Watervallen en spuitende geisers

bouwsteen

 • Reisschema:
  Golden Circle regio
 • Reisduur:
  2 dagen / 1 nacht
 • Reissom:
  € 130,- p.p. bij 2 personen
 • Inclusief:
  overnachting met ontbijt
✓ IJslands bekendste highlights: Strokkur geiser en Gullfoss waterval
✓ Omzeil de grootste drukte doordat je vlakbij de highlights overnacht
✓ Ontspannen bij de Secret Lagoon
✓ Wandel door de kloof tussen de continenten
✓ Guesthouse met eigen badkamer mogelijk en optionele excursies, zie onderaan

Dag 1 – Reykjavik – Golden Circle

Met Hallgrímskirkja in je achteruitkijkspiegel rijd je in een uur naar Thingvellir. Bovenop de kloof tussen de Europese en Amerikaanse continentale plaat ligt een nationaal park dat een stop waard is. Vanaf Thingvellir is het nog een half uur rijden naar IJslands hoogst spuitende geiser en één van de meest spectaculaire watervallen, Gullfoss. Check lekker in bij je accommodatie en geniet, na toch wel een lange dag, van een typisch IJslands maal: visstoofpot en skyr kwark met bosvruchten toe. Liever een verblijf met eigen badkamer? Geen probleem, kijk even onderaan de bouwsteen.

Is het helder weer? Grijp dan je kans en bezoek ’s avonds het geiserveld wanneer de dagjesmensen vertrokken zijn. De belangrijkste attractie is hier de Strokkur geiser die zich elke 5 tot 10 minuten laat zien. Vlak voor een uitbarsting ontstaat er een enorme bel op de monding van de geiser waarna heet water en stoom zo’n 20 tot 30 meter omhoog worden gespoten. Tijdens de schemering maak je hier de mooiste foto’s.

Relaxen na al deze indrukken doe je in de Secret Lagoon, een van de oudste thermaal baden van IJsland. Als je kijkt naar de omgeving snap je wel waarom. Dobberend in het warme water spuwen om de paar minuten warmtebronnen water omhoog. Tussen het badderen door wandel je door een omgeving van mos en stoom. Heel geheim is deze lagoon niet meer, maar het geeft je nog steeds magisch gevoel. We reserveren de entree tickets alvast voor je.

Dag 2 – Vertrek, via Gullfoss

Check vandaag op tijd uit zodat je voordat alle dagjesmensen arriveren ook de spectaculaire Gullfoss waterval kunt bezoeken. Zo heb je alle rust en ruimte om mooie foto’s te schieten. Vanaf de parkeerplaats wandel je in een kwartier naar de waterval terwijl het geluid van de brullende watermassa toeneemt. Het water uit gletsjerrivier de Hvítá stort hier als een loodrecht watergordijn in een 70 meter diepe kloof. Vanaf verschillende kanten zijn er fantastische uitzichten over de Gullfoss. Als de zon schijnt, zie je hier bijna altijd een regenboog.

Na je bezoek aan Gullfoss verlaat je de Golden Circle regio en vervolg je je reis door IJsland. Afhankelijk van je gekozen route reis je nu verder langs de vulkaanroute en de zuidkust of je gaat walvisspotten in het noorden.

Reizen in de winter?

Door de noordelijke ligging van IJsland wordt het laat licht en vroeg donker, dus de dagen zijn kort. Daar tegenover staat dat je grote kans hebt het flikkerende noorderlicht te zien. De watervallen zijn gedeeltelijk bevroren maar vormen zo de mooiste ijssculpturen en de warmwaterbronnen lijken nog intenser te stomen. Het is koud, zeker, maar tussendoor warm je op warme lagunes en wordt je tijdens een wandeling op de gletsjer vanzelf warm. Reizen in de winter is dan ook een anders dan anders ervaring die we zeker aanraden. We houden in je reisplan rekening met de winterse omstandigheden; je krijgt een stevige auto mee, we plannen hier en daar en extra nachtje in en natuurlijk de leukste excursies.

Onze slaapplekken

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

Variant
1

Watervallen en spuitende geisers - met eigen badkamer

 • Reissom:
  € 167,- p.p. bij 2 personen
 • Vertrek:
  Overnachting met eigen badkamer en ontbijt, entree Secret Lagoon

Verblijf je liever in een accommodatie met een eigen badkamer? Kies dan voor deze variant. Ook nu verblijf je in een kleinschalig guesthouse. We gebruiken er meerdere in hetzelfde gebied. Alle andere services blijven hetzelfde.

Variant
2

Witte sporen op de Langjokull-gletsjer

 • Reissom:
  € 249,- p.p. bij 2 personen
 • Vertrek:
  Gletsjer-excursie met gids van ongeveer 4 uur, waarvan 1 uur op de sneeuwscooter. 2 personen per scooter. Exclusief extra overnachting.

Als je je verblijf met een nacht verlengd, dan heb je tijd voor een bijzonder avontuur. Doe vandaag warme kleren aan want je gaat met een sneeuwscooter de Langjökull-gletsjer op. Rond het middaguur word je bij de Gullfoss-waterval opgehaald, waarna je naar de gletsjer wordt gebracht. Witte sporen vormen zich in het verse sneeuw terwijl je met een gids de op een na grootste gletsjer van IJsland verkent. De excursie duurt ongeveer vier uur. Een uur daarvan zit je op de sneeuwscooter en de rest gaat te voet.

Variant
3

Snorkel tussen continenten

 • Reissom:
  € 185,- p.p. bij 2 personen
 • Vertrek:
  Snorkel-excursie van ongeveer 4 uur bij Silfra. Inclusief uitrusting. Exclusief extra overnachting.

Je twijfelt even maar dan spring je er toch in. Het water tussen de twee continentale platen van nationaal park Thingvellir is het hele jaar door rond de 4 graden, maar in je thermopak kun je je ontspannen laten meedrijven met de stroming. In het kristalheldere water kijk je soms wel honderd meter ver naar golvende groene algen en goudgele rotsen. Vaak is een extra overnachting nodig als je voor deze excursie kiest.

Let op: heb je last van hart- of longproblemen, heb je epilepsie of ben je zwanger, dan is deze excursie in verband met het koude water niet geschikt.

Deze bouwsteen is goed te combineren met