak zelfs wekenlang, simpelweg omdat de zon niet onder gaat. Een bizarre gewaarwording die je echt eens mee moet maken, al is het alleen al omdat de IJslanders deze zogeheten Midzomernachten vieren met vreugdevuren, festivals en andere feestelijke activiteiten.

IJsland op je bucketlist

En … staat IJsland nu op je bucketlist, of stond het daar eigenlijk al? Bekijk dan eens onze kant-en-klare IJsland-reizen. Ook als je op IJsland-reis wil met je kinderen hebben wij reizen voor je klaarstaan. Wij hebben vier uiteenlopende individuele rondreizen samengesteld, die uiteraard helemaal op basis van jouw wensen aangepast kunnen worden. Laat je inspireren!

Stel jouw individuele IJsland-rondreis samen

background-pattern