Naar boven

Door het ijs in IJsland

IJs bij Skaftafell

bouwsteen

 • Reisschema:
  Skaftafell
 • Reisduur:
  3 dagen / 2 nachten
 • Reissom:
  Vanaf € 515,- p.p. bij 2 personen
 • :
  Vanaf € 480,- p.p. bij 2 personen (zomermaanden)
 • Inclusief:
  gletsjerwandeling met Engelssprekende gids,overnachtingen met ontbijt
✓ Wandeling over de gletsjer bij Skaftafell

✓ Indrukwekkende ijsbrokken in de Jökulsarlon en Fjallsárlón gletsjerlagunes

✓ Svartifoss waterval met basaltkolommen

✓ Accommodatie met eigen badkamer mogelijk en optionele excursies, zie onderaan
Decorative torn edge

Dag 1 – Aankomst in Skaftafell

Tijd voor wat verkoeling! Je gaat op weg naar de grootste gletsjer van Europa: Vatnajökull. Als je vanuit Vík vertrekt, kun je eerst langs de met mos beklede lavavelden van Eldhraun rijden. Prachtige panorama uitzichten vind je verderop bij de Fjaðrárgljúfur canyon.

We regelen twee nachten in een guesthouse in het nationale park bij Skaftafell. Hier deel je douche en toilet met andere reizigers, maar heb je wel een wastafel op je kamer. Na het avondeten maakten wij vanaf het visitors center (15-30 minuten rijden) nog een hike naar de waterval Svartifoss. Na een wandeling van een uur, een actieve klim door een serene groene omgeving n een verrassend mooie waterval met basaltkolommen, kijk je uit op de ijskap en de zee.

Decorative torn edge

Dag 2 – Gletsjerwandeling

Met je warme kleding en wandelschoenen aan, rijd je vanuit Skaftafell naar het startpunt van de gletsjerwandeling. Hier krijg je stijgijzers en een pikhouweel uitgereikt. Samen met een kleine groep en onder begeleiding van een gids stap je in een minibus die je naar de voet van de gletsjer brengt. De gids geeft uitleg, waarna je je stijgijzers onderbindt. Tijdens de wandeling gebruik je je pikhouweel om je evenwicht te bewaren op steile stukken. Je wandelt over spleten en hobbelige stukken ijs, de stijgijzers komen goed van pas. De gletsjertong is hier wel 50 meter dik. Zonder dat je er wat van merkt, verschuift de ijsmassa wel twee meter per dag. De bovenkant van het ijs kan grauw zijn. De gids weet meestal wel een aantal ijsholen te vinden waar je het diepblauwe ijs goed kunt zien.

Decorative torn edge

Na de wandeling heb je vast trek en kun je in het visitors center een hapje eten. Vanmiddag is de keuze aan jou: ga je lekker bijkomen en relaxen of ga je de omgeving verder verkennen? Wanneer je de ringweg volgt en Skaftafell verlaat, kun je een stop maken bij de ijsberglagunes Fjallsárlón en Jökulsárlón. Grote witte en diepblauwe stukken ijs drijven hier naar zee. Ze doen er ongeveer een jaar over. Ontdek zeehonden tussen de ijsschotsen en wandel naar het strand waar de steeds kleiner wordende ijsbrokken liggen te glinsteren in de zon.

Tip: tijdens de twee uur durende wandeling ga je niet ver de gletsjer op. Wil je een pittigere trek maken, vraag ons dan naar de mogelijkheden.

Decorative torn edge

Dag 3 – vertrek uit Skaftafell

Na je ontbijt is het tijd voor de volgende bouwsteen. Afhankelijk van je route vervolg je je reis naar het westen waarbij je Langs Seljalandsfoss naar Vík rijdt of je gaat richting het oosten. Met de bouwsteen Papegaaiduiker in Oost-IJland laat je de gletsjers achter je en zie je weer een heel ander gezicht van IJsland: groene fjorden, bergkammen en kleurrijke vissersdorpen.

Decorative torn edge

Reizen in de winter?

Door de noordelijke ligging van IJsland wordt het laat licht en vroeg donker, dus de dagen zijn kort. Daar tegenover staat dat je grote kans hebt het flikkerende noorderlicht te zien. De watervallen zijn gedeeltelijk bevroren maar vormen zo de mooiste ijssculpturen en de warmwaterbronnen lijken nog intenser te stomen. Het is koud, zeker, maar tussendoor warm je op warme lagunes en wordt je tijdens een wandeling op de gletsjer vanzelf warm. Reizen in de winter is dan ook een anders dan anders ervaring die we zeker aanraden. We houden in je reisplan rekening met de winterse omstandigheden; je krijgt een stevige auto mee, we plannen hier en daar en extra nachtje in en natuurlijk de leukste excursies.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

IJs bij Skaftafell

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

Variant
1

IJs bij Skaftafell - eigen badkamer

 • Reissom:
  Vanaf € 594,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  Overnachting met ontbijt

Verblijf je liever in een accommodatie met een eigen badkamer? Kies dan voor deze variant. We maken gebruik van verschillende sfeervolle guesthouses en hotels. Alle andere services blijven hetzelfde.

Decorative torn edge
Variant
2

Varen tussen de ijsschotsen - excursie

 • Reissom:
  € 69,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  Excursie per boot door de ijslagune met gids van ongeveer 1 uur

Op het gletsjermeer maak je een 45 minuten durende boottocht inclusief gids. Zo vertelt de gids je over het ontstaan van het meer, kun je ijsblokken zien afbrokkelen en spot je zwemmende zeehonden van dichtbij. Deze bijzondere locatie is al meerdere keren als filmdecor gebruikt, zo is de James bond film “Die another day” hier opgenomen. Geniet van onvoorstelbaar veel tinten blauw. Deze excursie is alleen mogelijk in het zomerseizoen.

Decorative torn edge

Deze bouwsteen is goed te combineren met

papegaaiduiker IJsland - Oost-Fjorden
bouwsteen

Papegaaiduiker in Oost-IJsland

 • Oost-Fjorden
 • 3 dagen / 2 nachten
 • Vanaf € 199,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
bouwsteen

Langs Seljalandsfoss naar Vík

 • Vík
 • 2 dagen / 1 nacht
 • Vanaf € 159,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Vik bevroren landschap IJsland winter
bouwsteen

Vik’s winterwonderland

 • Vik en omgeving
 • 2 dagen, 1 nacht
 • € 247,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
bouwsteen

Golden Circle: schatkist van IJsland

 • Golden Circle regio
 • 2 dagen / 1 nacht
 • Vanaf € 168,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern