Naar boven

Rondreis IJsland

Unieke individuele rondreizen op maat

Met Riksja IJsland reis je eigenwijs en individueel. Wij hebben de beste routes al voor je uitgestippeld, waarbij jij nog volop keuze hebt om de rondreis door IJsland naar jouw hand te zetten. Hier een nachtje langer, daar een extra excursie of een special stay? Wat jij wilt. Boek de reis direct of vraag onze hulp, want die geven we je graag.

We helpen je vanuit onze eigen ervaring
Je ziet de highlights, maar mijdt de massa
Je reist individueel met lokaal aanspreekpunt
Vervoer en bijzondere excursies zijn geregeld
Je slaapt kleinschalig en sfeervol
Je reis wordt 100% CO²-gecompenseerd

Rondreizen voor in de zomer

Rondreizen voor in de winter

Waarom een rondreis door IJsland?

IJsland is een Scandinavisch eiland in de Atlantische oceaan. Het is de perfecte bestemming voor natuurliefhebbers. Tijdens je rondreis door IJsland kom je bulderende watervallen tegen zoals de Godafoss, Seljalandsfoss en de Gulfoss, je loopt door geothermische velden waar geisers water omhoog spuwen in de Golden Circle en de Diamond Circle en je bezoekt charmante steden zoals Reykjavik en Akureyri. Kort gezegd is er zó veel te doen in IJsland dat je er eindeloos over door kan praten. IJsland ligt op ongeveer 3 uur vliegen vanaf Schiphol en je kan het bezoeken in zowel de zomer als de winter. Hierbij is de zomer vaak vrij mild met temperaturen van gemiddeld tussen de 10 en 15 graden. De winter is uiteraard heel koud maar dan kan je wel het noorderlicht zien. Daarnaast is het landschap in de winter behoorlijk wit. Als je op rondreis door IJsland gaat raden we aan om lekker warme kleding mee te nemen.

waterval IJsland rondreis
Vervoer rondreis IJsland

Geothermische parken

IJsland ligt precies op de scheiding tussen de Noord-Amerikaanse plaat en de Euraziatische plaat. Dit is ook de oorzaak voor de aparte natuur. Deze 2 platen trekken elk jaar 2 centimeter uit elkaar. Door deze geologische omstandigheden zijn er ook veel plekken met geothermische activiteit op IJsland. Enkele van de geothermische gebieden zijn vrij te bezoeken voor toeristen. Zo is er in de Golden Circle de “Haukadalur” vallei en heb je in de Diamond Circle bij het Mývatn het gebied “Hverir”.

Haukadalur
Bij Haukadalur heb je de Geysir geiser en de Strokkur geiser. De Geysir is inmiddels inactief maar de Strokkur heeft nog regelmatige erupties om de 5 tot 10 minuten. Deze erupties kunnen tot 30 meter hoog komen. Overigens heeft de nu inactieve Geysir vroeger erupties gehad tot wel 122 meter! En wist je dat het woord geiser afstamt van Geysir? Dat woord is dus ontstaan in IJsland!

hverir
Hverir is een zeer actief geothermisch gebied. Hier vind je geen geisers maar wel borrelende modderpotten, stoompluimen en heetwaterbronnen. Wees gewaarschuwd want door de zwavel hangt er vaak een onaangename geur in vulkanisch actieve gebieden. Echter is het indrukwekkende landschap dat door alle activiteit rood, geel, zwart en wit gekleurd is, is het meer dan waard.
Doordat zoveel gebieden in IJsland vulkanisch actief zijn is er ook een grote hoeveelheid natuurlijke heetwaterbronnen waar je in kan dobberen. Zo heb je de Myvatn Nature Baths en de Blue Lagoon die het meest bekend zijn.

IJsland rondreis, Hverir
IJsland rondreis, Dynjandi

Nationale parken in IJsland

Reizen door IJsland betekent ook het bezoeken van nationale parken. IJsland kent drie nationale parken die je kunt bezoeken als je door IJsland gaat reizen. Snæfellsjökull NP is een van deze parken en bevindt zich op het schiereiland Snæfellsnes. Dit is het grootste schiereiland van IJsland. Dit park ligt op de 1446 meter hoge stratovulkaan Snæfell en is bedenkt met een gletsjer. Ook Vatnajökull National Park is een bezoek waard. Deze water gletsjer is de grootste gletsjer op IJsland en onder al het ijs liggen bergen en vulkanen. Een bijzondere plek die je zeker niet mag overslaan tijdens je rondreis door IJsland. Tot slot is daar Þingvellir NP. Dit nationale park bevindt zich in Zuidwest-IJsland en vormt een geologische grens tussen Noord-Amerika en Europa. Dit park bestaat uit een verzakking van de aarde van 6 bij 40 km groot. Je ziet hier de krachten van de aarde en ieder jaar wordt deze kloof ongeveer 1 cm breder.

De vele “Fossen” van IJsland

IJsland is rijk aan watervallen en tijdens jouw rondreis ga je er behoorlijk wat tegenkomen. IJsland heeft zoveel watervallen door de vele hoogteverschillen, neerslag en de Vatnajökull gletsjer bij Skaftafell. De grootste waterval van IJsland is de Dettifoss. Deze waterval is 44 meter hoog en 100 meter breed. Om dat in perspectief te brengen: de waterval is net zo groot als 314 gemiddelde Nederlandse huizen.
Andere bekende en indrukwekkende watervallen zijn de Godafoss, Gullfoss, Skógafoss, Seljalandsfoss en de Svartifoss. Naast de bekende watervallen zijn er ook veel onontdekte of minder bekende parels. Zo heb je bij de Seljalandsfoss, een waterval waar je achterlangs kan lopen, op 10 kilometer ervandaan de írárfoss. Deze is een stuk minder bekend maar kan je ook achterlangs lopen. In het Noorden van IJsland heb je de Dynjandi dit is een verzameling van 7 verschillende watervallen dicht bij elkaar.

Rondreis IJsland, Gullfoss
IJsland rondreis flora fauna

Onze tip: in IJsland zijn vaak papegaaiduikers te zien. Er zijn maar enkele plekken waar je veel kans hebt om ze te spotten. In het zuiden bij Vestmannaeyjar, Dyrhólaey of Íngólfshöfði. In het oosten bij Djúpivogur of Borgarfjörður. In het Noorden bij het eiland Grímsey en in het westen bij Bjargtangar en Látrabjarg of bij het eiland Flatey. Deze dieren zijn heel bijzonder om te zien en mogen bijna niet ontbreken van je IJsland-Rondreis!

In een week kan je al veel van de hoogtepunten van IJsland afstrepen maar wij raden aan om een compleet rondje IJsland te doen! Van dit prachtige land wil je echt alles gezien hebben. Je kan ook heel goed samen met kinderen naar IJsland. Wil je je eigen rondreis samenstellen? Neem dan een kijkje bij onze bouwstenen en vraag een rondreis op maat aan. Liever nog even oriënteren voor je vakantie in IJsland? Bekijk onze inspiratie pagina voor allemaal leuke weetjes.

Veelgestelde vragen IJsland

  • Is IJsland geschikt voor een rondreis met kinderen?
  • Heb je een visum nodig voor IJsland?
  • Wanneer is het noorderlicht te zien op IJsland?
  • Hoe reis je door IJsland?
  • Hoe lang is het vliegen naar IJsland?
  • Wat is de beste reistijd voor IJsland?
  • Is er tijdverschil met IJsland?
background-pattern