Naar boven

Thermale baden in IJsland

Top 5 leukste hot pots in IJsland

blog

Wie naar IJsland gaat, zal ongetwijfeld een bezoekje willen brengen aan een hot pot (natuurlijke warmwaterbron) zoals de alom bekende Blue Lagoon. Gelijk heb je, want het is er heerlijk vertoeven in het warme water. Maar wat als je nu geen €70,- per persoon wil betalen en liever niet tussen de hordes toeristen een pootje baadt? Dan kan je best even doorlezen, want IJsland is namelijk hét land van warmwaterbronnen en natuurlijke hot pots. Samen met mijn vriend heb ik afgelopen jaar door IJsland gereisd en ben ik op zoek gegaan naar deze natuurlijke IJslandse warmwaterbronnen. Mijn geheime tip: je hoeft er niet altijd voor te betalen!
Decorative torn edge
Geschreven op
donderdag 2 april
Geschreven door
Tessa Vermij
IJsland warmwaterbronnen

1. Fosslaug

Absoluut mijn favoriet! Deze natuurlijke IJslandse warmwaterbron ligt in het noorden van IJsland midden in de velden. Het is even zoeken, maar eens je het ‘bad’ gevonden hebt, wil je er niet meer weg. Je kan je auto parkeren bij een nabijgelegen boerderij. Vanaf daar is het een stukje lopen door de velden. Zie je aan je rechterkant een waterval? Dan kom je in de buurt! Toch dacht ik even verdwaald te zijn en geloofde ik niet helemaal dat er effectief een warmwaterbron te vinden was. Gelukkig hebben we doorgezet, want plots zagen we het dampende bad verschijnen achter een heuvel, net naast een rivier. Het was even wennen met mijn grote teen in het hete water van 40°, maar eens ik mijn plekje had gevonden op een kleine rots in het water, kon het genieten beginnen. Wat een prachtig uitzicht! Het voelde als mijn eigen plekje in IJsland, met niemand om me heen (enkel een paar schapen in de verte) en een landschap om in te verdwalen.

Let wel, aangezien het midden in de velden gelegen is vind je er geen kleedhokjes. Lekker puur natuur!

2. Kvika Footbath

Koude voeten tijdens je stadsbezoek aan Reykjavik? Ga dan even opwarmen in het “Kvika footbath”. Het is wat uit het centrum gelegen, maar met je huurauto in 10 minuutjes bereikbaar. Het is gemaakt door een aantal IJslanders en wordt ook voornamelijk door de locals bezocht. Het bad is erg klein, maar ideaal voor wat quality time met je reisgenoot. Je hebt er bovendien een mooi uitzicht op zee en het bergachtige landschap van Snaefellsnes.

3. Landbrotalaug

Ooit een verscholen natuurlijke IJslandse warmwaterbron, maar inmiddels (helaas) ontdekt door de toeristen. Het is de moeite waard om er een korte tussenstop te maken wanneer je tijdens je rondreis een bezoek aan het schiereiland Snaefellsnes maakt. Hier vind je namelijk één van de weinige hot pots waar je helemaal in kan staan en nog steeds tot boven je schouders in het hete water zit. Dit is uitzonderlijk, want in de meeste hot pots moet je best wat moeite doen om helemaal ondergedompeld te zijn in het hete water. Het is niet ver van de Ring Road gelegen (de enige weg die rond IJsland gaat), maar je hebt toch het gevoel dat je “in the middle of nowhere” bent. Je hebt namelijk zicht op de uitgestrekte lavavelden van Snaefellsnes.

kvika voetenbad ijsland
Warmwaterbronnen IJsland

Mijn tips: je vindt deze diepe hot pot een stukje verderop dan het “grote” bad (waar meestal zo’n 10 IJslanders en toeristen in liggen te baden). Reis je in de zomermaanden, bezoek de IJslandse warmwaterbron dan vroeg in de ochtend of heel laat in de avond. Het is dan nog steeds licht en je bent er hoogstwaarschijnlijk helemaal alleen!

Zin om wat baantjes te trekken in een warm openluchtzwembad? Seljavallalaug is het oudste zwembad in IJsland, het werd in 1923 gebouwd voor de IJslandse bevolking om te leren zwemmen. Het zwembad wordt gevuld met water van een nabijgelegen warmwaterbron en is dus erg aangenaam qua temperatuur. De route naar het zwembad is al een beleving op zich, je loopt namelijk zo’n 20 minuten door een prachtige vallei vooraleer je bij het zwembad bent. De tocht is best avontuurlijk, het pad is niet volledig aangelegd en je loopt er op goed geluk naartoe (er zijn geen wegwijzers). Af en toe waande ik me in een hele andere wereld, waar zo een trol of een elfje zou kunnen leven. Eenmaal bij het zwembad aangekomen werd het paradijs bevestigd; hier had ik ook wel willen leren zwemmen!

5. Reykjadalur

Geen hot pot, maar een hot river. In de Reykjadalur vallei kan je in een hete rivier zwemmen. De omgeving heeft iets buitenaards, er komt namelijk stoom van de bergen. Deze hot river stond hoog op mijn lijstje om te bezoeken, maar helaas kwamen we niet verder dan de parking beneden aan de vallei. Door de slechte weersomstandigheden besloten we niet aan de hike van 40 minuten beginnen, we waren namelijk al nat tot op het bot van zodra we de auto uitstapten. Gelukkig konden we wel een glimp van de rivier en de bijzondere omgeving opvangen. Hiervoor keer ik zeker nog eens terug naar IJsland!

Toch liever een bad waar je echt kan zwemmen en standaard voorzieningen hebt? Bezoek dan de Myvatn Nature Baths (zie onze bouwsteen “Stomende baden in de Diamond Circle”) in het noorden van IJsland, ook wel het kleine zusje van de Blue Lagoon genoemd. Je betaalt de helft van de prijs, het is er rustiger én het uitzicht op het omringende vulkaanlandschap is subliem.

Helemaal warm geworden van dit artikel? Bekijk dan onze rondreizen en neem contact met ons op, ik informeer je graag over de exacte locaties van bovengenoemde hot pots.

Seljavallalaug

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern