Stomende baden in de Diamant Circle

bouwsteen

 • Reisschema:
  Mývatn en omgeving
 • Reisduur:
  3 dagen / 2 nachten
 • Reissom:
  € 247,- p.p. bij 2 personen
 • Inclusief:
  entree Mývatn natuurbaden
✓ Lavavelden en borrelende poelen
✓ Ontspan in natuurlijke warme bronnen
✓ Imposante watervallen: Godafoss en Dettifoss
✓ Accommodatie met eigen badkamer en optionele excursie mogelijk, zie onderaan

Dag 1 – via Dettifoss naar Mývatn

Reistijd: circa 3 uur rijden vanuit Egilsstadir

Als je uit de fjorden komt, ligt Dettifoss, de krachtigste waterval van Europa, op de route. Een kronkelig wandelpad tussen de rotsen leidt je vanaf de parkeerplaats naar de waterval. Het bulderende geluid komt steeds dichterbij en bij het zien van de waterval weet je waarom. Er stort een watergordijn van wel 100 meter breed, zo’n 40 meter de diepte in. Rond het middaguur arriveer je in Mývatn. Het meer tussen kraters en tafelbergen is de broedplaats voor duizenden watervogels. Mývatn betekent letterlijk muggenmeer en dat werd al snel duidelijk. Gelukkig steken ze niet. Je logeert de komende dagen in een sfeervol familiehotel, centraal gelegen om makkelijk de stomende zwavelvlakte, kraters, thermale baden en askegels te kunnen zien.

Een leuke lunchstek is de Gamli Baerinn, een gemoedelijk eetcafeetje in Reynihlid. De visstoofpot is een aanrader, maar ook voor een sandwich of dagverse soep kun je je er terecht. Heel anders dan de lavavelden die je tot dusver hebt gezien is Dimmuborgir. Je kunt hier makkelijk je auto parkeren en een spectaculaire wandeling maken. Zo’n 2000 jaar geleden was Dimmuborgir na vulkaan uitbarstingen een diep meer dat al gedeeltelijk gestolt was. Toen het meer opeens leegstroomde bleven grillige lavavormen achter. Wandel hier door een doolhof van lavatorens en doorkijkjes op het Mývatn meer. Je kunt ook doorwandelen naar de voet van de vulkaan voor een flinke klim naar de top. Bij iedere stap zak je weer een stuk naar beneden in de as. Na een uur ben je boven en word je getrakteerd op een spectaculair uitzicht. Na een rondje over de kraterrand daal je weer af naar het parkeerterrein. ’s Avonds bleven wij lekker in ons hotel. Een hapje eten en lekker op tijd onder de wol.

Dag 2 – Mývatn en omgeving

Sta vandaag vroeg op, zodat je de dagjesmensen uit Reykjavik voor bent. Stop alvast je badkleding in je tas en koop een makkelijke lunch in de supermarkt van Reykjahlid, zodat je vandaag een flinke tocht kunt maken. Het stomende bruinrode hete bronnen gebied even buiten Mývatn móet je zien. Alleen de geur van zwavel, zal nooit wennen. Wandel vlak langs de blauwgrijzige bubbelende modderpoelen en heuveltjes waar stoom uit wordt geblazen. Blijf op de gemarkeerde paden, want het pruttelende water kan wel 200 graden worden. Na het bronnengebied bezochten wij het diepblauwe kratermeer Víti en maakten we een wandeling bij Krafla Caldera. Hier loop je over verse zwarte lava die soms nog warm aanvoelt.

Tegen het einde van de middag rijd je naar de natuurlijke warme baden van Mývatn. Deze natuurbaden zijn het kleinschaliger alternatief voor de toeristische Blue Lagoon in het zuiden van het land.  Na een actieve dag kun je hier heerlijk ronddobberen in het melkblauwe water van zo’n 38-40 graden. Vergeet niet je gouden en zilveren sieraden af te doen, ze kunnen verkleuren. Met een spectaculair uitzicht op de omringende oranje heuvels, een lekker drankje en een verse zalmsalade hadden we ons geen betere afsluiter van de dag kunnen wensen.

Dag 3 – vertrek uit Mývatn

Na het ontbijt vervolg je je IJsland rondreis. Via de Godafoss waterval, bijzonder vanwege zijn ronde vorm, rijd je richting het westen. Verruil hier het lavalandschap voor het ruime sop en ga naar Walvisstaarten in het noorden.

Reizen in de winter?

Door de noordelijke ligging van IJsland wordt het laat licht en vroeg donker, dus de dagen zijn kort. Daar tegenover staat dat je grote kans hebt het flikkerende noorderlicht te zien. De watervallen zijn gedeeltelijk bevroren maar vormen zo de mooiste ijssculpturen en de warmwaterbronnen lijken nog intenser te stomen. Het is koud, zeker, maar tussendoor warm je op warme lagunes en wordt je tijdens een wandeling op de gletsjer vanzelf warm. Reizen in de winter is dan ook een anders dan anders ervaring die we zeker aanraden. We houden in je reisplan rekening met de winterse omstandigheden; je krijgt een stevige auto mee, we plannen hier en daar en extra nachtje in en natuurlijk de leukste excursies

Onze slaapplekken

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

Variant
1

Stomende baden in de Diamant Circle - met eigen badkamer

 • Reissom:
  € 355,- p.p. bij 2 personen
 • Vertrek:
  Overnachtingen met ontbijt, entree Mývatn natuurbaden

Verblijf je liever in een accommodatie met een eigen badkamer? Kies dan voor deze variant. We werken met verschillende guesthouses en hotels. Alle andere services blijven hetzelfde.

Variant
2

Askja vulkaan tour met 4x4 bus

 • Reissom:
  € 353,- p.p. bij 2 personen
 • Vertrek:
  Dagexcursie van ongeveer 11 uur in groepsverband met gids en vervoer in 4x4 bus

Als je de hoogtepunten in de omgeving van Mývatn liever met een gids ontdekt, dan kies je voor deze excursie. In een volle dag (circa 11 uur) reis je met een 4×4 bus langs het oase gebied Herðubreiðarlindir, waterval Gljúfrasmiður en natuurlijk de Askja vulkaan. Overal is voldoende tijd om de omgeving echt goed in je op te nemen. De stop bij Askja duurt ongeveer drie uur, dus je hebt ook echt de tijd om naar het meer te wandelen en de krater te zien. Ben je avontuurlijk ingesteld? Dan kun je een duik nemen in het water van de Víti krater. Deze excursie is mogelijk tussen eind juni en eind september.

Deze bouwsteen is goed te combineren met