Naar boven

Van gletsjerhike naar gletsjermeer

IJzers onder, de Vatnajökull-gletsjer op

bouwsteen

 • Reisschema:
  Skaftafell
 • Reisduur:
  3 dagen, 2 nachten
 • Reissom:
  € 414,- p.p. bij 2 personen
 • Inclusief:
  overnachting met ontbijt
✓ Gletsjerhike over de Vatnajökull inbegrepen, met ervaren gids

✓ Overnachtingen met ontbijt, dicht bij de start van de hike

✓ Slapen om de hoek bij spectaculair gletsjermeer Jökulsárlón

✓ Mogelijkheid om comfort te upgraden naar eigen sanitair
Gletsjerhike met pikhouweel en stijgijzers
Decorative torn edge

Dag 1 – Aankomst in Skaftafell

Vanochtend vertrek je hoogstwaarschijnlijk vanuit Vik. Skaftafell nationaal park is in de zomer al mooi, in de winter nog een tikkeltje ruiger en vooral rustiger. Op de wandelpaden lijkt het alsof je het natuurpark voor jezelf hebt. Voor je er aankomt kun je langs de met mos begroeide lavavelden van Eldhraun rijden, als deze midden in de winter ook niet helemaal ondergesneeuwd zijn. Stop in elk geval bij de Fjaðrárgljúfur-kloof voor een weids uitzicht. Je slaapt twee nachten in een guesthouse bij het nationale park. Standaard deel je de badkamer, maar natuurlijk kunnen we ook hier een kamer met privésanitair voor je regelen. Na het avondeten duik je je bed in voor een actieve dag morgen. Meld je in elk geval bij de receptie aan voor een noorderlicht-melding. Dat wil je niet missen.

Decorative torn edge

Dag 2 – Gletsjerhike over de Vatnajökull

Wie weet ben je vannacht wel gewekt om het mystieke noorderlicht te zien. Voordeel van de IJsland winter, de zon komt minimaal een uur later op, net iets langer uitslapen dus. Na het ontbijt trek je de warme kleding aan, want je gaat een “levende” gletsjer van heel dichtbij bekijken. Bij het startpunt voor de wandeling over de Vatnajökull geeft de ervaren gids je uitleg over de komende uren en word je per minibus naar de voet van de gletsjer gebracht. Hier gaan de stijgijzers onder je wandelschoenen en voet voor voet loop je de krakende gletsjer op. Je gids kent het gebied goed en voert je twee uur lang langs diepe blauwe spleten en over hobbelige ijsvelden. De gletsjerhike kunnen we verlengen, als je wil passen we dit in je reisplan aan.

Terug bij het bezoekerscentrum van Vatnajökull kun je opwarmen en van een verdiende lunch genieten. De rest van de dag bepaal je zelf. Must see; ijsberglagunes Fjallsárlón en Jökulsárlón. Je rijdt er makkelijk met de auto zelf naartoe. Het ijs dat van de gletsjer afbrokkelt stort met een klap in het meer, de enorme brokken drijven over het meer naar de zee en spoelen vervolgens weer aan op het strand. Natuurgeweld en natuurschoonheid bij elkaar.

Decorative torn edge

Dag 3 – vertrek uit Skaftafell

Afhankelijk van waar je vervolgens naartoe reist, raden we nog een mooie wandeling door het Skaftafell nationaal park aan. Bijvoorbeeld naar de Svartifoss-waterval, een van de mooiste en bekendste van dit nationale park. Deze 25 meter hoge waterval is imposant door de zeskantige basaltkolommen, wat het een buitenaards gevoel geeft. Heen en terug ben je ongeveer twee uur bezig. Dan eindigt daarna deze bouwsteen.

Maak je een kortere reis ga dan terug via de zwarte lavastranden bij Vik. Ga je voor het hele rondje door IJsland, dan rijd je verder naar het oosten met ijslagunes, kleurrijke vissersdorpen en winter aan de fjordenkust.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

IJzers onder, de Vatnajökull-gletsjer op

background-pattern