Naar boven

Overnachten in IJsland

Vervoer & verblijf

overnachten-ijsland

Overnachten in IJsland

IJsland kent een zeer kort hoogseizoen. In de zomermaanden komen er veel reizigers naar het eiland, maar de rest van het jaar zijn er weinig toeristen te vinden. Het is daarom voor IJslanders haast onmogelijk om in accommodaties te investeren, deze zouden een groot deel van het jaar leegstaan. Om het tekort aan bedden in de zomerperiode op te lossen worden in de drukke maanden scholen en boerderijen creatief ingezet als slaapplek of tijdelijk hotel. Je hebt hier niet altijd een eigen douche en toilet, maar het is er wel brandschoon. Lekker huiselijk kun je hier rondlopen op sloffen, ervaringen uitwisselen met andere reizigers en genieten van lokale kookkunst. We hebben voor onze IJsland-reizen gezocht naar kleinschalige slaapplekken en naar afwisseling in de reis.

Verschillende soorten overnachtingen in IJsland

De natuur is het paradepaardje van IJsland, niet de accommodaties. Vaak zijn de hotels en guesthouses eenvoudig, met simpel ingerichte kamers bestaande uit niet meer dan twee bedden, een tafel, stoel en schilderijtje als enige decoratie. Toch, bij het openschuiven van de gordijnen wordt duidelijk waarom je juist híer overnacht…

IJslanders zijn enorm gastvrij, serveren verrassend lekker eten en hebben hygiëne hoog in het vaandel. Tijdens je reis deel je regelmatig douche en toilet met andere reizigers, want zo zitten veel accommodaties nu eenmaal in elkaar. Wil je liever wel je eigen badkamer met douche en toilet, kies dan voor de upgrade accommodaties. Je kunt natuurlijk ook voor een afwisseling kiezen.

Karakteristieke accommodaties in IJsland

Overnachten in een schone, sfeervolle en verzorgde b&b met uitzicht op de baai is een duidelijk voorbeeld van een karakteristieke accommodatie. Ze variëren van een gastvrije boerderij, een romantisch hotel aan de waterkant en een guesthouse met uitzicht op een gletsjer. Hier ontmoetten we bijvoorbeeld de eigenaren Unnur en Jón, die er plezier in hebben om ’s avonds met hun gasten een wandeling te maken en alleen huisgemaakte producten op de menukaart zetten.

Upgrade accommodaties in IJsland

Op de meeste plekken in IJsland bieden we ook een upgrade aan. Voor een overnachting in een upgrade accomodatie betaal je iets meer dan voor de karakteristieke accomodaties. Hier heb je altijd je eigen badkamer met douche en toilet. Daarnaast zijn ze ook sfeervoller. Wanneer je voor deze accommodaties kiest, verblijf je bijvoorbeeld in een landhuis of luxe b&b. Het is slim om vroeg te boeken, want de beschikbaarheid van deze upgrade accommodaties is beperkt in IJsland.

background-pattern