Naar boven

Handige weetjes over IJsland

Algemene informatie

Kaart IJsland

Praktische informatie IJsland

Hiken IJsland vakantie

Beste reistijd

De beste reistijd voor IJsland is de zomer. In de zomermaanden juni, juli en augustus zijn de temperaturen mild, staan de meeste bloemen in bloei en is het broedseizoen voor vogels. Ook mei, september en oktober zijn aan te raden. Hoewel in het binnenland niet altijd alle wegen open zijn, kun je via de ringweg makkelijk het eiland rond. Prettig voordeel, je betaalt aanzienlijk minder voor een overnachting en het is rustiger bij de grote attracties. In de winterperiode kun je een aangepast programma doen. Groot voordeel is dat het ook deze periode een stuk rustiger is en je een grotere kans hebt om het Noorderlicht te spotten. We hebben een overzicht van IJsland-rondreizen waarbij je kunt zien voor welke periode de reis het meest geschikt is

Middernachtzon en noorderlicht

Door de midzomernachtzon wordt het ‘s nachts in de zomer niet echt donker en kun je tot in de vroege uurtjes wandelen en fotograferen. Vanaf eind september tot en met maart heb je in een heldere nacht de meeste kans om het Noorderlicht, de Aurora Borealis, te zien. Met paarsgroene flarden een indrukwekkend schouwspel.

Tijdsverschil

In de zomer is het in IJsland 2 uur vroeger dan bij ons, in de winter is dit 1 uur.

Voltage

Het soort stekker is hetzelfde als in Nederland, net als het voltage; 220 volt.

Grootte IJsland

IJsland is ongeveer 2,5 keer zo groot als Nederland met een aantal inwoners vergelijkbaar met de stad Utrecht. Daarmee is IJsland het land met de laagste bevolkingsdichtheid van Europa; ongeveer 3 personen per vierkante kilometer!
Doe je het volledige rondje IJsland via de Ring Road? Dan zal je zo’n 1330 km afleggen.

Waterhike vakantie Ijsland

Taal en cultuur

Het IJslands is een van de moeilijkste talen van Europa. Hoewel de taal afkomstig is van het oud-Noors dat de Vikingen ooit spraken, is het veel minder gemoderniseerd dan het hedendaagse Noors of Zweeds. Klanken zijn moeilijk te herkennen en veel plaatsnamen onuitspreekbaar. Gelukkig kunnen de meeste IJslanders prima uit de voeten met Engels.

Leuk om te weten: alle IJslanders hebben als achternaam de voornaam van hun vader met het achtervoegsel zoon (son) of dochter (dottir). Jon Johannson is dus de naam van Jon, de zoon van Johann. En Bryndis Svavarsdottir is de naam van Bryndis, de dochter van Svavar. Verder worden alleen IJslandse voornamen geaccepteerd en is het not done om een internationale voornaam te gebruiken

Tips voor bagage

‘All weather’ bagage! Waarschijnlijk ga je alle weertypen meemaken, dus pak je tas slim in. Wij vonden een koffer met wieltjes niet echt handig. Regelmatig loop je over het gras, via de trap of over een kiezelpaadje naar je kamer of accommodatie. Vanwege de modder, zand, lava en as is het gebruikelijk om in veel accommodaties je schoenen uit te doen. Ons beste advies: slippers of lekker zittende sloffen zijn handig. Bovendien heel comfortabel voor je voetjes, als je net een fikse wandeling achter de rug hebt.
Onmisbaar volgens ons:
• windjack/regenjas
• warme handschoenen, sjaal en muts
• laagjes kleding
• stevige wandelschoenen
• badkleding
• EHBO setje
• extra batterijen voor je camera; ze zijn niet overal verkrijgbaar

background-pattern