Naar boven

Klimaat en beste reistijd IJsland

Algemene informatie

klimaat-ijsland
IJsland lekker weer

Beste reistijd IJsland

IJsland alleen maar koud? Nee hoor. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden heeft IJsland een mild klimaat. Dit heeft het land te danken aan zijn ligging op de Mid-Atlantische Rug en door invloeden van een Warme Golfstroom.

Over het algemeen gelden de maanden juni, juli en augustus als de beste periode voor een IJsland-rondreis. Maar ook de rest van het jaar kun je goed naar IJsland reizen. Zoek je iets meer rust dan raden we het voor- en najaar aan. Voor het noorderlicht is de winter de beste periode, maar dan is het ook het koudst.

Zomer: de beste reistijd voor IJsland

De beste periode om naar IJsland te reizen zijn de zomermaanden. In de maanden juni, juli en augustus heb je de meeste kans op heldere, zonnige dagen. De gemiddelde temperatuur ligt in die periode tussen de 10 en 14 graden, vergelijkbaar met onze herfst.

Een ander voordeel van reizen in de zomer is dat de hooglandroutes, zoals de Kjölur en de Sprengisandur, alleen in juli en augustus open zijn. De overige maanden van het jaar zijn deze wegen onbegaanbaar.

Het nadeel van reizen in de zomer is dat je hier zeker niet de enige bent. De zomer is een populaire periode om naar IJsland te reizen. Bij trekpleisters zoals de Gullfoss-waterval zul je even moeten wachten of een goede hoek moeten zoeken om een foto te maken die niet vol staat met andere reizigers.

IJsland in het voor- en najaar

Buiten de zomermaanden om zijn ook het voor- en najaar een goede reistijd voor IJsland. Met name in de maanden mei en september kun je goed naar IJsland reizen. Ondanks dat in het binnenland niet altijd alle wegen open zijn en sommige hotels gesloten zijn, kun je via de ringweg makkelijk het land rond.

In oktober kun je zonder 4×4 huurauto alleen een rondje Zuid-IJsland maken. Prettig voordeel, in deze maanden betaal je aanzienlijk minder voor een overnachting en het is rustiger bij de grote attracties.

IJsland in de winter

De winter, tussen oktober en maart, is de beste reistijd als je het noorderlicht wilt zien. In de winter zijn de nachten namelijk langer en de kou zorgt voor minder waterdamp, waardoor de lucht helder is. Alsnog blijft het noorderlicht een natuurverschijnsel en heb je ook in de wintermaanden geen garantie dat je het ziet.

De temperaturen in IJsland zijn in de winter gemiddeld tussen de -5°C en + 5°C. Het IJslands klimaat is vergelijkbaar met Nederland. IJsland ligt dicht bij de Noordpool en hierdoor is het ook een stuk korter licht. De meeste reizigers gaan in de winter niet verder dan het zuidwesten, maar met een 4×4 kun je ook in de winter het hele eiland rond. Het binnenland is in de winter niet begaanbaar. Kies je ervoor om het hele eiland rond te gaan, dan plannen we wel hier en daar een extra nachtje. Er kunnen vanwege de weersomstandigheden wegblokkades zijn en dan is het fijn als het reistempo iets lager ligt. Zo zorgt een eventueel oponthoud er niet direct voor dat de rest van de reis aangepast moet worden. Daarbij is het ook fijn om ruim voor het donker bij je slaapplek aan te komen.

Regio Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zuid
IJsland
2 °C 2 °C 2 °C 5 °C 8 °C 12 °C 14 °C 13 °C 10 °C 6 °C 3 °C 1 °C
Noord
IJsland
-3 °C -3 °C -2 °C 0 °C 4 °C 9 °C 11 °C 10 °C 7 °C 2 °C -1 °C -4 °C
Oost
IJsland
-1°C 0 °C 0 °C 2 °C 6 °C 10 °C 12 °C 11 °C 8 °C 4 °C 1 °C -1 °C
West
IJsland
-1 °C -1 °C -1 °C 1 °C 4 °C 8 °C 10 °C 9 °C 7 °C 3 °C 1 °C -1 °C
bouwsteen

Velkomin Reykjavik

 • Reykjavik
 • 2 dagen / 1 nacht
 • Vanaf € 195,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
IJsland winter Myvatn
bouwsteen

Stomende baden in Mývatn

 • Mývatn en omgeving
 • 3 dagen / 2 nachten
 • Vanaf € 395,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
IJsland winter Myvatn
rondreis

Winter in IJsland

 • Reykjavik - Golden Circle - Skaftafell - Oostfjorden - Myvatn - Reykholtsdal - Reykjavik
 • 12 dagen / 11 nachten
 • vanaf € 1.545,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
rondreis hoogtepunten IJsland
rondreis

Hoogtepunten IJsland

 • Golden Circle - Hvammstangi - Mývatn - Oost-Fjorden - Skaftafell - Reykjavik
 • 8 dagen / 7 nachten
 • vanaf € 1.195,- p.p., bij twee personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
background-pattern