Op de vulkaanroute

bouwsteen

 • Reisschema:
  Vik
 • Reisduur:
  2 dagen / 1 nacht
 • Reissom:
  € 114,- p.p. bij 2 personen
 • Inclusief:
  overnachting met ontbijt
✓ Je ziet de fotogenieke watervallen van Seljalandsfoss en Skógafoss
✓ Rijd langs vulkanen en lavavelden
✓ Ontdek de zwarte stranden aan de zuidkust
✓ Accommodatie met eigen badkamer mogelijk en optionele excursies, zie onderaan

Dag 1 – Seljalandsfoss, vulkanenroute naar Vik

Vanuit Reykjavik of het geisergebied bereik je in een uur rijden IJslands meest actieve vulkaan, Hekla. Tijdens een uitbarsting die zo’n 900 jaar geleden plaatsvond, werd de hele vallei onder het puin bedolven. Je kunt hier de ruïne van een oude Vikingboerderij bekijken die pas in 1900 werd uitgegraven en ziet ook de replica ervan. In het Hekla visitors center komt de geschiedenis door filmbeelden en geluidsfragmenten helemaal tot leven Met de Hekla top links van je, rijd je langzaam richting het oosten waar een volgende grote kegel opduikt: de Eyjafjallajökul. Maak onderweg zeker een stop bij Seljalandsfoss en Skógafoss, twee fotogenieke watervallen. De omgeving bij Skóga is heel groen en bij Seljalandsfoss kun je achter de waterval langs lopen.

Vervolg de ringweg en bezoek de filmexpositie van de Eyjafjallajökul vulkaan die in 2010 het hele Europese vliegverkeer stil legde. Je slaapt vanavond in het kustdorp Vik. Vlakbij vind je Black Sand Beach en Reynisfjara Beach die bekend staan om hun zwarte lava-stranden en de hoekige rotsen van basalt die uit het water opdoemen. Ook Kaap Dyrhólaey met haar historische vuurtoren is een bezoekje waard. Met een beetje geluk zie je hier ook papegaaiduikers.

Dag 2 – vertrek uit Vik

Na je ontbijt, check je uit en vervolg je je reis naar het oosten. Ben je vroeg uit de veren, rijd dan eerst naar Eldhraun. Hier vind je een lava-veld dat door mos bedekt is, een bizar gezicht.

Na alle earth, wind en fire van de afgelopen dagen, wacht er nu een heel ander type IJslands landschap op je. Op naar wat verkoeling! Aan de voet van de grootste gletsjer van Europa krijgt je reis een ijzig tintje tijdens de bouwsteen IJs bij Skaftafell.

Reizen in de winter?

Door de noordelijke ligging van IJsland wordt het laat licht en vroeg donker, dus de dagen zijn kort. Daar tegenover staat dat je grote kans hebt het flikkerende noorderlicht te zien. De watervallen zijn gedeeltelijk bevroren maar vormen zo de mooiste ijssculpturen en de warmwaterbronnen lijken nog intenser te stomen. Het is koud, zeker, maar tussendoor warm je op warme lagunes en wordt je tijdens een wandeling op de gletsjer vanzelf warm. Reizen in de winter is dan ook een anders dan anders ervaring die we zeker aanraden. We houden in je reisplan rekening met de winterse omstandigheden; je krijgt een stevige auto mee, we plannen hier en daar en extra nachtje in en natuurlijk de leukste excursies.

Onze slaapplekken

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

Variant
1

Op de vulkaanroute - met eigen badkamer

 • Reissom:
  € 133,- p.p. bij 2 personen
 • Vertrek:
  Overnachting met eigen badkamer en ontbijt

Verblijf je liever in een accommodatie met een eigen badkamer? Kies dan voor deze variant.  We maken gebruik van verschillende sfeervolle guesthouses en hotels. Alle andere services blijven hetzelfde.

Variant
2

Pompeii op de Westmaneilanden - overnachting en excursie

 • Reissom:
  € 183,- p.p. bij 2 personen
 • Vertrek:
  Overnachting met gedeelde faciliteiten en ontbijt, retour ferry voor auto en passagiers naar de Westman eilanden.

De Westmaneilanden of Vestmannaeyjar liggen voor de zuidkust van IJsland en zijn bekend als ‘het Pompeïi van IJsland’. Nadat je met de ferry de oversteek hebt gemaakt ga je deze eilanden zelf ontdekken. Ongeveer 400 jaar geleden heeft een vulkaanuitbarsting het dorp Heimaey onder een laag lava en as bedolven. Wil je de eilanden actiever verkennen, beklim dan de top van de vulkaan voor een geweldig uitzicht. Bij deze bouwsteen hebben we  de extra benodigde overnachting in Vik alvast inbegrepen en ook de ferry. Wil je liever een accommodatie met eigen badkamer? Laat het gerust weten.

Deze bouwsteen is goed te combineren met