Menu background

Naar boven

Westman-eilanden | Riksja IJsland

Pompeii op de Westman-eilanden

bouwsteen

 • Reisschema:
  Westman-Eilanden
 • Reisduur:
  2 dagen / 1 nacht
 • Reissom:
  Vanaf € 325,- per persoon (bij 2 personen
✓ Verken de onbekende Westman-Eilanden en ga van het gebaande pad

✓ Reis met de ferry vanaf de zuidkust van IJsland in een half uur naar de onbekende streek

✓ Beklim de Eldfell-vulkaan en voel zelf het nog warme gesteente

✓ Bezoek Eldheimar, een interessant museum over de vulkanische uitbarsting en de impact daarvan

✓ Wandel naar de top van de vulkaan, over lavavelden, of naar verborgen stranden

✓ Spot papegaaiduikers, in de zomer

✓ Neem een duik in één van de verwarmde zwembaden van Vestmannaeyjar
Westman-eilanden | Riksja IJsland
Decorative torn edge

Dag 1 – Naar de Westman-eilanden

Vanaf de Golden Circle rijd je in ongeveer een uur naar Landeyjahöfn, de havenplaats in het zuiden van IJsland. In de verte liggen de mysterieuze vulkanische eilanden in zee al op je te wachten; eenmaal dichterbij zie je de groen begroeide kliffen en de onherbergzame scheren. Om de haven van Heimaey binnen te komen vaart de ferry door een nauwe opening, omringd door brokkelige rotsen en een veld van gestold lava. Het is goed te zien dat deze eilanden gevormd zijn na vulkaanuitbarstingen: ze zijn zo’n 12.000 jaar geleden opgeborreld uit zee na vulkanische uitbarstingen vanuit de hotspot die er onder ligt. In 1963 verscheen een nieuw eiland, Surtsey, op spectaculaire wijze aan de horizon tijdens een vier jaar durende eruptie vanaf de zeebodem. Je hotel ligt centraal – we kiezen bewust voor een overnachting op de eilanden, zodat je niet in vogelvlucht het eiland hoeft te verkennen, maar er juist de tijd voor hebt. Om de vulkaan te beklimmen, om mooie wandelingen te maken, of om de opvang van de Beluga-walvissen te bezoeken. Pak je de ochtendferry, dan heb je vandaag de hele dag de tijd om het eiland te verkennen.

Decorative torn edge

De Westman-Eilanden

De Westman-Eilanden zijn een groep van eilanden, net voor de zuidkust van IJsland. Het zijn 15 eilanden, en samen met 30 kliffen en scheren vormen ze een archipel, waarbij Heimaey het enige bewoonde eiland is. Op de onbewoonde eilanden staat hier en daar een jagershut, die af en toe gebruikt wordt. Alle 15 eilanden zijn voortgekomen uit vulkanische onderwateruitbarstingen. In de periode van 1963 tot 1967 zorgde een reeks van onderzeese uitbarstingen voor het ontstaan van een aantal nieuwe eilanden. Ook het zuidelijk gelegen Westman-eiland Surtsey is in die periode ontstaan. Destijds had het eiland een oppervlakte van 2,6 vierkante kilometer, maar aangezien het bestaat uit lava en askegels, heeft het eiland door de golferosie tegenwoordig nog maar een oppervlakte van 1,4 vierkante kilometer. Het zal waarschijnlijk binnen een eeuw weer verdwenen zijn, tenzij het weer wordt opgebouwd door een nieuwe uitbarsting.

Decorative torn edge

Wandelen op de Westman-Eilanden

De meest recente vulkaanuitbarsting was in 1973, toen de Eldfell-vulkaan ineens begon te rommelen. De vulkaan heeft vijf maanden lang as uitgespuwd over het eiland en de stad. Hier en daar staan nog bordjes, om je eraan te herinneren wat hier onder de lava ligt. De vulkaan is nu goed te beklimmen; ben je eenmaal boven dan voel je nog de warmte van de ondergrondse magma. Heimaklettur is de meest iconische rots van Vestmannaeyjar. OK, hij ziet er vrij ontoegankelijk uit, maar het is zeker mogelijk om naar de top te lopen. En wat dacht je van een wandeling naar het mooie en verborgen strand Stafsnes? Of ga voor een hike naast de meest winderige plek van heel Europa: Stórhöfði. Zo zie je, voor ieder wat wils. En onderweg? Niet alleen prachtige vergezichten, maar ook (met een beetje geluk) de sierlijke papegaaiduiker.

Decorative torn edge

Dag 2 – Terug naar het vasteland

Wil je nog iets unieks doen, voordat je verder reist? Bezoek dan het reservaat voor de beluga-walvissen; één van de weinige reservaten ter wereld in open zeewater. De eerste belugas die hier zijn opgevangen kwamen uit een aquarium in China en hebben een pittige reis gemaakt over land en door de lucht. De baai waar het reservaat ligt is een natuurlijke afgesloten baai is, met voldoende voedsel voor de beluga’s. En alles wat je ter plaatse uitgeeft komt ten goede van de beluga’s. Hierna rijd je met je auto weer de ferry op om terug te gaan naar het vasteland. Aan de overkant van het water? De machtige Eyjafjallajökull-vulkaan. Inclusief varen ben je in een kleine twee uur bij de zwarte zandstranden van Vik en kun je onderweg ook nog de Seljalandsfoss-waterval meepikken, wanneer je dat leuk vindt. Is je volgende stop Skaftafell? Dan ben je ongeveer 3,5 uur onderweg.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

Pompeii op de Westman-eilanden

Deze bouwsteen is goed te combineren met

bouwsteen

Golden Circle: schatkist van IJsland

 • Golden Circle regio
 • 2 dagen / 1 nacht
 • Vanaf € 150,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
bouwsteen

Langs Seljalandsfoss naar Vík

 • Vík
 • 2 dagen / 1 nacht
 • Vanaf € 143,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
bouwsteen

IJs bij Skaftafell

 • Skaftafell
 • 3 dagen / 2 nachten
 • Vanaf € 462,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern